Ο καλύτερος εκτελεστής φάουλ στην Αγγλία έχει ίνδαλμα τον Μπέκαμ. Αγωνιστικά, του μοιάζει σε πολλά είναι η αλήθεια. Αλλά ο Μπέκαμ υπήρξε κάτι περισσότερο από ποδοσφαιριστής...

Τζέιμς Γουόρντ-Πράους: Ο… “Μπέκαμ των φτωχών”! Δε γίνεται να ονομαστεί αλλιώς. Διότι τα κοινά του με τον Ντέιβιντ είναι αρκετά. Αλλά είναι ποδοσφαιρικής φύσης. Ο real Μπέκαμ όμως δεν ήταν απλά ποδοσφαιριστής. Είναι ο πρώτος άνθρωπος στο παιχνίδι που είδε τον εαυτό του όχι απλώς ως εξαιρετικό παίκτη, αλλά και ως εμπορικό προϊόν για ευρεία κατανάλωση. Οι σημερινοί ινφλουένσερς είναι απλώς τυφλά κι ανήμπορα (και συνήθως ημίγυμνα και με γυρισμένη πλάτη) γατάκια μπροστά στον Ντέιβιντ.

Γράφει ο Στέλιος Μαρκάκης

Αν στα ντουζένια του υπήρχε Facebook, Instagram, YouTube και γρήγορο ίντερνετ κ.λπ., ο Μπέκαμ θα είχε -τότε- κάνα δυο δισ. φίλους-ακολούθους-σκλάβους. Ένα βιντεάκι του, να τον ξυρίζει ή να του περιποιείται το ατημέλητο μούσι η Βικτόρια, θα έφτανε τα 200.000.000 προβολές σε δυο μέρες. Στις 15 Φεβρουαρίου του 2003, μετά την ήττα από την Άρσεναλ στο Κύπελλο, ο σερ Άλεξ μάλλον δεν του πέταξε τυχαία το παπούτσι στο κεφάλι. (Αν και ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι έγινε επίτηδες. Μόνον ότι κλότσησε ένα παπούτσι και βρήκε τον παίκτη στο φρύδι).

Κι όμως. Παρά τους 19 τίτλους, αδίκησε ποδοσφαιρικά τον εαυτό του…

Από τότε που το ζευγάρι Ντέιβιντ-Βικτόρια έγινε brand-name και όχι απλό ζευγάρι, ο Φέργκιουσον κατάλαβε ότι ο Μπέκαμ δε θα έβγαζε πλέον ποτέ στο χορτάρι απολύτως όλα όσα οι θεοί του ποδοσφαίρου του είχαν χαρίσει. Ναι. Τελείωσε την καριέρα του με 19 τίτλους συνολικά.
Αλλά αν ήταν περισσότερο ποδοσφαιριστής και λιγότερο σελέμπριτι ο αριθμός αυτός μπορεί να ήταν και διπλάσιος, με βάση τα προσόντα του. Στο αντίο του, το 2013, μετά από μόλις 14 ματς και κανένα γκολ με την Παρί, κάποια από τα δάκρυα στα μάτια του ίσως υποδήλωναν πως βαθιά μέσα του, το ήξερε κι εκείνος ότι θα μπορούσε να έχει πετύχει πιο πολλά. Αλλά η ιστορία δε γράφεται με υποθέσεις…

Ο Τζέιμς Γουόρντ-Πράους, απ’ την πλευρά του έχει παρόμοια ιστορία με τον Μπέκαμ. Μέχρις ενός σημείου. Την 1η Νοεμβρίου πέρυσι έκλεισε τα 27. Αλλά, όπως, πρακτικώς και ο Ντέιβιντ, από το 1991 μέχρι το 2003, έχει γνωρίσει μόνο μια ομάδα. Τη Σαουθάμπτον. Είναι παιδί των Ακαδημιών της και, από το 2011 ως τώρα έχει παίξει μόνο για εκείνην. Και… του ‘χει δώσει να καταλάβει.

Φαινόμενο αντοχής και φυσικής κατάστασης, ο Γουόρντ-Πράους έχει συμπληρώσει ήδη 345 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με τη Σαουθάμπτον! Έχει πετύχει συνολικά 39 γκολ. Τις δύο προηγούμενες σεζόν, 2019-20 και 2020-21 έπαιξε σε 38+38 ματς στο πρωτάθλημα. Έγινε ο πρώτος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ που το καταφέρνει.

Τα… εξωγήινα φάουλ που δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τον Μπέκαμ!

Ο Γουόρντ-Πράους παίζει επίσης στην ίδια θέση με τον Μπέκαμ. Ακραίος -αλλά και επιτελικός όταν χρειαστεί- χαφ. Και μοιάζει με τον Ντέβιντ και σ’ ένα μεγάλο ταλέντο. Εκτελεί ασύλληπτα φάουλ. Από τότε που η Opta καταγράφει αυτό το στατιστικό, το 2003, ο αρχηγός της Σαουθάμπτον έχει την κορυφαία αναλογία εκτελέσων-γκολ.


Με 12 τέτοια, είναι ήδη πίσω… μόνο από τον Μπέκαμ
(18) στην Πρέμιερ. Άνετα θα τον ξεπεράσει. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει ήδη πει: “ο Γουόρντ-Πράους είναι ο καλύτερος εκτελεστής φάουλ που έχω δει στη ζωή μου”. (Δείτε το βίντεο. Μάλλον θα τον πιστέψετε…)

Τι άλλο έχει κοινό με τον Μπέκαμ; Τις εμπνευσμένες, εξαιρετικές πάσες ακριβείας. Τριαντάρες και βάλε μπαλιές που ξεχαρβαλώνουν οποιαδήποτε άμυνα. Αν ο Γουόρντ-Πράους, όπως ο Ντέιβιντ στα νιάτα του, έπαιζε πλάι σε Ράιαν Γκιγκς, Πολ Σκόουλς, Γκάρι Νέβιλ, Φιλ Νέβιλ, Νίκι Μπατ (και όλα τα υπόλοιπα τότε φτασμένα ονόματα της Γιουνάιτεντ) το όνομα του θα ήταν πασίγνωστο σ’ όλο τον κόσμο.

Το σταριλίκι είναι στο αίμα του Μπέκαμ. Όχι και του Τζέιμς…

Δεν είναι μόνο αυτό που δεν μοιράζεται με τον Μπέκαμ, όμως, ο Τζέιμς. Επειδή μιλάμε για σταριλίκι τώρα, η αλήθεια είναι πως κι αυτό -προς το παρόν τουλάχιστον- του λείπει. Στα 27 του, όσα είναι σήμερα ο Γουόρντ-Πράους, ο Μπέκαμ είχε ήδη κάνει δύο παιδιά με τη Βικτόρια “Posh” Spice Girl. Είχε τατού. Άλλαζε κάθε τρεις και λίγο μαλλί. Έκανε φωτογραφίσεις ως σούπερ hot man-boy. Έχει διαφημίσει… ό,τι διαφημίζεται!

Ο Τζέιμς δε μοιάζει φτιαγμένος για τέτοια. Όχι λόγω παρουσιαστικού απλώς. Επειδή δεν είναι τέτοιος χαρακτήρας. Δεν επιδιώκει την προβολή. Το μόνο που έχει ως σήμα-κατατεθέν είναι ο πανηγυρισμός του, ένα χτύπημα γκολφ “στον αέρα”. Σιγά τα ωά. Πέρυσι τον Αύγουστο η Άστον Βίλα έδινε 28.000.000 ευρώ για να τον πάρει. Κι αυτός υπέγραψε νέο πενταετές με τη Σαουθάμπτον.

Ο Γουόρντ-Πράους λατρεύει τον Μπέκαμ. Και θέλει να του μοιάσει. Δε σταματάει ποτέ να το λέει. Είναι ο παιδικός του ήρωας. Με το ταλέντο, τη δουλειά και τη νοοτροπία του, είναι πολύ πιθανόν ότι, ποδοσφαιρικά, θα προκόψει κι άλλο. Και με τουλάχιστον 7-8 χρόνια καριέρα μπροστά του, τέτοιο ακούραστο “μηχανάκι” που είναι, ποιος ξέρει; Μπορεί και σε μεγάλες ομάδες να πάει και τίτλους να πάρει. Και με την Εθνική Αγγλίας επίσης. Υγεία να έχει και με τις ευχές μας.

Δε θα γίνει Μπέκαμ-σταρ. Το δικό του κάλεσμα είναι άλλο

Μπέκαμ, όμως, δε θα γίνει. Καλώς ή κακώς, ο Ντέιβιντ είχε το “χάρισμα”. Δεν ήταν ποδοσφαιρικό μόνο. Ο Μπέκαμ ήταν σταρ από κούνια! Και παραμένει. Λάτρεψε και λατρεύει την εικόνα του. Και το ποδόσφαιρο ήταν περισσότερο ένα μέσον για να την αναδεικνύει παρά ο αυτοσκοπός του. Η μεταμόρφωσή του μέσα στα χρόνια είναι ολοφάνερο ότι εξυπηρέτησε αυτό το στόχο.

Ο Γουόρντ-Πράους ζει για το ποδόσφαιρο. Και τον ήρωά του. Σταρ μπορεί να μη γίνει ποτέ. Αλλά ότι υπηρετεί το δικό του κάλεσμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι σαφές. Και του αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι