Και η Αταλάντα στα χέρια αμερικανικού fund; Μμμμ. Είναι και είδηση αλλά... και δεν είναι τώρα. Αποτελεί τη συνέχεια ενός φορεμένου τα τελευταία χρόνια trend στο ιταλικό ποδόσφαιρο...

Ποια Serie A; Δε λέμε… US-erie-A καλύτερα; Η είδηση δεν είναι ακριβώς κεραυνός εν αιθρία. Είναι, για την ακρίβεια. Αλλά μόνον επειδή, εάν ισχύει, κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι το παραμικρό. Απ’ την άλλη, στη γειτονική χώρα, το “ιταλική ομάδα σε Αμερικανούς” έχει πάψει πια να προκαλεί εντύπωση.

Η Αταλάντα, αν γίνει κι αυτή όχι made in, αλλά… owned by USA θα είναι όχι η πρώτη, ούτε η δεύτερη, αλλά η… 7η ομάδα της Serie A που θα παίρνει αυτό το δρόμο. Τα 350.000.000 ευρώ που θα κοστίσει το deal, εάν ισχύει φυσικά η είδηση, είναι ένα ποσόν που δε μπορεί να αξιολογήσει κανείς ως μεγάλο ή μικρό. Αλλά θα είναι, τουλάχιστον ένα ποσό που… ξέρουμε ποιο είναι.

Τζένοα, Βενέτσια, Σπέτσια…

Ενώ, για παράδειγμα, για την ιστορική Τζένοα, δεν ξέρουμε., Η ομάδα είναι, από πέρυσι τον Σεπτέμβρη, στα χέρια ενός νεοσύστατου (από το 2015) αμερικανικού fund με έδρα το Μαϊάμι. Ονομάζεται 777Partners, αλλά οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές. Το fund διακινεί, όπως γράφει στο σάιτ του, κεφάλαια ύψους 3.000.000.000 δολαρίων και ασχολείται με διάφορες, ετερόκλητες επενδύσεις, σε πολλούς τομείς.

Ο Ντάνκαν Νίντεράουερ, πάλι, που αγόρασε τη Βενέτσια είναι μέλος του G100 (οι ισχυρότεροι CEOs μεγάλων εταιρειών) με θητεία στην εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Goldman Sachs και ιδρυτής του fund Communitas Capital. Ούτε για τη Βενέτσια έγιναν γνωστές, πληροφορίες για τη συμφωνία.

Το fund που επενδύει τα (πολλά, πάρα πολλά) χρήματα του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Ντελ (ναι, ντε: Dell. Σας λέει κάτι;) αγόρασε τη Σπέτσια. Το όνομά του είναι MSD Capital και έχει χρήμα με ουρά. Ο Ντελ έχει αξία πάνω από 50 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes. Πώς τον έπιασε η αγάπη για τη Σπέτσια και πόσο του κόστισε αυτή αγάπη, κανείς δεν ξέρει. Στο Χιούστον είδε το πρώτο φως της ζωής, από αμερικανό πατέρα και γαλλικής καταγωγής μητέρα.

O Κομίσο, η πρώτη διδάξασα Ρόμα και η Μίλαν…

Αμερικανός, φυσικά -αν και με καταγωγή από την Καλαβρία- είναι και ο Ρόκο Κομίσο, που έχει τη Φιορεντίνα. Αυτή η εξαγορά ξέρουμε πόσο κόστισε. Περίπου 160.000.000 ευρώ -αλλά ο Κομίσο ανέλαβε και τα χρέη, οπότε μιλάμε για αρκετά μεγαλύτερο ποσό. Μάλλον κοντά στα 350.000.000 της Αταλάντα -που δεν έχει μεγάλα χρέη.

Και βέβαια, “αμερικανικές” είναι, ως γνωστόν, η Ρόμα και η Μίλαν. Η Ρόμα ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο. Πρωτοπέρασε σε αμερικανικά χέρια το 2011. Ήταν τα χέρια του Τζέιμς Παλότα, ιδιοκτήτη fund, επίσης. Τον Αύγουστο του 2020, για περίπου 450.000.000 ευρώ πέρασε στα χέρια του δισεκατομμυριούχου Ντάν Φρίντκιν.

Τέλος, η Μίλαν ανήκει από το 2018 στον Όμιλο Διαχείρισης Κεφαλαίων Έλιοτ Μάνατζμεντ. Διακινεί περί τα 8 δισ. δολάρια και έχει ειδίκευση στις επιθετικές εξαγορές εταιρειών. Έτσι απέκτησε και τη Μίλαν, αφού ο Κινέζος Λι Γιονκχόνγκ, που είχε αγοράσει από τον Μπερλουσκόνι, αδυνατούσε να αποπληρώσει τα 415.000.000 ευρώ δάνειο από την Έλιοτ και έδωσε την ομάδα ως αντίτιμο.

Δεν είναι “γουρλίδικη” η εισβολή. Αλλά… αν αυτό είναι το θέμα;

Αν, δηλαδή, η Αταλάντα πουληθεί άμεσα, η Serie A θα είναι πλέον κατά πάνω από το 1/3 “αμερικανική”. Αυτό μπορεί να αλλάξει του χρόνου, αφού η Τζένοα δύσκολα θα σώσει την κατηγορία. Και η Βενέτσια είναι σε μεγάλο κίνδυνο, ενώ ήσυχη δεν είναι ούτε η Σπέτσια, παρά τα μεγάλα κεφάλαια πίσω τους.

Άρα… γουρλίδικη, σίγουρα δεν είναι προς το παρόν αυτή η αμερικανική εισβολή στη Serie A. Αν… αυτό είναι, ωστόσο και η… αιτία της όψιμης αμερικανικής αγάπης για το ιταλικό ποδόσφαιρο (εννοείτε τι εννοούμε), απομένει να φανεί…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ