Ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου στον κόσμο; Δύσκολο να πει κανείς από ένα σημείο και μετά. Αλλά από ένα σημείο και... πάνω, μερικά πράγματα είναι ξεκάθαρα. Και φορούν κελεμπία...

Τα λεφτά δεν παίζουν μπάλα. Αλλά οι… λεφτάδες, ναι! Τα δημοφιλή σπορ ήταν πάντοτε μαγνήτης για όσους είχαν πολλά λεφτά και ήθελαν… χμ. Πολλά και διάφορα. Άλλος δόξα, άλλος δημοφιλία, άλλος “ασυλία”… Στις ΗΠΑ, κάποιοι με λεφτά ασχολούνται με ομάδες για να βγάλουν… περισσότερα. Αλλά στο ποδόσφαιρο σπάνια συμβαίνει αυτό. Οι λόγοι, βασικά, παραμένουν ίδιοι.

Για παράδειγμα, στην Πρέμιερ, αλλά και τη Serie Α -όπως επίσης και στην Παρί- η διείσδυση Αράβων, Ρώσων και Κινέζων δισεκατομμυριούχων έχει μάλλον να κάνει με αυτούς τους…  παραδοσιακούς λόγους που είπαμε, στο πλαίσιο, φυσικά και της παγκοσμιοποίησης. Η τελευταία θέλει το χρήμα να είναι η… ντεσπεράντο του πλανήτη. Και η ιδιοκτησία μιας ομάδας είναι διαβατήριο για όλα τα “σαλόνια”. Πάμε να δούμε ποιοι τα απέκτησαν με τα περισσότερα λεφτά.

1. Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Αλ-Σαούντ. Ο Πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε πέρυσι τον Οκτώβριο τη Νιουκάστλ για 300.000.000 ευρώ. Η περιουσία του, ωστόσο, φτάνει τα 400.000.000.000 (ναι: 400 δισ., λέμε!) δολάρια. Είναι μακράν ο πιο πλούσιος ιδιοκτήτης οποιασδήποτε ομάδας, αλλά και οποιουδήποτε σπορ στον πλανήτη.


2. Νασέρ Αλ-Κελαϊφί. Ο ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν εκπροσωπεί το κράτος του Κατάρ. Η προσωπική του περιουσία, ωστόσο, είναι επίσης τεράστια. Γύρω στα 275 δισ. δολάρια.

3. Σεΐχης Μανσούρ Μπιν Ζαβέντ. Ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η περιουσία του είναι στα 26.000.000.000 δολάρια, αλλά… αν χρειαστεί και κάτι παραπάνω (για την ομάδα ή για το “Σίτι Γκρουπ”, που ελέγχει ένα σωρό ακόμη ομάδες), τα βρίσκει στο πι και φι.

Red Bull, η νέα Τσέλσι και ο Κρένκε…

4. Ντίτριχ Μάτεσιτς. Ο Αυστριακός συνιδρυτής της Red Bull ελέγχει Λειψία, Σάλτσμπουργκ, Νέα Υόρκη κ.α. Η περιουσία του φτάνει τα 19.600.000.000 δολάρια.


5. Αντρέα Ανιέλι. Κανονικά, ο πρόεδρος της Γιουβέντους βρίσκεται μόνο τυπικώς κάτω από τον Μάτεσιτς. Διότι, ναι μεν η προσωπική του περιουσία είναι 17,5 δισ. δολάρια. Αλλά η οικογένεια Ανιέλι, που κλείνει του χρόνου 100 χρόνια (!) στην ιδιοκτησία της ομάδας μάλλον δεν ξέρει πόσα έχει συνολικά. Όχι βέβαια, ότι τα έχουν… κοινά, όλα, αλλά τέλος πάντων, στην ανάγκη…

6. Τοντ Μποέλι – Μαρκ Βάλτερ – Χανσιόργκ Βις (Κλίαρλέϊκ Κάπιταλ). Οι νέοι αγοραστές της Τσέλσι. Η περιουσία τους είναι πάνω από 13 δισ. δολάρια.

Άρσεναλ, Ίντερ, Γουλβς και η περίεργη περίπτωση της Μίλαν…

7. Σταν Κρένκε. Είναι ιδιοκτήτης της Άρσεναλ, αλλά και των Λος Άντζελες Ραμς, των Ντένβερ Νάγκετς κ.λπ., κ.λπ. Ο Κρένκε, στις ΗΠΑ, είναι στον αθλητισμό για να βγάζει κέρδος -και βγάζει. Στην Άρσεναλ, πάλι… λίγο χλωμό. Η περιουσία του είναι στα 8,5 δισ. δολάρια.

8. Τσανφ Τσιντόργκ. Ο Κινέζος μεγιστάνας αγόρασε την Ίντερ το 2016. Την έχει φέρει ψηλά, αλλα χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές. Η περιουσία του φτάνει τα 7,7 δισ. δολάρια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zhang Jindong ® (@suning.official)


9. Χούο Χουαντσάνγκ. Ο Κινέζος πρόεδρος του ισχυρότατου fund Fosum International Limited αγόρασε τη Γουλβς πριν από 6 χρόνια. Η περιουσία του φτάνει τα 6.500.000.000 δολάρια.

10. Η περίπτωση της Μίλαν. Ακόμη, η Μίλαν ανήκει στο αμερικανικό fund Έλιοτ Μάνατζμεντ, του Πολ Σίνγκερ. Η “αξία” του Σίνγκερ είναι στα 4,3 δισ δολάρια, αλλά το fund διακινεί πάνω από 8 συνολικά. Είναι, όμως, σε συζητήσεις για πώληση της ομάδας στην Investcorp του Μπαχρέιν. Σε τέτοια περίπτωση η Μίλαν μπαίνει κατευθείαν στο Νο3 της λίστας, αφού το εν λόγω (κρατικό επίσης) fund διακινεί πάνω από 40 δισ. δολάρια…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Records & Statistics

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ