Ο καιρός έχει ωριμάσει για να βγάλουμε συμπεράσματα για το Nations League. Πολλοί ακόμα δεν το κατανοούν αλλά η ιδέα δεν εφαρμόστηκε τυχαία.

Ο καιρός έχει ωριμάσει για να βγάλουμε συμπεράσματα για το Nations League. Πολλοί ακόμα δεν το κατανοούν αλλά η ιδέα δεν εφαρμόστηκε τυχαία.

Η διοργάνωση εθνών της Ευρώπης μπήκε στην 3η έκδοσή της. Ο νέος πρωταθλητής δεν τα… παίρνει όλα αλλά ωφελείται όπως και οι υπόλοιποι.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που αν σε βρει αδιάφορο, θα σε φθείρει όπως και συνέβη με πάμπολλα παραδείγματα. Αγγλία, (λίγο) Γαλλία, ακόμα και οι Ισπανία-Γερμανία στο παρελθόν.

Το Nations League γεννά ευκαιρίες για τους “μικρούς” και κρατάει στην τσίτα τους “μεγάλους”. Αν κάποιος θεωρεί ότι είναι μια αδιάφορη διαδικασία, ας κάνει τη σύγκριση με τα διεθνή φιλικά του παρελθόντος.

Γιατί αυτός είναι ο σκοπός της δημιουργίας του! Να δώσει επίσημο τόνο και κίνητρο σε όλες τις χώρες αντί να χαραμίζονται με φιλικά και… σκοπιμότητες.

Τι οδήγησε την UEFA να πάρει αυτή την απόφαση; Τα γεγονότα ήταν πολλά και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία επίσπευσε τις διαδικασίες. Αρχικά ήταν λαϊκή απαίτηση των υποδεέστερων να έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρεθούν σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Έτσι θα βοηθούσαν και το ποδόσφαιρο τους να αναπτυχθεί, δίνοντας όραμα στους φιλάθλους. Σε μεγάλο βαθμό αυτό το σχέδιο πέτυχε αφού τα τελευταία χρόνια αναδύθηκαν πολλές “απολιθωμένες” ποδοσφαιρικές σχολές.

Το δεύτερο συμβάν αφορούσε τη συμπεριφορά των εθνικών ομάδων. Το “παράθυρο” που έδινε η UEFA για φιλικά παιχνίδια περιείχε “σκοπιμότητα”. Με τους βαθμούς ranking να είναι ενεργοί σε όλα τα παιχνίδια, επίσημα και ανεπίσημα, οι χώρες διάλεγαν αντίπαλο για να κερδίσουν βαθμούς και γκρουπ δυναμικότητας σε κληρώσεις.

Ένα απλό παράδειγμα… Η Φιλανδία πριν την κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 χρειαζόταν μια νίκη απέναντι σε χώρα TOP5 για να βρεθεί ένα γκρουπ παραπάνω. Οι Σκανδιναβοί το… φιλοσόφησαν και έκλεισαν αγώνα με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.

Ενδεχόμενη νίκη τους έδινε τους απαιτούμενους βαθμούς καθώς οι τρικολόρ ήταν ομάδα κορυφαίου επιπέδου. Η Φιλανδία πέτυχε χαλαρή την Γαλλία όπως ήταν αναμενόμενο αφού μόνο η μία πλευρά είχε κίνητρο και πήρε τη νίκη με 2-0.

Τελικώς κατέκτησε αυτό που αναζητούσε και η UEFA επιβεβαιώθηκε για τους λόγους που ήθελε το Nations League.

Ως Έλλάδα ας μην είμαστε αχάριστοι γιατί η πρώτη θέση στην League C ενδεχομένως να μας στείλει στα τελικά του EURO 2024. Ακόμα και οι υπερδυνάμεις δεν μπορούν να νιώθουν αδικημένες μιας και το Final Four εκτός από τρόπαιο προσφέρει και αξιόλογα οικονομικά κίνητρα.

Πάντως η ιδέα του Nations League μπορεί να κατακρίνεται ευρωπαϊκά όμως και οι υπόλοιποι Ήπειροι ετοιμάζονται για την εφαρμογή του! Ήδη στην κεντρική Αμερική ξεκίνησε η υλοποίησή του!

Αρνητικά υπάρχουν και στην πλειοψηφία ο κόσμος δεν το προτιμά ωστόσο πρόκειται για μια διοργάνωση με οφέλη και δικαίωμα στην… γκέλα!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Nations League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Εθνική Βελγίου

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Εθνική Γαλλίας

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Εθνική Γερμανίας

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Εθνική Ελβετίας

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Εθνική Ελλάδος

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Εθνική Ισπανίας

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Εθνική Ιταλίας

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Εθνική Κροατίας

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Εθνική Ολλανδίας

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Εθνική Ουαλίας

Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ