Η ώρα -και- της αθλητικής εισαγγελίας να ασχοληθεί με το ζήτημα των "μαγειρεμένων" ποσών μεταγραφών στο ιταλικό πρωτάθλημα έφτασε. Πέντε συνολικά ομάδες της Serie A κινδυνεύουν πλέον με βαριά τιμωρία...

“Καμπάνα” (και) για Γιούβε-Νάπολι για την Plusvalenza! Οι εκτιμήσεις ήταν τέτοιες εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή, με την ποινική (οικονομική) δικαιοσύνη να έχει ήδη βάλει το ζήτημα στο μικροσκόπιό της, ήταν η σειρά της αθλητικής εισαγγελίας να έλθει… σούμπιτη. Και ήλθε. Το σκάνδαλο -σε ελεύθερη μετάφραση- “Υπεραξία” ή “Υπερεκτίμηση” φέρνει τιμωρίες και αναταραχή στη Serie A.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, στο επίκεντρο ήταν η Γιουβέντους. Κι αυτό επειδή, στο Τορίνο, το θέμα άνοιξε από την οικονομική εισαγγελία. Αφορά, φυσικά, τα “μαγειρεμένα” ποσά μεταγραφών μεταξύ ομάδων, έτσι ώστε να είναι λογιστικά “ΟΚ” τα βιβλία τους. Κυριολεκτικά, άλλωστε, Plusvalenza σημαίνει “κεφαλαιακό κέρδος“. Κέρδος που προκύπτει από την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου σε τιμή μεγαλύτερη από την τιμή κτήσης του.

Η Γιουβέντους είναι… Master Chef σε τέτοια μαγειρέματα. Και σε διεθνές επίπεδο μάλιστα. Άλλωστε το όλο ζήτημα ξεκίνησε από τα παράδοξα νούμερα στην ανταλλαγή, με τη Μπάρτσα, των Μίραλεμ Πιάνιτς και Αρτούρ Μέλο. Η οικονομική εισαγγελία ανακοίνωσε, τότε, ότι διεξάγει έρευνα για τρεις υπαλλήλους και τρεις παράγοντες της ομάδας: Αντρέα Ανιέλι, Πάβελ Νέντβεντ (αντιπρόεδρος) και Φάμπιο Παράτιτσι (πρώην αθλητικός διευθυντής). Επίσης, ότι υπό έλεγχο για παρατυπίες ύψους 50.000.000 ευρώ, είναι οι ισολογισμοί τριετίας 2019, 2020 και ο εφετινός.

Σε παραπομπή 5 ομάδες της Serie A και άλλες έξι ακόμη!

Ο ιταλικός Τύπος από τότε έλεγε ότι το θέμα αφορά και την αθλητική δικαιοσύνη. Και πράγματι. Ο αθλητικός εισαγγελέας ανακοίνωσε πλέον ότι πέντε ομάδες της Serie A, οι Γιουβέντους, Νάπολι, Σαμπντόρια, Τζένοα και Έμπολι παραπέμπονται για την υπόθεση Plusvalenza. Επίσης, παραμπομπή διέταξε και για τις Πάρμα, Προ Βέρτσελι, Πίζα, Κιέβο, Νοβάρα και Πεσκάρα.

Οι ομάδες θα πρέπει, κατά την απολογία τους να υποβάλουν υπερασπιστικά στοιχεία και στη συνέχεια, ο αθλητικός εισαγγελέας θα τα μελετήσει και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, ο εισαγγελέας δε φέρει το βάρος της απόδειξης για τυχόν παρατυπίες, αλλά το αντίθετο. Οι ομάδες πρέπει να αποδείξουν ότι είναι… αθώες περιστερές. Και επειδή, ολοφάνερα, δεν είναι, η τιμωρία είναι βέβαια.

Πρόστιμο -ίσως και πολύ βαρύ- η ποινή από την αθλητική δικαιοσύνη…

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες της Serie A, η ποινή, γράφουν οι Ιταλοί, θα είναι -το πολύ- πρόστιμο. Κι αυτό επειδή αφαίρεση βαθμών ή και μεγαλύτερη ποινή επισύρει μόνον το “μαγείρεμα” ισολογισμών για να υπάρξει αδειοδότηση συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Τέτοιο θέμα, όμως, τουλάχιστον για τις ομάδες της μεγάλης κατηγορίας, δεν υπάρχει. Οπότε το όλο ζήτημα θα κοστίσει μόνο στο… πορτοφόλι τους. Ίσως και με πολύ βαριά χρηματική ποινή. Για τις ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

Εν τω μεταξύ, βέβαια, δεν έχει τελειώσει και ο έλεγος της ποινικής δικαιοσύνης για τη Γιουβέντους. Αυτός μπορεί να βγάλει άλλους λαγούς απ’ το καπέλο. Και, σε κάθε περίπτωση, με το θέμα να παίρνει πλέον τέτοιες διαστάσεις, είναι δύσκολο και για την οικονομική εισαγγελία της Νάπολης να… διστάζει ακόμη να ερευνήσει με ανάλογο τρόπο τους “παρτενοπέι”. Μάλλον θα έλθει και η σειρά της…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γιουβέντους

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Νάπολι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ