Μετά από 2,5 σεζόν δανεισμού ο Γάλλος στόπερ έχει εφέτος θέση βασικού στην "αρμάδα" του Ισπανού τεχνικού. Και το ξεκίνημά του είναι εντυπωσιακό. Η Άρσεναλ φτιάχνει ένα πολύ δυνατό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, κάτι απαραίτητο για μια ομάδα που έχει βλέψεις για ψηλά εφέτος...

Σαλιμπά: Ο “άσος” στο μανίκι του Μικέλ Αρτέτα! Το ξεκίνημα της Άρσεναλ στην Premier είναι, απλώς, εντυπωσιακό. Μοναδική ομάδα ως τώρα με το “απόλυτο” 4 στα 4, οι “Κανονιέρηδες” είναι μόνοι στην κορυφή της βαθμολογίας με 11-3 γκολ. Η Άρσεναλ “του Αρτέτα” δεν καταφέρνει, έτσι, απλώς να κάνει ρεκόρ 30ετίας (με 4 σερί νίκες, δύο εντός, δύο εκτός, δεν είχαν ξεκινήσει ούτε οι Invincibles του Αρσέν Βενγκέρ). Το κυριότερο είναι ότι τα καταφέρνει με το πιο νεανικό ρόστερ της Λίγκας και παίζοντας ποδόσφαιρο που έχει ενθουσιάσει τους οπαδούς της (στην ουσία sold out και στα δύο ματς στο Emirates, με Λέστερ και Φούλαμ).

Οι φίλοι της ομάδας βλέπουν πλέον ότι το “πρότζεκτ” Αρτέτα έχει μακροπρόθεσμη προοπτική και ποδοσφαιρική λογική που ταιριάζει στο πνεύμα του συλλόγου και της κερκίδας. Και το στηρίζουν. Με πολύ σπέσιαλ αγάπη, μάλιστα και σ’ έναν από τους παίκτες που έχουν… “ευθύνη” για το χαμηλό μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ. Τον Γουίλιαμ Σαλιμπά, που στις 24 Μαρτίου έκλεισε τα 21 του και εφέτος μετράει 4 στα 4 90λεπτα στην πρώτη του σεζόν στην Πρέμιερ.

Κόστισε 30.000.000 αλλά έπαιξε επί 2,5 σεζόν δανεικός…

Ο Ουνάι Έμερι ήταν ο προπονητής που 3 χρόνια πριν, όταν ο Σαλιμπά ήταν μόλις 18,5 χρονών, είπε το “ΟΚ” για να δώσει η ομάδα 30.000.000 ευρώ στην Σεντ Ετιέν για την απόκτησή του. Με μπόι 192 εκατοστά, ο Σαλιμπά (με Λιβανέζο πατέρα και μητέρα από το Καμερούν) έμεινε δυόμιση σεζόν δανεικός στη Γαλλία για να “ψηθεί”. Και, ειδικά πέρυσι, με τη Μαρσέιγ, τα “έσπασε” κανονικά. Με 52 συμμετοχές σε 4.675 (!) αγωνιστικά λεπτά, κέρδισε την κλήση του στην Εθνική Γαλλίας και τον ψήφισαν “Νέο Παίκτη της Χρονιάς”, αλλά και μέλος της ¨Ομάδας της Χρονιάς” στο πρωτάθλημα.


Το ξεκίνημά του εφέτος είναι εξίσου εντυπωσιακό και η κερκίδα το αναγνωρίζει. Ξεπέρασε και ως μη γενόμενο το αυτογκόλ του στο 4-2 με τη Λέστερ. Στο ματς με τη Μπόρνμουθ, μάλιστα έβαλε και το 2ο γκολ της καριέρας του, με ωραίο μακρινό φαλτσαριστό σουτ. Και στο ματς με τη Φούλαμ είχε και την ασίστ στον… συνεταίρο του στο κέντρο της άμυνας, Γκάμπριελ Μαγκαλάες για το πολύτιμο 2-1. (Γκολα που τον εξιλέωσε και για το λάθος του στο 0-1 από τον Αλεξάνταρ Μίτφοβιτς). Παίζει με φοβερή αυτοπεποίθηση, ξεχωριστό πάθος, αλλά συγχρόνως και ψυχραιμία πολύ σπάνια για παίκτη στην ηλικία του, που δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του σ’ ένα πρωτάθλημα απαιτητικό όπως η Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Αρτέτα έκανε καλά που δεν τον “έκαψε” νωρίτερα…

Ο Αρτέτα, όμως, γνωρίζει τη δικαίωση στο πρόσωπο του Γάλλου διεθνούς και από την άποψη ότι έκρινε σωστά στην περίπτωσή του και δεν τον “έκαψε” στο εξάμηνο που πέρασε στο Λονδίνο μεταξύ του δανεισμού του στην Σεντ Ετιέν (2019-20) και τη Νις (Γενάρη με καλοκαίρι του 2021). Σωστή ήταν, όμως και η απόφασή του να παραμείνει στη Γαλλία και πέρυσι. Διότι, στη Ligue 1 ο Σαλιμπά έκανε το… “στρατιωτικό” που έπρεπε, προκειμένου τώρα να πέσει με τέτοια άνεση στα “βαθιά” της μεγάλης αγγλικής κατηγορίας.

Με τον Τακεχίρο Τομιγιάσου όχι σε πλήρη φόρμα ακόμη, ο Αρτέτα έχει ως τώρα “χωρέσει” στην ενδεκάδα και τον Μπεν Γουάιτ, στα δεξιά της άμυνας. Ωστόσο έτσι όπως πηγαίνει ως τώρα το δίδυμο Γκαμπριέλ-Σαλιμπά στο κέντρο, πολύ δύσκολα θα “σπάσει” από τον Ισπανό. Ο Βραζιλιάνος είναι κι αυτός ένα “θεριό” 190 εκατοστών που επίσης παίζει καλά και στον αέρα και χαμηλά.


Αριστεροπόδαρος εκείνος, δεξιοπόδαρος ο Γάλλος, κόβουν και ράβουν μια χαρά μαζί στα μετόπισθεν, παρότι ως ντουέτο δεν έχουν ακόμη βρει την τέλεια συνεργασία. Η Άρσεναλ στοχεύει ψηλά εφέτος. Αλλά χωρίς αξιόπιστη άμυνα, δύσκολα πας μπροστά σε βάθος χρόνου. Και υπό αυτή την ένοια, ο Σαλιμπά μπορεί να αποδειχθει ο “κρυφός άσος” στο μανίκι του Αρτέτα και να δώσει και ουσία στα 30.000.000 ευρώ που κόστισε στην ομάδα πριν από τρία χρόνια…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Άρσεναλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι