Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα στην Ιταλία, η νομική βάση για την κλήση σε απολογία Γιουβέντους, Νάπολι κ.λπ. για "μαγειρεμένα" ποσά μεταγραφών, μοιάζει λίγο σαθρή. Το γερμανικό σάιτ είναι ένα ωφέλιμο σημείο αναφοράς, αλλά δεν είναι, δα και... έκθεση ορκωτών λογιστών για τις ποδοσφαιρικές αξίες...

Η Γιούβε, η ιταλική ομοσπονδία και… το Transfermarkt! Για εμάς, τον Τύπο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι o γερμανικός ιστότοπος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Ως ιδέα, πίσω, το Μάιο του 2000, όταν ανέβηκε online ήταν πρωτοποριακή, έξυπνη και, το κυριότερο, σε κατάλληλο timing. Τη σκέφτηκε ο Ματίας Σάιντελ, αρχικά για να εντοπίζει παίκτες-μεταγραφικούς στόχους για τη Βέρντερ Βρέμης. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε και σε άλλες ομάδες. Και πλούτισε σε περιεχόμενο.

Το 2008, ο μεγάλος -μεγαλύτερος στην Ευρώπη, με 3.3 δισ. τζίρο το χρόνο…- μιντιακός όμιλος της Axel Springer, που εκδίδει επίσης, μεταξύ άλλων, τη Bild και τη Die Welt, απέκτησε το 51% του Transfermarkt. Και από το 2009, λανσάρισε και την αγγλική του έκδοση. Με τη στήριξη του ομίλου, το Transfermarkt έγινε, έτσι, σιγά σιγά σημείο αναφοράς για το απανταχού ποδόσφαιρο. Άρχισε να ανεβάζει κάθε είδους στατιστικά γύρω από το παιχνίδι. Ηλικίες παικτών, επιδόσεις, αποτελέσματα ομάδων, προφίλ προπονητών, βαθμολογίες πρωταθλημάτων. Και ούτω καθεξής.

Μια από τις μεγάλες καινοτομίες του ήταν -και είναι- και η αποτίμηση, για κάθε ποδοσφαιριστή της “αξίας του στην αγορά”. Παρότι ρητά αναφέρει ότι αυτή η αξία είναι “κατ’ εκτίμηση”, αυτή η εκτίμηση στηρίζεται σε αρκετές παραμέτρους και, λίγο πολύ, δίνει μια σχετικά αξιόπιστη εικόνα γύρω απ’ το θέμα. Άλλά, είπαμε: Είναι ένα εργαλείο, όχι η… γραμμένη σε πέτρινες πλάκες “βίβλος” του ποδοσφαίρου.

Από συγκριτικό εργαλείο… “αποδεικτικό στοιχείο”!

Και είναι ένα εργαλείο για επαγγελματίες του χώρου -όπως οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί διευθυντές, οι σκάουτερ κ.λπ. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να είναι, όμως, π.χ. κάτι σαν… πίνακας τιμών του χρηματιστηρίου. Ή σαν μια έκθεση ορκωτών λογιστών για μια εταιρεία. Ούτε καν το ίδιο ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό δε σταμάτησε τον… αθλητικό εισαγγελέα της Ιταλίας από το να το θεωρήσει περίπου… αυτό ακριβώς. Μια πηγή τόσο αξιόπιστη ώστε πάνω της να στηρίξει την παραπομπή ομάδων σε απολογία.

Το θέμα σας το παρουσιάσαμε αναλυτικά ήδη. Αφορά την “υπερτιμολόγηση” κάποιων μεταγραφών, προκειμένου να έλθουν σε τάξη τα λογιστικά βιβλία των ομάδων. Για Γιουβέντους, Νάπολι, Σαμπντόρια, Τζένοα και Έμπολι, τις ομάδες της Serie A που έχει καλέσει ο εισαγγελέας, η ποινή αναμένεται να είναι απλώς χρηματικό πρόστιμο -ίσως και μεγάλο. Αλλά το πολύ ενδιαφέρον είναι το πώς στήριξε την απόφασή του για κλήση σε απολογία.

Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, άνθρωποι της ομοσπονδίας, σε συνεργασία με πρόσωπα της αγοράς έκαναν μια αρχική εκτίμηση της αξίας κάποιων από τους ποδοσφαιριστές που το όνομά τους έχει σχέση με την υπόθεση. Και στη συνέχεια, λέει… επιβεβαίωσαν αυτή την εκτίμηση με βάση την αξία που υπολογίζει για τον καθένα το Transfermarkt! Και μετά απ’ αυτή την “επιβεβαίωση” (!) προχώρησαν στις κλήσεις.

Λάθος τρόπος για να βρεις ποιο δάχτυλο έκανε το λάκο στη φάβα…

Με βάση, δηλαδή, ότι για παράδειγμα, ο Βίκτορ Όσιμεν, που η Νάπολι πήρε για 70.000.000, “αξίζει” 52. Ότι ο Νικολό Ροβέλα δεν έχει αξία 18.000.000 όπως λέει η Γιούβε, αλλά 6. Ότι ο Ορέστης Καρνέζης έχει αξία 500.000 ευρώ και όχι 5.000.000, ο Εμίλ Αουντέρο έχει αξία 13 και όχι 20.000.000 ευρώ, και ούτω καθεξής…

Εάν το ρεπορτάζ αληθεύει, δείχνει, βεβαίως, ότι ομοσπονδία και αρχές έχουν αποφασίσει να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο σε όσες “στρεβλώσεις” διακρίνουν την ιταλική ποοδοσφαιρική αγορά. Αλλά, μεταξύ μας τώρα, από νομικής άποψης μια τέτοια μεθοδολογία δε στέλει και πολύ. Ή μάλλον δε στέκει καθόλου. Μια ομάδα βάζει πολλές παραμέτρους στην εξίσωση για να κάνει μια μεταγραφή. Το… Transfermarkt είναι η τελευταία απ’ αυτές. Ότι κάποιος λάκκος υπάρχει στη φάβα, είναι βέβαιο. Αλλά ο τρόπος για να βρεθεί ποιού το δάχτυλο την έκανε, δε μπορεί να είναι αυτός. Όχι νομικά, τουλάχιστον…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γιουβέντους

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι