Τίτλοι τέλους, στη Λίβερπουλ, για το “μυστικό όπλο” της, τον Μάικλ Έντουαρντς. Τον άνθρωπο που εδώ και χρόνια κινείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά κρύβεται πίσω κι από τις σημαντικότερες συμφωνίες που επανέφεραν τη Λίβερπουλ στην κορυφή. Παρά τις προσπάθειες της ιδιοκτησίας να τον μεταπείσει, ο  Έντουαρντς ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη […]

Τίτλοι τέλους, στη Λίβερπουλ, για το “μυστικό όπλο” της, τον Μάικλ Έντουαρντς. Τον άνθρωπο που εδώ και χρόνια κινείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά κρύβεται πίσω κι από τις σημαντικότερες συμφωνίες που επανέφεραν τη Λίβερπουλ στην κορυφή.

Παρά τις προσπάθειες της ιδιοκτησίας να τον μεταπείσει, ο  Έντουαρντς ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του αθλητικού διευθυντή της ομάδας το καλοκαίρι του ’22. Η FSG, λογίζει ήδη την απώλειά του ως σημαντικό πλήγμα κι αυτό επειδή, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της:

«(Ο Μάικλ)… δουλεύει κάτω από τα ραντάρ, αλλά η συνεισφορά του στην επιτυχία μας δεν γίνεται να υποτιμηθεί. Είναι από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους εντός της ομάδας. Έχει δουλέψει ακούραστα για να επιτύχει αυτό το εκπληκτικό κλίμα στο σύλλογο. Δεν κλείνει απλώς σημαντικές συμφωνίες. Η δουλειά του έχει να κάνει και με την ανάπτυξη των ταλέντων μας και τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες μαζί τους, προκειμένου να υπάρχει μια συνέπεια σεζόν με τη σεζόν».

 

Ο Έντουαρντς ανακοίνωσε την απόφασή του με μια πολύ συγκινητική ανοιχτή επιστολή προς τους οπαδούς της ομάδας. Σ’ αυτήν αναφέρει μεταξύ άλλων: “Δέκα χρόνια είναι αρκετός καιρός σε οποιαδήποτε επαγγελματική καριέρα. Ειδικά στο ποδόσφαιρο όμως, είναι μια ολόκληρη εποχή. Και μάλιστα σε μια ομάδα όπως η Λίβερπουλ που πάντοτε έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις”.

Δέκα χρόνια στην ομάδα, πέντε ως αθλητικός διευθυντής

Ο Έντουαρντς συνεργάζεται με τη Λίβερπουλ από το 2011, όμως, αθλητικός διευθυντής ανέλαβε το 2016, σε δύσκολες εποχές. Αποδείχθηκε όμως ο ιδανικός συνεργάτης και του Γιούργκεν Κλοπ και του άλλου “μυστικού “όπλου” της ομάδας: του αναλυτή, φυσικού Ίαν Γκράχαμ.

(Όπως έχουμε ξαναπεί, ο Τζον Χένρι, επέλεξε τον Κλοπ για τη Λίβερπουλ βάσει… μαθηματικού μοντέλου. Ναι. Για να γίνει ο δικός του Μπίλι Μπιν, του Moneyball! Ο Χένρι, ιδιοκτήτης και των Boston Red Sox, επιστράτευσε για το σκοπό αυτό τον φυσικό Ίαν Γκράχαμ. Η ανάλυση του Γκράχαμ –που ακόμη δουλεύει για τη Λίβερπουλ- έδειξε Κλοπ! Και μάλλον όχι άδικα… )

Ο Έντουαρντς αποδείχθηκε ο άνθρωπος-κλειδί όχι μόνο για να κλείνει τις συμφωνίες που προέκυπταν ως βέλτιστες από τις αναλύσεις του Γκράχαμ. Συγχρόνως, πρόσθεσε στην -κάπως “ξερή” αυτή μαθηματική ανάλυση- και μια εξαιρετική ανθρώπινη διαίσθηση.

Η σχέση του με τον Γιούργκεν Κλοπ

Με τον Κλοπ διαφώνησε αρκετές φορές, όπως όμως λέει ο ίδιος ο Γερμανός: “στο τέλος πάντοτε καταλήγουμε να έχουμε την ίδια άποψη”.

Πρόκειται άλλωστε για μια σχέση εμπιστοσύνης που χτίστηκε σε πολύ γερές βάσεις μεταξύ τους. Ο 42χρονος, σήμερα, Έντουαρντς υπήρξε ο καθοριστικός παράγοντας για μερικές από τις πιο σημαντικές κινήσεις που έφεραν τη Λίβερπουλ ξανά στην κορυφή.

Είναι ο άνθρωπος που πιστώνεται, μεταξύ άλλων  και τις καθοριστικές μεταγραφές των Μοχάμεντ Σαλάχ (42.000.000), Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (84.000.000), Άλισον (62.500.000), Μανέ (41.000.000) και Ρόμπερτσον (10.000.000).

Έδωσε μάχη για τον Σαλάχ

Τον Ρόμπερτσον τον πήρε μπιρ-παρά από την υποβιβασμένη Χαλ. Και για τον Αιγύπτιο έδωσε “μάχη” προκειμένου να μεταπείσει τον Κλοπ, που ποντάριζε στον Γιούλιαν Μπραντ, της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Με τον Φαν Ντάικ πήρε ένα μεγάλο ρίσκο: ποτέ ως τότε δεν είχε κοστίσει τόσα πολλά χρήματα ένας αμυντικός. Δικαιώθηκε, ωστόσο στην πράξη. Μεταγραφές όπως οι πιο πάνω, αλλά και αυτές του Φιρμπίνιο, του Βαϊνάλντουμ, του Φαμπίνιο, άλλαξαν την εικόνα της Λίβερπουλ και το ρου της ιστορίας της.

Συγχρόνως, όμως, ο Έντουαρντς έφερε και μπόλικο χρήμα πίσω στην ομάδα, συχνά και “απ’ το πουθενά”. Φυσικά, τα 135.000.000 από την πώληση του Κουτίνιο στη Μπαρτσελόνα, το 2018 δε συγκαταλέγονται σε μια τέτοια περίπτωση. Ούτε οι πωλήσεις των Κριστιάν Μπεντέκε (31.000.000),  Μαμαντού Σακό (28.000.000), Ντάνι Ίνγκς (25.000.000) και Ντομινίκ Σολάνκε (21.000.000).

Με 170.000.000 έφερε τη Λίβερπουλ ξανά στην κορυφή!

Όμως χρήμα έφερε στα ταμεία κι από πολλούς άλλους (π.χ. Ράιαν Μπρούστερ, Μπραντ Σμιθ, Κέβιν Στιούαρτ, Τζόρνταν Αίμπ, Ντάνι Γουόρντ…) Συνολικά, το ισοζύγιό του μέχρι στιγμής είναι στο + 170.000.000 ευρώ. Έχει ξοδέψει περίπου 570.000.000 κι έχει φέρει πίσω 400.000.00.

Ίσως σας φαίνονται πολλά, ξανασκεφτείτε το όμως: ξοδεύοντας, πρακτικώς, 170.000.000 η Λίβερπουλ κατάφερε χάρις στον Έντουαρντς, τον Κλοπ και τον Γράχαμ να πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ το 2019 και τον τίτλο, το 2020, μετά από 30 χρόνια. (30 χρόνια και… πολύ περισσότερα πεταμένα λεφτά απ’ αυτά τα 170.000.000 για να είμαστε ακριβείς).

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, λοιπόν, ο Έντουαρντς τα έχει καταφέρει όχι απλώς καλά, αλλά εκπληκτικά. Οτιδήποτε καλύτερο κι απ’ αυτό, θα τον έκανε όχι άνθρωπο, αλλά… τον μάγο Μέρλιν…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μοχάμεντ Σαλάχ

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι