Η Λιλ… μαρτυρά -χωρίς ξύλο!- τη Νάπολη για τον Οσιμέν! Μια “καραμπόλα” που μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρή για τους “παρτενοπέι” εξελίσσεται από χθες μέσω Γαλλίας! Ο λόγος είναι η μεταγραφή με ποσό ρεκόρ για Αφρικανό παίκτη, το καλοκαίρι του 2020 από τη γαλλική ομάδα στη σημερινή πρωτοπόρο της Serie A. Ο Νιγηριανός επιθετικός, Παίκτης της […]

Η Λιλ… μαρτυρά -χωρίς ξύλο!- τη Νάπολη για τον Οσιμέν! Μια “καραμπόλα” που μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρή για τους “παρτενοπέι” εξελίσσεται από χθες μέσω Γαλλίας! Ο λόγος είναι η μεταγραφή με ποσό ρεκόρ για Αφρικανό παίκτη, το καλοκαίρι του 2020 από τη γαλλική ομάδα στη σημερινή πρωτοπόρο της Serie A. Ο Νιγηριανός επιθετικός, Παίκτης της Χρονιάς για τη Λιλ το 2020, μεταπήδησε στη Νάπολη έναντι -θεωρητικά- 80 εκατομμυρίων ευρώ, υπό προϋποθέσεις.

Ο συνήθως μυστικοπαθής σε ποσά μεταγραφών πρόεδρος της Νάπολη, Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, τη διατυμπάνιζε τότε ως “ακριβότερη στην ιστορία του συλλόγου”. Αλλά τα ιταλικά Μέσα, είχαν να δώσουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Κατ’ αρχάς, αναρωτήθηκαν: Ο 23χρονος -τα κλείνει στις 29 Δεκεμβρίου- Οσιμέν πέτυχε 18 γκολ σε 25 εμφανίσεις του με τη Λιλ, τη σεζόν 2019-20. Είναι σίγουρα πολλά υποσχόμενος. Αλλά τόσο ώστε να κοστίσει 80.000.000 ευρώ; Κι έπειτα, αναρωτήθηκαν και το άλλο. Είναι όντως τόσα;

Ποια 80; Μάλλον 47,5 και… σε 5 δόσεις!

Η Κοριέρε τα υπολόγισε σε, πρακτικώς, 47.500.000 -που μπορούν να δοθούν και σε πέντε δόσεις, μάλιστα! (Όντως: η Νάπολη, σε ρευστό έχει ως τώρα δώσει μόλις 10.000.000). Το υπόλοιπο “ποσό” αφορούσε τον Ορέστη Καρνέζη (τρίτη επιλογή τότε για την ιταλική ομάδα) κοστολογημένο στα 20.000.000 (!) και τρεις παίκτες από τη Νέων.

Παίκτες που θα συνυπολογιστούν εάν και εφόσον ζητηθούν και χρησιμοποιηθούν απο τη γαλλική ομάδα. (Προς το παρόν παίζουν σε χαμηλότερες κατηγορίες της Ιταλίας…) Τέλος, 10 ακόμη εκατομμύρια θα δοθούν στη Λιλ εάν η Νάπολη πετύχει στόχους όπως, π.χ. η… κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μεταγραφή-βάλσαμο για τα… λογιστικά βιβλία των δύο ομάδων

Δε θυμίζει πάρα πολύ συμφωνία που λύνει περισσότερα… λογιστικά, παρά αγωνιστικά ζητήματα των δύο ομάδων; Αυτή ήταν πέρυσι η απορία πολλών. Και τώρα, αποτελεί και απορία -επίσημα- της Γαλλικής εισαγγελίας. Όπου η νέα ιδιοκτήτρια της Λιλ πήγε όλα τα έγγραφα της μεταγραφής του, όπως και τα λογιστικά βιβλία της ομάδας, οικειοθελώς.

Το fund Μέρλιν Πάρτνερς, από το Λουξεμβούργο, ολοκλήρωσε την απόκτηση της Λιλ το Δεκέμβριο του 2020. Συνεπώς δεν έχει καμία ανάμιξη στη μεταγραφή του Οσιμέν. Υπό το φόβο να έχει γίνει υπό συνθήκες παρόμοιες με την ανταλλαγή Πιάνιτς-Αρτούρ, που λέγαμε και τις προάλλες, η νέα διοίκηση της ομάδας προσκόμισε μόνη της όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον εισαγγελέα.

Αυτό, στην πράξη, σημαίνει πιθανότατους μπελάδες για τη Νάπολη. Η υπόθεση Πιάνιτς-Αρτούρ ερευνάται ήδη από τις αρμόδιες αρχές της Ιταλίας. Και, ενώ στην αρχή το θέμα φάνηκε να είναι επιφανειακό, μεμπτό ηθικά αλλά όχι και κολάσιμο ποινικά, η COVISOC, η παρατηρήτρια αρχή της Ιταλικής Ομοσπονδίας, το έχει πάρει πάρα πολύ σοβαρά. Στη Γιουβέντους έχουν χτυπήσει καμπανάκια εποχής Calciopolis! Αλλά και στη Νάπολη πρέπει να ανησυχούν.

Η… γυναίκα του Καίσαρα και η νομιμότητα…

Προς το παρόν, ο ντε Λαουρέντις είναι καθησυχαστικός. Βασίζει την ηρεμία του σε ό,τι ισχυρίζεται και η Γιουβέντους. Ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει αντικειμενικό κριτήριο στην κοστολόγηση ενός ποδοσφαιριστή. Είκοσι εκατομμύρια ο Καρνέζης; Και από 5 τρεις νεαροί που δεν έχουν καν πάει στη Γαλλία; Ε, και; Τόσο θέλω, τόσο λέω ότι κοστίζουν.

Το πράγμα όμως δεν πάει ακριβώς έτσι. Παρότι, πράγματι, ίσως νομικά ευρήματα ικανά να αποδείξουν “παρανομία” μπορεί να μη βρεθούν, η Serie A είναι μεγάλο μαγαζί, που τζιράρει τεράστια ποσά. Κι αυτά τα βασίζει (και) στην αξιοπιστία της ως προϊόν. Ειδικά το τρικ με την αυθαίρετη κοστολόγηση νεαρών παικτών (στο οποίο η Γιούβε είναι “μανούλα”) αποτελεί ανέκδοτο στην Ιταλία. Για την ιταλική ομοσπονδία και ειδικά την COVISOC, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια. Πρέπει και να φαίνεται τίμια, επίσης.

Η κίνηση της Λιλ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου…

Ακόμη κι αν η Δικαιοσύνη της χώρας δεν μπορέσει εν τέλει να τιμωρήσει τέτοιες, ολοφάνερα εκτός πνεύματος οικονομικού fair play κινήσεις, οι ποδοσφαιρικές αρχές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα διαφορετικά. Με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Η κίνηση της Λιλ, έτσι, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου ίσως όχι μονο για τη Νάπολη, αλλά και για αρκετές ακόμη ομάδες.

Και, μάλιστα, ίσως όχι μόνο του ιταλικού πρωταθλήματος, αλλά και άλλων. Στην υπόθεση Πιάνιτς-Αρτούρ, π.χ. ολοφάνερα ευνοημένη λογιστικά είναι και η Μπάρτσα. Και, προφανώς, ανάλογη διευκόλυνση αποτέλεσε η μεταγραφή Οσιμέν και για τη Λιλ. Εδώ μιλάμε, δηλαδή για τρία από τα Big5 πρωταθλήματα της Ευρώπης. Εξ αρχής δεν ήταν απλό ζήτημα, αλλά από χθες άρχισε να γίνεται εξαιρετικά περίπλοκο…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ligue 1

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λιλ

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Νάπολι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα