Ο Ρόκο βρήκε το… αδέλφι του, τον Ιταλιάνο! Δε μιλάμε για κάποιο σίκουελ της σπουδαίας ταινίας του Λουκίνο Βισκόντι “Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του”,  του 1960. Μιλάμε για τον Ιταλοαμερικανό δισεκατομμυριούχο Ρόκο Κομίσο, ιδιοκτήτη της Φιορεντίνα. Και τον άνθρωπο που ξαναδίνει ζωή στην ομάδα, σε άψογη συνεργασία με τον μεγιστάνα των αμερικανικών μίντια. Τον […]

Ο Ρόκο βρήκε το… αδέλφι του, τον Ιταλιάνο! Δε μιλάμε για κάποιο σίκουελ της σπουδαίας ταινίας του Λουκίνο Βισκόντι “Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του”,  του 1960. Μιλάμε για τον Ιταλοαμερικανό δισεκατομμυριούχο Ρόκο Κομίσο, ιδιοκτήτη της Φιορεντίνα. Και τον άνθρωπο που ξαναδίνει ζωή στην ομάδα, σε άψογη συνεργασία με τον μεγιστάνα των αμερικανικών μίντια. Τον Βιντσέντζο Ιταλιάνο.

Με Μοντέλα, Ιακίνι, Πραντέλι και πάλι Ιακίνι στον πάγκο, η Φιορεντίνα κινήθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ μετριότητας και παρολίγο υποβιβασμού. Ο Κομίσο, όμως, που πήρε την ομάδα το 2019 δεν έχει μάτι μόνο για επιχειρήσεις. Από το 2017 είναι ιδιοκτήτης και της αμερικανικής ομάδας Νιου Γιορκ Κόσμος. Έχει μάτι και για το ποδόσφαιρο.

Όπως και εκεί εμπιστεύθηκε για τον πάγκο τον 40χρονο σήμερα Κάρλος Μέντες, έτσι σκέφτηκε ότι και η Φιορεντίνα μπορεί να οφεληθεί από μια καινούρια προπονητική φιλοσοφία. Στη Σπέτσια, ο Ιταλιάνο είχε εντυπωσιάσει με την επιθετική νοοτροπία που είχε εμφυσήσει στην ομάδα. Και στα 44 του σήμερα -τα κλείνει 10 Δεκεμβρίου- φάνηκε ο κατάλληλος άνθρωπος για τη Φιορεντίνα που οραματίζεται ο Ρόκο.

Το “ξεσκαρτάρισμα”, η ενίσχυση και… κάτι ακόμη

Τον εμπιστεύθηκε, τον στηρίζει έμπρακτα και, ως τώρα, δικαιώνεται. Το καλοκαίρι ο Ιταλιάνο προχώρησε σ’ ένα δραστικό “ξεσκαρτάρισμα” που είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν για άλλες πολιτείες όχι μόνο ο Φρανκ Ριμπερί, και ο Μπόρχα Βαλέρο αλλά και 9 ακόμη ποδοσφαιριστές. Παιχταράς μέγας ο Γάλλος, αλλά το καλοκαίρι είχε ήδη πατήσει τα 39. O Βαλέρο πάλι, βάδιζε στα 37. “Τοτέμ” ή όχι δεν είχαν θέση σε μια ανανεωμένη ομάδα.

Το ρόστερ μίκρυνε σε αριθμό, αλλά πλουτίστηκε και με νέους παίκτες. Ο 23χρονος Αργεντινός Νίκολας Γκονζάλες ήλθε ως “αντί-Ριμπερί“. Οντριοθόλα και Νάστασιτς αντικατέστησαν πίσω τους Λιρόλα και Πετσέλα που πουλήθηκαν. Κόστισαν λίγο, αλλά προσφέρουν πολλά.

Ο Λούκας Τορέιρα ήλθε δανεικός από την Άρσεναλ, αλλά οι ως τώρα εμφανίσεις του δεν αποκλείουν καθόλου να πληρωθεί εν τέλει η ρήτρα των 15.000.000 και να αποκτηθεί το καλοκαίρι. Η συνεργασία του με τον Άλφρεντ Ντάνκαν είναι εξαιρετική και ο Ιταλιάνο τον εμπιστεύεται ως βασικό.

Το βασικότερο όμως νέο στοιχείο στην ομάδα δεν αφορά κάποιο πρόσωπο. Αφορά την τακτική. Μετά τη φυγή, ύστερα από τον Μπερναντέσκι και του Κιέζα για τη Γιούβε η Φιορεντίνα περιστρεφόταν γύρω από τον Βλάχοβιτς. Για τον Σέρβο, τα έχουμε πει. Είναι μεγάλο ταλέντο, που μπορεί να αφήσει εποχή. Ένας κούκος δε φέρνει ποτέ μόνος του την Άνοιξη, όμως.

Στηρίζει τον Βλάχοβιτς, δε στηρίζεται μόνο σ’ αυτόν…

Ο Ντούσαν, όπως και πέρυσι, σκοράρει… κατά ριπάς. Όμως έχει εκδηλώσει την επιθυμία να φύγει για τη Γιούβε. Κι αυτό όχι μόνο τον έχει φέρει σε προστριβή με την κερκίδα των τιφόζι, αλλά αναγκάζει και τον Ιταλιάνο να προετοιμάσει την πιθανή επόμενη μέρα. Η ¨συνταγή Σπέτσια” μπήκε, λοιπόν, σε εφαρμογή. Ταχύτητα, συνεργασία στο γήπεδο, αλληλοκάλυψη.

Σε 16 ματς, η Φιορεντίνα έχει πάρει 13 γκολ από τον Βλάχοβιτς. Έχει πάρει όμως και 14 γκολ από δέκα ακόμη παίκτες. Ο Σέρβος είναι η αιχμή του δόρατος, αλλά δεν είναι όλο το δόρυ, πλέον. Η ομάδα τον στηρίζει -φυσιολογικά, αφού πρέπει να εκμεταλλευτεί την άνεσή του στο σκοράρισμα. Αλλά δεν στηρίζεται μόνον επάνω του.

Αποτέλεσμα; Μετά από 16 αγωνιστικές η Φιορεντίνα κυνηγά έξοδο στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην 6η θέση ισόβαθμη με τη “μισητή” της Γιούβε, με 27 βαθμούς. Δηλαδή έχει πάρει 1.68 βαθμούς ανά παιχνίδι, όταν πέρυσι τελείωσε τη σεζόν με 40 βαθμούς σε 38 ματς (1,05 βαθμούς ανά παιχνίδι)! Πέρυσι πέτυχε, κατά μέσο όρο 1,23 γκολ ανά ματς. Εφέτος, έχει προς το παρόν 1,68. Προς το παρόν, μικρή βελτίωση υπάρχει και στην άμυνα. Πέρυσι δέχθηκε 1,55 γκολ ανά παιχνίδι, εφέτος 1,37 μέχρι στιγμής.

Η Φιορεντίνα βάζει πλώρη για να αλλάξει επίπεδο

Δίχως αμφιβολία οι αριθμοί δικαιώνουν την επιλογή του Ρόκο για τον πάγκο. Ο άνθρωπος που πέτυχε την πρώτη του χρονιά το πρωτοφανές, να ανεβάσει τη Σπέτσια στη Serie A και τη δεύτερη πέτυχε να την κρατήσει εκεί, μοιάζει να φέρνει διαφορετική νοοτροπία και στη Φιορεντίνα. Οι εποχές του “να γλιτώσουμε τον υποβιβασμό” δείχνουν να έφυγαν πια από τους “Βιόλα”.

O Ιταλιάνο, αλλά και ο Ρόκο Κομίσο, ως πρόεδρος συνεργάζονται ως τώρα αρμονικά για να αλλάξουν επίπεδο στη Φιορεντίνα. Τις προάλλες ο ιδιοκτήτης της ομάδας αμφισβήτησε ξεκάθαρα τη δυνατότητα της Γιούβε να αποκτήσει τον Βλάχοβιτς και σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι δε θα ανεχθεί παιχνίδια μάνατζερ με τον ίδιο τον παίκτη, χωρίς τη συγκατάθεση του συλλόγου. Ήταν δηλώσεις που έδειξαν πυγμή και άφησαν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τον ποδοσφαιριστή.

Παράλληλα, οι πληροφορίες πληθαίνουν ότι ο Τζόναθαν Ικονέ, της Λιλ, βρίσκεται προ των πυλών της Φλωρεντίας. Με κόστος πάνω 20.000.000 ευρώ αυτή είναι μια μεταγραφή που, αν γίνει, θα προσθέσει στη Φιορεντίνα και γόητρο, εκτός από ουσία.

Γενικά, όλα δείχνουν ότι ο Ρόκο, μαζί με το “αδέλφι” του και θέλουν και μπορούν να αλλάξουν πρόσωπο στους “βιόλα”. Στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης, τα χαμόγελα πλαταίνουν μέρα με τη μέρα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ