Η "βιομηχανία" των δανεισμών παικτών έχει πάρει πλέον διαστάσεις που απασχολούν σοβαρά τη FIFA, η οποία σκέφτεται να πάρει μέτρα για το όλο θέμα. Ως τότε, πάντως, κάπου 1 δισ. ευρώ είναι "παρκαρισμένο" μ' αυτή τη μορφή από 10 ευρωπαϊκές ομάδες και μόνον...

Αταλάντα: Η πρωταθλήτρια των… δανεικών! Όχι. Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Κάτι σαν την… Ελλάδα των Μνημονίων, δηλαδή. Εδώ η έννοια των δανεικών δεν αφορά χρήμα. Ή μάλλον, αφορά, αλλά εμμέσως. Όσο κοστίζουν, δηλαδή, στην αγορά οι δανεικοί παίκτες κάθε ομάδας. Τώρα, αυτό το βιολί των δανεικών, είπαμε και τις προάλλες ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να μπει υπό έλεγχο. Και ότι η FIFA ήδη προχωρά σε αποφάσεις.

Η όλη ιστορία είναι αναγκαίο να αποκτήσει κανόνες και περιορισμούς, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο βασικότερος είναι η καλύτερη διαχείριση των ταλέντων. Διότι, θεωρητικά, αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για να δώσει μια ομάδα δανεικό έναν ποδοσφαιριστή της. Επειδή πιστεύει μεν σ’ αυτόν, αλλά βλέπει ότι εκ των πραγμάτων δε θα πάρει παιχνίδια μαζί της στη διάρκεια μιας σεζόν. Τον παραχωρεί, λοιπόν, ακριβώς για να αποκτήσει αγωνιστική εμπειρία.

Η ανάπτυξη αλλά και το… “ξεφόρτωμα” μισθών

Μια άλλη περίπτωση, βέβαια, είναι να δώσει μια ομάδα φτασμένους παίκτες, αλλά εκτός ροτέισον, προκειμένου να “ελαφρύνει” τη μισθοδοσία της για κάποιο διάστημα. Η Μπαρτσελόνα, π.χ, ανήκει και στις δύο πιο πάνω κατηγορίες. Έχει δώσει δανεικό τον 22χρονο δεξί εξτρέμ Φρανσίσκο Τρινκάο στη Γουλβς για να “ψηθεί” -και ακριβώς αυτό συμβαίνει στην Πρέμιερ. Παράλληα όμως, έδωσε και Αντουάν Γκριεζμάν, Κουτίνιο και Μίραλεμ Πιάνιτς, για “γλιτώσει” τις υπέρογκες αμοιβές τους.

Αλλά, εάν κι απ’ τα πιο πάνω νομίζετε ότι είναι η ομάδα της Καταλονίας εκείνη που έχει “παρκάρει” το περισσότερο χρήμα της με τη μορφή δανεικών σε άλλες ομάδες, κάνετε λάθος. Αυτή η ομάδα δεν είναι άλλη από την Αταλάντα! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Αταλάντα έχει δώσει υπό μορφή δανεισμού πάνω από 60 (!) ποδοσφαιριστές. Και είναι αυτός ο πολύ μεγάλος αριθμός τους που τη καθιστά “πρωταθλήτρια” στον τομέα.


Φυσικά, αιχμή του δόρατος των δανεικών της ιταλικής ομάδας είναι οι Κριστιάν Ρομέρο και Ρόμπιν Γκόσενς. Ο Αργεντινός κεντρικός αμυντικός έχει (υποχρεωτική) ρήτρα αγοράς από την Τότεναμ, όπου είναι τυπικά δανεικός 55.000.000 ευρώ. Και ο Γερμανός αριστερός φουλ μπακ (του χρόνου) 25.000.000 από την Ίντερ.

Άγγλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι…

Η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα που φιγουράρει δεύτερη στη λίστα, τώρα, έχει δώσει δανεικούς 10 ποδοσφαιριστές. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Κώστας Μαυροπάνος, που κάνει καλή χρονιά στη Στουτγκάρδη και έχει φτάσει την αξία του στα 17.000.000 ευρώ. Η Τότεναμ, πάλι έχει ως βασικότερο asset στη λίστα των επτά δανεικών της τον Τανγκί Ντομπελέ (Λυών και 35.000.000 ευρώ αξία), με τους υπόλοιπους έξι να συμπληρώνουν το ποσόν.

Ο Σουηδός δεξιός εξτρέμ Ντέγιαν Κουλουσέφσκι, δανεικός στην Τότεναμ (35.000.000 ευρώ) και ο Τούρκος σέντερ μπακ Μερίχ Ντεμιράλ (Αταλάντα, 30.000.000) είναι τα δυνατά χαρτιά της Γιουβέντους, ενώ η Φιορεντίνα, υπολογίζει περίπου 70.000.000 ευρώ στον Φεντερίκο Κιέζα (Γιούβε). Στη Γηραιά Κυρία έχει “παρκάρει” 30.000.000 ευρώ και η Ατλέτικο Μαδρίτης, μέσω του Άλβαρο Μοράτα, ενώ άλλα τόσα, περίπου, κοστίζει και ο Σαούλ Νίγκεθ (Τσέλσι).

Κι όσο για τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, το πιο γερό (και ακριβό) χαρτί της από πλευράς δανεικών είναι, φυσικά, ο αριστερός φουλ μπακ Νούνο Μέντες. Με 34 εμφανίσεις, 3 ασίστ και πάνω από 2.300 αγωνιστικά λεπτά εφέτος με την Παρί Σεν Ζερμέν, ο Μέντες, που κλείνει τα 20 του στις 19 Ιουνίου έχει αξία, σύμφωνα με το Transfermarkt 40.000.000 ευρώ. Αλλά η Σπόρτινγκ ελπίζει σε (αρκετά) μεγαλύτερο ποσόν ακόμη από τη γαλλική ομάδα. Έχει συμβόλαιο με τους Πορτογάλους ως το 2025, αλλά από το καλοκαίρι θα είναι, πιθανότατα και επίσημα “Παριζιάνος”…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αταλάντα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι