Η πρώτη γυναίκα διαιτητής στη μεγάλη κατηγορία της Ιταλίας είναι μια άξια πρωτοπόρος. Λίγο πριν κλείσει τα 32 της, είχε πολλά εμπόδια να ξεπεράσει στην πορεία της. Αλλά το κατάφερε χάρη στο πείσμα και την αγάπη της γι' αυτό που κάνει...

Μαρία Φεριέρε Καπούτι: Σφυρίζει… ιστορία στη Serie A! Πριν από λίγες μέρες, στις 5 Αυγούστου, η Σαμπντόρια νίκησε τη Ρετζίνα με 1-0 και πέρασε στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Ιταλίας. Στο παιχνίδι βγήκαν 5 κίτρινες κάρτες, όλες σε παίκτες της ομάδας του Φίλιπο Ιντζάγκι, που ανέλαβε τη Ρετζίνα πριν από λίγες εβδομάδες. Στο 89′, ο Εμανουέλε Τσιτσερέλι, που ο πρώην άσος της Μίλαν είχε βάλει στο παιχνίδι ως αλλαγή στο 77′ έχασε πέναλτι, που απέκρουσε ο Εμίλ Αουντέρο. Στις χειραψίες με το διαιτητικό τρίο, μετά το τέλος του παιχνιδιού, o “Πίπο” ήταν αρκετά απογοητευμένος, αλλά και ιδιαίτερα ευγενικός. Δε θα μπορούσε κιόλας να μην είναι. Όχι μόνον επειδή η ρέφερι του αγώνα ήταν κυρία. Αλλά επειδή η Μαρία Σόλε Φεριέρε Καπούτι έχει, με το σπαθί -και τη σφυρίχτρα της…- κερδίσει το σεβασμό όλων στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Η πρώτη γυναίκα διαιτητής στη Serie A είναι γεγονός…

Η Φεριέρι Καπούτι, θα κλείσει στις 20 Νοεμβρίου τα 32 της. Αλλά ως τότε, θα έχει γίνει σίγουρα η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα της Serie A. Μια δύσκολη και γεμάτη εμπόδια και απογοητεύσεις πορεία, θα βρίσκει τη δικαίωσή της. Μια πορεία που, για τη Μαρία Σόλε ξεκίνησε από… ένα φυλλάδιο, πάνω σ’ ένα μοτοποδήλατο, έξω απ’ το σχολείο της, στο Λιβόρνο, όταν ήταν πιτσιρίκα. Ζητούσε διαιτητές. Και τότε της μπήκε η ιδέα. Δεν την έκανε αμέσως πραγματικότητα.

Στα γήπεδα με τον πατέρα της από εφτά-οκτώ χρονών, μεγάλη φαν της Εθνικής Ιταλίας και με εφηβικό ενθουσιασμό για -ποιον άλλον;- τον Ρομπέρτο Μπάτζιο, η Καπούτι κατάλαβε εγκαίρως ότι δε θα γίνει καλή ποδοσφαιρίστρια, παρότι το προσπάθησε. Η διαιτησία ήταν το επόμενο λογικό της βήμα. Και εκεί, ήταν καλή. Πολύ καλή. Αλλά… γυναίκα. Κι αυτό, στον ποδοσφαιρικό κόσμο -και ειδικά σε μια… ούνα φάτσα, ούνα ράτσα χώρα, όπως η Ιταλία δεν έκανε τα πράγματα πιο εύκολα. Αλλά η Μαρία Σόλε δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Και κέρδισε!

Μια σταθερή, αλλά όχι χωρίς εμπόδια πρόοδος…

Ο πρόεδρος των διαιτητών της Ιταλίας, Αλφρέντο Τρενταλάτζε ήταν ξεκάθαρος γι’ αυτή την, πρώτη στην ιστορία, επιλογή γυναίκας διαιτητή για αγώνες της Serie A και της Serie B. “Είδηση μπορεί να είναι”, ήταν τα λόγια του. “Και προφανώς και είναι μια ιστορική στιγμή επίσης. Αλλά η άνοδός της Καπούτι δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους προνόμιο. Είναι απλώς αποτέλεσμα της προόδου της”. Και ήταν μια σταθερή, αλλά όχι εύκολη πρόοδος, από το 2015, όταν και πήρε προαγωγή για τη Serie D. Η ίδια είπε στη Γκαζέτα ντέλο Σπορτ ότι πολλές φορές έφτασε σε σημείο να τα παρατήσει. Αλλά είπε μέσα της: “Έχεις πάθος. Προχώρα“.

Προχώρησε. Στη Serie C σφύριξε σε 23 αγώνες. Νωρίτερα, το 2019 ήταν η αρχόντισσα δύο προκριματικών του EURO Γυναικών (Σκωτία-Κύπρος και Βόρεια Μακεδονία-Σερβία). Πρώτο της “τεστ” στις μεγάλες κατηγορίες ήταν το Τσιταντέλα-Σπαλ, πέρυσι τον Οκτώβριο. Και για το Κύπελλο, στις 15 Δεκεμβρίου του 2021 ήταν για πρώτη φορά διαιτητής σε αγώνα με ομάδα της Serie A. Εκείνο το Κάλιαρι-Τσιταντέλα ήταν, προφανώς και η τελική της “δοκιμασία” πριν πάρει εφέτος την προαγωγή της σε Can A και Β.

Μια άξια πρωτοπόρος που ανοίγει δρόμους…

Για την Καπούτι, που έχει σπουδάσει Πολτικές Επιστήμες και Διεθνείς σχέσεις κι έχει κάνει διδακτορικό στην Κοινωνιολογία, η προκατάληψη που έχει συναντήσει στην πορεία της, οι αποδοκιμασίες, τα σεξιστικά και υποτιμητικά σχόλια που έχει ακούσει, ήταν πρόβλημα μόνο στην αρχή. Μέχρι να πάρει την απόφαση, απλώς, να τα αγνοήσει. Πλέον, το μοναδικό της άγχος στα “μεγάλα σαλόνια” είναι 100% ποδοσφαιρικής φύσης.Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο, τόσο περισσότερη δουλειά έχουν στο γήπεδο οι παίκτες. Αλλά και ο διαιτητής. Τα ματς είναι πιο γρήγορα, οι φάσεις περισσότερες. Αυτή είναι και η πρόκληση”, λέει η ίδια.


Προσωπικότητα θετική, με πάθος γι’ αυτό που κάνει και χαρακτήρα που της επιτρέπει να ξεπερνάει τις κακοτοπιές -αλλά και τις αναπόφευκτες κακεντρέχειες…- με χαμόγελο και θετική διάθεση, η Μαρία Σόλε Φεριέρι Καπούτι είναι μια άξια πρωτοπόρος. Και έτσι ανοίγει δρόμους και γράφει ιστορία. Με το θάρρος και την επιμονή της να κάνει στη ζωή της αυτό που αγαπά από μικρό παιδί. Σύντομα και διεθνής, είναι η δική μας ευχή…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γυναικείος Αθλητισμός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι