Η "πράσινη" μετάβαση αποτελεί φυσικά προαπαιτούμενο για την ευημερία των επόμενων γενεών. Αλλά, μεταξύ μας κιόλας, δεν είναι λίγες οι φορές που το πράγμα τείνει στην υπερβολή. Όπως... στο αγγλικό ποδόσφαιρο, τώρα...

“Πράσινο” και… κυριολεκτικά το αγγλικό ποδόσφαιρο! Πάντοτε είναι μέσα στη μόδα και τα πιο σύγχρονα trends, άλλωστε. Κι αν κάτι είναι hot και trendy αυτή την εποχή, είναι οτιδήποτε “πράσινο”. Όχι του Παναθηναϊκού, ντε. Της οικολογίας. Της βιώσιμης ανάπτυξης. Των αειφόρων πηγών ενέργειας και κάθε τι άλλο τέτοιο.

Φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος δε συμβιώνει με τη Φύση, αλλά τη βιάζει. Και συνεπώς κάτι πρέπει να γίνει για τις επόμενες γενιές. Είτε εμείς προκαλούμε την κλιματική αλλαγή είτε όχι (υπάρχουν ζωηρές αμφιβολίες γι’ αυτό), είναι βέβαιο ότι, γενικώς, πρέπει άμεσα να επιτύχουμε μια ισορροπία με το περιβάλλον.

Όταν το πράγμα φτάνει στην υπερβολή…

Βέβαιο όμως είναι, επίσης και ότι το πράγμα ξεφεύγει πλέον αρκετές φορές και προς την υπερβολή. Και δεν εννοούμε για τον πρόσφατο παραλογισμό να ονομαστεί “πράσινη” η… πυρηνική ενέργεια -αλλά να παραμένει “καταραμένος” ο λιγνίτης. Το “πράσινο” είναι και το χρώμα του… δολαρίου, άλλωστε. Και στο όλο θέμα παίζουν τερατώδη συμφέροντα -οικονομικά και γεωπολιτικά.

Εννοούμε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, την υπερβολή ως προς την τυφλή υπακοή στην “πολιτική ορθότητα” της εποχής. Αυτή επιβάλλει οτιδήποτε δεν είναι “πράσινο”, να είναι τζιζ-κακό. Κι έτσι, πρόσφατα οι 92 επαγγελματικοί σύλλογοι στην Αγγλία έλαβαν ένα υπόμνημα-μνημείο 100 σελίδων, για το πώς  θα συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση. (Έχουν ως τις 31 Μαρτίου για να απαντήσουν αν θέλουν ή όχι να πάρουν μέρος στο σχετικό πρότζεκτ).

Οι οικολογικές ευαισθησίες της Πρέμιερ

H Premier League -που, είπαμε, δεν είναι απλώς ένα πρωτάθλημα– βαθμολογεί ήδη τις ομάδες σε σχέση με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Κορυφαία σ’ αυτό ήταν για το 2020 η Τότεναμ. Στη δεύτερη θέση, ισόπαλες ήταν η Γιουνάϊτεντ, η Μπράιτον και η Άρσεναλ. Και στην τρίτη θέση ήταν η Σίτι.

Η σχετική κατάταξη για εφέτος μόλις έγινε γνωστή και έχει στην πρώτη θέση μαζί τις Λίβερπουλ και Τότεναμ, στη 2η θέση μαζί τη Σαουθάμπτον και τη Σίτι, και τρίτες, μαζί, την Άρσεναλ και τη Γιουνάϊτεντ.

11 εφέτος οι κατηγορίες -παραμένουν οι… υπερβολές

Εφέτος βαθμολόγησε τις ομάδες με βάση 11 παραμέτρους. Οι περισσότερες είναι λογικότατες. Π.χ. για τη διαχείριση του νερού και το πράσινο στις εγκαταστάσεις τους, τη χρήση πλαστικού, τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν κ.λπ. Θα διακρίνατε ίσως, όμως και τα πρώτα ψήγματα… υπερβολής που λέγαμε.

Αφορά τα δυο κουτάκια που γράφουν “Sustainable Transport” και… “Plant-Based / Low Carbon Food”. Δηλαδή βιώσιμες μετακινήσεις και… φυτικές τροφές χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Το πιάσατε, ε; Ακριβώς. Το νέο πρότζεκτ που περιλαμβάνει -ως πρόταση προς το παρόν- το υπόμνημα που λέγαμε πιο πάνω, εστιάζει με μεγαλύτερη έμφαση στους δύο αυτούς τομείς.

Θα τους κάνουν τη ζωή… ποδήλατο (με φακές;)

Και επειδή στόχος του είναι να επεκταθεί, πέρα από την Πρέμιερ και στις υπόλοιπες επαγγελματικές κατηγορίες του αγλλικού ποδοσφαίρου… θα έχει πλάκα. Διότι, μεταξύ άλλων ενθαρρύνει την εκτεταμένη χρήση ποδηλάτου, την πλήρη αποφυγή ειδικά μοσχαρίσιου κρέατος (παράγουν πολύ μεθάνιο, χμ, δε θέλετε να ξέρετε πώς, τα δυστυχή ζωντανά) και διάφορα άλλα τέτοια.

Είπαμε. Ξεκινάει κάτι ως σωστό, αλλά μόλις γίνει και “must” αρχίζουν και τα παρατράγουδα και οι αστειότητες. Π.χ. οι περισσότερες ομάδες στον κόσμο απαγορεύουν στους παίκτες τους δραστηριότητες όπως το ποδήλατο, π.χ. ή το σκι, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού σε ατύχημα. Αλλά τώρα… θα τους αγοράζουν ποδήλατα για να πηγαινοέρχονται στην προπόνηση;

Κι έπειτα… έλεος, ρε παιδιά. Οι άνθρωποι δίνουν 70 ματς το χρόνο και τις υπόλοιπες μέρες έχουν -σκληρή- προπόνηση. Και θα τη βγάζουν μόνο με φακές και μπρόκολο; Δηλαδή, σοβαρότητα, κάπου, ναι; Άλλο να μη σπαταλάς νερό ή να ανακυκλώνεις τα πλαστικά ή να βάλεις ηλιακά πάνελ στην οροφή του γηπέδου ή να συσκέπτεσαι με βιντεοκλήση αντί δια ζώσης και άλλο αυτό που λέμε τώρα. Το υπερβολικά σωστό μπορεί να γίνει λάθος κι αυτό… Ή έστω να φανεί ως τέτοιο…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ