Ο 17χρονος χαφ της Μπλάκπουλ γίνεται μόλις ο 2ος στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου εν ενεργεία επαγγελματίας παίκτης που αποκαλύπτει τη σεξουαλικότητά του. Και, ευτυχώς, από την εποχή του Τζάστιν Φάσανου, που ήταν ο πρώτος, πολλά έχουν αλλάξει στην κοινωνία και το ποδόσφαιρο...

Τζέικ Ντάνιελς: Ο gay παίκτης που αλλάζει το χάρτη! Ακριβώς 34 χρόνια και 2 εβδομάδες από τη 2η Μαΐου του 1988, ημέρα που ο Τζάστιν Φάσανου έδινε τέλος στη ζωή του, απόβλητος και ντροπιασμένος, κανείς άλλος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Αγγλία δεν είχε ποτέ παραδεχθεί ανοιχτά ότι είναι gay. Στις 16 Μαΐου εφέτος, ο 17χρονος Τζέικ έγινε ο 2ος που το κάνει. Αλλά αυτή τη φορά, ευτυχώς για εκείνον και για όλους μας, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Ο Φάσανου έζησε τη σκληρότητα και την απόρριψη μιας υποκριτικής κοινωνίας και το τέλος του ήταν τραγικό. Εν πολλοίς, αυτή η υποκρισία ειναι ακόμη εδώ. Και στην κοινωνία και, πολύ περισσότερο, στο ποδόσφαιρο, όπου πολλά στερεότυπα, απολιθώματα άλλων εποχών, παραμένουν. Ο Τζέικ, ωστόσο, ξεπέρασε αυτούς τους φόβους. Βρήκε το θάρρος και βγήκε μπροστά. Και το come-out του αλλάζει το τοπίο.

Μηνύματα συμπαράστασης από παντού

Στο 2022 πλέον, υποκριτικά ή όχι δεν έχει τόση σημασία, η αποκάλυψη του εξαιρετικά ταλαντούχου χαφ της Μπλάκπουλ έγινε δεκτή με συγχαρητήρια μηνύματα, αλλά και λόγια συμπαράστασης από ένα σωρό μεγάλες ομάδες, εντός και εκτός Αγγλίας. Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, όλες χαιρέτισαν το θάρος του νεαρού ποδοσφαιριστή που στις 8 Ιανουαρίου έκλεισε τα 17 του.


Ο Τζέικ λέει ότι κατάλαβε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό από την ηλικία των έξι, επτά ετών. Για καλή του τύχη, το οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και η Μπλάκπουλ, όπου άρχισε να μαθαίνει ποδόσφαιρο από εκείνη περίπου την ηλικία, αντιμετώπισαν αυτή την πραγματικότητα ως εντελώς φυσιολογική, όταν τους μίλησε γι’ αυτό. Ήταν στο πλευρό του. Και ήταν με τη βοήθεια ακριβώς της μητέρας και της αδελφής του, αλλά και των συμπαικτών του, των προπονητών και των υπεύθυνων των Ακαδημιών της Μπλάκπουλ, που πήρε την απόφαση να μιλήσει ανοιχτά.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας η αποκάλυψη

Η αποκάλυψη του Τζέικ έγινε, άλλωστε, στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, με την οποία έκανε επαγγελματικό συμβόλαιο τον Απρίλιο και ντεμπούτο στην Τσάμπιονσιπ στις αρχές Μαΐου, κατά της Πιτέρμπορο. “Είναι ένα βήμα στο άγνωστο”, λέει, μεταξύ άλλων, ο Ντάνιελς στο μήνυμά του, “να γίνω ένας από τους πρώτους ποδοσφαιριστές στη χώρα που αποκαλύπτει τη σεξουαλικότητά του. Αλλά μισώ πια το να λέω ψέμματα όλη μου τη ζωή…”


Ο Τζέικ Ντάνιελς πήρε την απόφαση να μιλήσει ανοιχτά σε μια σεζόν-όνειρο για τον ίδιο. Με τη Νέων της Μπλάκπουλ πέτυχε 30 γκολ, έγινε επαγγελματίας με την πρώτη ομάδα, πήρε το Κύπελλο του Λάνκασαϊρ, έκανε εξαιρετική πορεία στο Youth Cup, που πήρε, εν τέλει η Γιουνάιτεντ, απέναντι στη Νότιγχαμ. Ίσως να ήταν και η καλύτερη στιγμή, λοιπόν, για όσους τουλάχιστον έχουν ακόμη στο μυαλό τους διάφορα κλισέ του παρελθόντος.

“Ένα μεγάλο βάρος έφυγε από τους ώμους μου”…

Άλλωστε, ανάλογες αμφιβολίες είχε ακόμη κι ο ίδιος, όπως είπε στο Sky Sports. “Στην αρχή πίστευα ότι gay και ποδόσφαιρο δεν πάνε μαζί. Κι όλη μου τη ζωή μου έλεγαν: θα βρεις ένα κορίτσι όταν μεγαλώσεις και όλα θα είναι μια χαρά. Αλλά δε μπορείς να το κάνεις. Κατά καιρούς είχα κοπέλες για να πιστεύουν οι συμπαίκτες μου ότι είμαι straight, αλλά ήταν απλώς μια συγκάλυψη. Και δύσκολο”.


Ο Ντάνιελς μίλησε στη συνέντευξη με τα καλύτερα λόγια για τον αρχηγό της ομάδας, όταν είπε στους συμπαίκτες του την αλήθεια, αλλά και για τη στάση της οικογένειάς του. “Πήρα μηνύματα συμπαράστασης απ’ όλους”, ήταν τα λόγια του. Κι όσο για το… αποτέλεσμα της απόφασή του να μιλήσει ανοιχτά; “Την ημέρα αφότου το είπα στη μαμά μου και την αδερφή μου”, λέει, “είχαμε παιχνίδι με την Άκρινγκτον. Έβαλα τέσσερα γκολ! Τόσο βάρος έφυγε από τους ώμους μου και τέτοια ανακούφιση ήταν για μένα”

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι