Το... μάθημα του Κλοπ (από τον Τούχελ) ήταν ο Ομπαμεγιάνγκ. Από τότε τα x-Goals μπήκαν στη... μεταγραφική ζωή της Λίβερπουλ -αλλά και της Μπρέντφορντ...

X-Goals: Τα… X-Files του Κλοπ και της Μπρέντφορντ! Μην πηγαίνει ο νους σας σε μυστηριώδεις x-ωγήινους, x-ωφρενικές καταστάσεις και x-αλλοσύνες. Μόλις θα μάθετε την ιστορία, θα καταλάβετε εύκολα τι εννοούμε. Η ιστορία έχει δύο μέρη. Το πρώτο είναι τα ίδια τα x-Goals. Και το δεύτερο είναι ο Κλοπ, ο Τούχελ και… ο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ!

Γράφει ο Στέλιος Μαρκάκης

Τα x-Goals μπήκαν στην ποδοσφαιρική ζωή στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Και για τα καλά, από το 2017, όταν τα υιοθέτησε και η Opta, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής δεδομένων για το ποδόσφαιρο. Το “Χ” είναι απλώς μια συντομογραφία του eXpected. X-Goals, δηλαδή, είναι τα Αναμενόμενα Γκολ -με βάση τουλάχιστον 10 παραμέτρους. Σουτ, κεφαλιά, απόσταση απ’ το τέρμα, σε ροή αγώνα, από στημένη μπάλα, από ατομική προσπάθεια, από σέντρα, από κάθετη μπαλιά κ.ο.κ.

Δεν είναι τίποτε άλλο από μια -επιτυχημένη σε μεγάλο βαθμό- προσπάθεια να αποκτήσουν ποσοτική-μετρήσιμη στατιστικά και αναλυτικά διάσταση, κάποια ποιοτικά ποδοσφαιρικά στοιχεία. Π.χ. ένα γκολ σε κενή εστία από το ύψος της μικρής περιοχής είναι σχεδόν τελείως αναμενόμενο. Άρα έχει βαθμό κοντά στο 1. Π.χ., 0,9, 90%. Αλλά ένα γκολ με σουτ πλάγια έξω από την περιοχή έχει πολύ μικρότερες πιθανότητες. Άρα και “βαθμό” x-goal, π.χ. 0,03, δηλαδή 3%. Κ.ο.κ.

Η προσεκτική χρήση των X-Goals είναι πολύτιμη

Κανένα στατιστικό δεν είναι απόλυτο. Όταν όμως η χρήση των X-Goals (ή και των X-Assists κ.λπ.) γίνει προσεκτικά, μπορεί να βοηθήσει πολύ την τακτική προσέγγιση ενός αγώνα. Όπως και την ανάλυσή του. Αναλόγως, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην καλύτερη αξιοποίηση ενός κυνηγού ή ενός χαφ με συγκεκριμένα προσόντα και αδυναμίες. Και, ασφαλώς, μέσω της ίδιας ανάλυσης μπορεί να βοηθήσει και στην… επιλογή παικτών!

ΤΟύχελ

Προσέξτε τώρα τι συνέβη. Κάποιοι προπονητές πίστεψαν στη χρησιμότητα των X-Goals από νωρίς. Πριν από την Opta. Ο Κλοπ δεν ήταν ένας απ’ αυτούς. Ο Τούχελ, ήταν. Όταν ανέλαβε τη Ντόρτμουντ, μετά τον Κλοπ, ο Τούχελ χρησιμοποίησε τα x-Goals για να “απογειώσει” τον Ομπαμεγιάνγκ! Μέχρι τότε ο Γκαμπονέζος, βασικά… σούταρε κατά βούληση, απ’ όπου να  ‘ναι. Όμως ποτέ δεν έχουν ίδιες πιθανότητες  να γίνουν γκολ τα σουτ από μακριά, όσο οι ευκαιρίες πιο κοντά στο τέρμα.

Η “μεταμόρφωση” του Ομπαμεγιάνγκ και το μάθημα του Κλοπ

Ο Τούχελ έβαλε τον Ομπαμεγιάνγκ -αλλά και την υπόλοιπη ομάδα- σ’ αυτή τη λογική. Της δημιουργίας… “X-ποιοτικά” καλύτερων και όχι αριθμητικά περισσότερων ευκαιριών. Κι από 25 γκολ σε 46 ματς το 2014-15, ο Ομπαμεγιάνγκ “έγραψε” 39 στα 49 την επόμενη σεζόν και… 40 στα 46 τη δεύτερη χρονιά του Τούχελ!

Ο Γιούργκεν πήρε το μάθημά του. Η Λίβερπουλ, αλλά και η Μπρέντφορντ έχουν αμφότερες από τα πιο ικανά τμήματα ποιοτικής ανάλυσης με βάση τα X-Goals. Και τα έχουν ως τώρα αξιοποιήσει με εξαιρετικό τρόπο. Με βάση αυτή την προσέγγιση η Λίβερπουλ απέκτησε και τον Μοχάμεντ Σαλάχ και τον Σαντιό Μανέ, αλλά και, τώρα τον Λουίς Ντίας. 

Σαλάχ-Μανέ-Ντίαζ, αλλά και Ζότα, Μιναμίνο

Ο Αιγύπτιος στη Ρόμα και ο Σενεγαλέζος στη Σαουθάμπτον είχαν σταθερά περισσότερα γκολ από τα “αναμενόμενα”. Ο Κολομβιανός το ίδιο, αλλά και περισσότερες ασίστ από τις προβλέψεις, στην Πόρτο. Ο Ντιόγκο Ζότα και ο Τακούμι Μιναμίνο είναι δύο ακόμη τέτοιες επιλογές της Λίβερπουλ, με βάση την ανάλυση των X-Goals.

Και ο Δανός προπονητής της Μπρέντφορντ, Τόμας Φρανκ, είναι ένθερμος υποστηρικτής των X-Goals ως βάση ανάλυσης και σε επίπεδο τακτικής και σε επίπεδο μεταγραφών. Ο Φρανκ ξεκίνησε τη σχετική δουλειά του στην ομάδα όταν ακόμη ήταν βοηθός προπονητή, το Δεκέμβριο του 2016.

Το τζακ-ποτ με Μοπέ, Μπενραχμά λόγω των X-Goals

Δική του είσηγηση, με βάση τα X-Goals ήταν τον Ιούλιο του 2017 ο Νιλ Μοπέ. Κόστισε μόλις 2.000.000, ήλθε απ’ την Σεντ Ετιέν, τα… σάρωσε όλα (43 γκολ σε δύο σεζόν) και έφερε στα ταμεία 22.000.000 από τη Μπράιτον! 

Ανάλογη περίπτωση είναι φυσικά και ο Αλγερινός Σαϊντ Μπενραχμά. Κόστισε περίπου 3.000.000 τον Ιούλιο του 2018. Και πέρυσι το Γενάρη, η Μπρέντφορντ πήρε 3 επί 12= 36.000.000 από τη Γουέστ Χαμ για τη μεταγραφή του. Καλό; 

Και, όπου να ‘ναι… Ιβάν Τόνεϊ

Και (θα) έχει και συνέχεια. Ακούει στο όνομα Ιβάν Τόνεϊ. Η μεταγραφή του από την Πιτέρμπορο, το καλοκαίρι του 2020 κόστισε περίπου 10.000.000 ευρώ -με τα έξτρα. Την πρώτη του σεζόν “παστέλωσε” 31 γκολ σε 45 ματς στην Τσάμπιονσιπ και είχε και 10 ασίστ. Και στην Πρέμιερ, τώρα, έχει μέχρι στιγμής 6 και 2 ασίστ σε 21 ματς.

Το Transfermarkt τον κοστολογεί ήδη στα 32.000.000 ευρώ και… βλέπουμε. Με άλλα λόγια, όχι. Δεν είναι “πανάκεια” τα X-Goals. Ούτε “τυφλοσούρτης” μπορεί και πρέπει να είναι. Μια προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη ίσως κάποτε πέφτει 100% μέσα σε όλα τα του ποδοσφαίρου. Μέχρι τότε, τα X-Goals θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αρκεί η χρήση τους να γίνεται με σύνεση και, βέβαια, την απαραίτητη -προς το παρόν- ανθρώπινη διαίσθηση ενός καλού προπονητή…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Peйтинг Toп-10 Лучшиx Oнлaйн Кaзинo Poccии Пo Чecтнocти, Выплaтaм и Oтдaч
Uncategorized

Peйтинг Toп-10 Лучшиx Oнлaйн Кaзинo Poccии Пo Чecтнocти, Выплaтaм и Oтдaч

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα