Ο Βραζιλιάνος σέντερ μπακ της Τσέλσι εντυπωσιάζει με την απόδοσή του. Τα κάνει όλα και... σκοράρει κιόλας. Κι όλα αυτά ενώ έκλεισε ήδη τα 37 του πριν από τέσσερις μήνες!

Τιάγκο Σίλβα: “Βράχος” και πολυεργαλείο στα 38 του! Σε μια θέση που… κοιτάζει και παρακοιτάζει τα χρόνια, αυτή του στόπερ, ο Τιάγκο μοιάζει να περνάει μια δεύτερη νιότη, στη δεύτερη σεζόν του με την Τσέλσι. Πέρυσι τον Ιούνιο η ομάδα ανανέωσε το συμβόλαιό του ως εφέτος το καλοκαίρι. Και πριν από λίγες μέρες τον εξασφάλισε μέχρι και για του χρόνου το καλοκαίρι. Τι κι αν τότε θα απέχει λίγους μήνες απ’ τα 39 του; Ο άνθρωπος είναι θεριό. Και… με αποδείξεις!

Ο Τιάγκο, στην Ευρώπη από τη σεζόν 2009-10, πλησιάζει πλέον τα 500 ματς σε τοπ επίπεδο με Μίλαν, Παρί και Τσέλσι. Με άλλα λόγια, έχει σχεδόν 40 ματς ανά σεζόν σε Σέριε Α, Ligue 1, τώρα Πρέμιερ και, βέβαια, ευρωπαϊκές διοργανώσεις, Κύπελλα κ.λπ. Δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο. Ειδικά με τους -όχι και λίγους- τραυματισμούς του όλα αυτά τα χρόνια. Λιγότερο εύκολο είναι το γεγονός ότι αν και στόπερ έχει σκοράρει ως τώρα και… 28 γκολ. Το τελευταίο του ήταν αυτό απέναντι στην Τότεναμ για το 2-0 -είχε προηγηθεί και το απίστευτο “λουκούμι” του Ζίγιεκ.

Ένας απ’ τους καλύτερους αμυντικούς του 21ου αιώνα…

Φυσικά, δε θα χρειάζονταν και τα (χρήσιμα, πάντως) γκολ του για να συγκαταλεχθεί ο Τιάγκο μεταξύ των καλύτερων αμυντικών του 21ου αιώνα. Ο μέγας Φράνκο Μπαρέζι αποκάλεσε τον Σίλβα “κληρονόμο” του. Ο μέντοράς του στη Μίλαν, Πάολο Μαλντίνι, που τον πήρε από το χέρι για να του εξηγήσει ότι η Serie A δεν είναι βραζιλιάνικο πρωτάθλημα και Φλουμινένσε, δήλωνε ότι: “Έχει τα φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά ενός πρωταθλητή”. Ο Κάρλο Αντσελότι, το 2012, τον χαρακτήρισε κορυφαίο αμυντικό στον πλανήτη.

Την ίδια άποψη έχει εκφράσει και ο -φειδωλός σε… καλά λόγια για παίκτες που αγωνίζονται στη δική του θέση- Ρίο Φέρντιναντ. Αλλά και ο Ρονάλντο -το φαινόμενο, όχι ο Κριστιάνο. Και βέβαια, ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς τον έχει χαρακτηρίσει “κορυφαίο αμυντικό με τον οποίο έχει παίξει”. Και τον τοποθετεί στην κορυφαία του ενδεκάδα όλων των εποχών. Ο χαρακτηρισμός του για τον Τιάγκο; “Πλήρης”! (Ναι, για τον εαυτό του φύλαξε το “θεός”, αν είχατε απορία, που μάλλον δεν θα είχατε…)

Με πλήρη τροπαιοθήκη, άλλος στη θέση του θα… χαλάρωνε!

Διεθνής από τα 24 του έως και πέρυσι, στο Κόπα Αμέρικα, ο Τιάγκο έχει 102 διεθνείς συμμετοχές και 7 γκολ και με την Εθνική του. Η τροπαιοθήκη του είναι πλήρης. Ως διεθνής, αλλά και με τις ομάδες του -ειδικά με την Παρί. Πέρυσι, με την Τσέλσι κατέκτησε και το Τσάμπιονς Λιγκ. Το τρόπαιο που, ως πρώτος Βραζιλιάνος αρχηγός ομάδας σε τελικό, έχασε από τη Μπάγερν, το 2020. Άλλος στη θέση του, μετά απ’ αυτό, πιθανότατα θα προτιμούσε κάτι πιο “χαλαρό” για συνέχεια στην καριέρα του. Όχι μια δεύτερη σεζόν, στα 36 του, στην ανελέητη Πρέμιερ. Ο Τιάγκο όμως δεν είναι κάποιος άλλος. Είναι ένας ακούραστος, ακατάβλητος μαχητής.

 

Και γι’ αυτό όχι απλώς “στέκεται” στην ηλικία του σε μια διοργάνωση με εξοντωντικούς ρυθμούς -και σε μια ομάδα υψηλών απαιτήσεων. Ξεχωρίζει κιόλας. Διαπρέπει, για την ακρίβεια. Σύμφωνα με την πλατφόρμα WyScout, ο Τιάγκο έχει λίγα λάθη, αλλά πολύ μεγάλο -έως και εντυπωσιακότατο- ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών, ειδικά στον αέρα. Συγχρόνως, έχει πολύ ουσιαστική συμμετοχή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της Τσέλσι. Με τον Ρούντιγκερ συνθέτει ένα δίδυμο που εμπνέει εμπιστοσύνη.

Το θέμα για τον Τούχελ είναι… οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ τον Τιάγκο

Σε 24 ματς στο πρωτάθλημα η Τσέλσι έχει ονομαστικά την 3η καλύτερη άμυνα, με 18 γκολ. Η Σίτι μετράει 14 σε 23 παιχνίδια και η Γουλβς 16, αλλά σε 21. Η Λίβερπουλ, που περνάει τη λονδρέζικη ομάδα με ένα βαθμό στον πίνακα έχει δεχθεί 19 σε 22 ματς. Αυτό που έχει κοστίσει ως τώρα στην Τσέλσι δεν είναι η άμυνά της. Είναι οι 8 ως τώρα ισοπαλίες, οι πέντε-έκπληξη με βάση το όνομα ή/και την αγωνιστική κατάσταση των αντιπάλων: Με τη Γουλβς (0-0 εκτός), την Έβερτον (1-1 εντός), την παραπαίουσα Μπέρνλεϊ (1-1 εντός) και τη Μπράιτον (1-1 εντός και εκτός).

Ακόμη κι αν κάπου υπήρχε ευθύνη της άμυνας (στο εκτός με τη Μπράιτον, π.χ., υπήρχε και μάλιστα και του Σίλβα), αυτά είναι ματς που πρέπει να τα παίρνει η επίθεση μιας ομάδας όπως η Τσέλσι. Μέσα στα πολλά, είναι η αλήθεια, που έχει να αντιμετωπίσει από την αρχή της σεζόν ο Τούχελ πρέπει να ψάξει τη λύση και γι’ αυτό. Εν τω μεταξύ, όμως, πίσω μπορεί να υπολογίζει στον Τιάγκο. Έναν ποδοσφαιριστή που στις 22 Σεπτεμβρίου πέρυσι έκλεισε τα 37 του. Αλλά το ταλέντο, η εμπειρία, το πάθος, η συνέπεια και πάνω απ’ όλα ο επαγγελματισμός του αποτελούν ζηλευτό παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Τσέλσι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ