Η κορυφαία 11αδα του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο, σύμφωνα με ένα εξειδικευμένο στη στατιστική ανάλυση σάιτ έχει και δύο εκπλήξεις. Και η μία, έχει άρωμα... Ολυμπιακού!

Οι top 11 της Premier? Δεν είναι (όλοι) όσοι νομίζετε! Το πιο λαμπερό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου είχε το φινάλε που αξίζει στη φήμη του. Συναρπαστική ως το τελευταίο… 10λεπτο της τελευταίας αγωνιστικής, η Premier πρόσφερε και εφέτος μεγάλες συγκινήσεις και πλούσιο θέαμα. Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γουέστ Χαμ, οι επτά ομάδες που βγαίνουν Ευρώπη και μόνον, έβαλαν μαζί 516 γκολ!

H Premier είχε εφέτος χρηματιστηριακή αξία 8.790.000.000 ευρώ, με τον μέσο όρο αξίας κάθε παίκτη της να είναι στα 15.000.000. Το να επιλέξεις, με άλλα λόγια, top ενδεκάδα σε μια τέτοια διοργάνωση είναι κομματάκι δύσκολο. Αλλά με τη βοήθεια της στατιστικής, το εξειδικευμένο σάιτ analyst, το προσπάθησε. Και τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που ίσως νομίζετε.

Ένας αλλά… Μοχάμεντ Σαλάχ μπροστά!

Το σάιτ επέλεξε ως σύστημα ένα 4-2-3-1. Και, φυσικά, δεν είναι έκπληξη ότι αυτό το 1 μπροστά είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Τα γενικά (23 γκολ – 13 ασίστ) και ειδικά (x-goals, σουτ, συμμετοχή σε γκολ ανά αγωνιστικά λεπτά κ.λπ.) στατιστικά του παίκτη ήταν εφέτος αποσβολωτικά. Έγινε μόλις ο 4ος παίκτης στην ιστορία της Premier που τελείωσε τη σεζόν πρώτος σε γκολ και ασίστ, μετά τον Άντι Κόουλ (1993-94), τον Τζίμι Φλόιντ-Χάσελμπαϊνκ (1998-99) και τον Χάρι Κέιν (πρόπερσι).

Σον – Μπερνάντο Σίλβα – Κέβιν ντε Μπρόινε

Καμία έκπληξη και στην τριάδα πίσω από τον Σαλάχ. Ο… συνιδιοκτήτης της κορυφής των σκόρερ, ο Κορεάτης Χέουνγκ-Μιν Σον είναι αριστερά. Δεξιά, το απόλυτο πολυεργαλείο του Γκουαρδιόλα, ο πολυθεσίτης Μπερνάρντο Σίλβα που έφετος έτρεξε… 11,99 χιλιόμετρα σε κάθε 90λεπτο που αγωνίστηκε! Και, φυσικά, πίσω από τον Σαλάχ είναι ο Κέβιν ντε Μπρόινε. Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Πρέμιερ, που, όμως αξίζει κάθε ένα από τα 480.000 ευρώ του… βδομαδιάτικού του.

Ο Βέλγος ήταν εφέτος ο απόλυτος άρχοντας των αριθμών. Και δίκαια πήρε τον τίτλο του Παίκτη της Σεζόν. Είναι η δεύτερη φορά που το καταφέρνει μέσα σε τρεις χρονιές, με τον προηγούμενο τέτοιο να είναι ο Νεμάνια Βίντιτς, πίσω στο 2008-9 και το 2010-11. Ένας πλήρης χαφ με σπουδαία στατιστικά στη δημιουργικότητα, τον έλεγχο της ροής του ματς, αλλά και τα γκολ…

Ο Ρόδρι και ο Ντέκλαν Ράις που σπάει τα κοντέρ!

Οι αριθμοί είναι επίσης αυτοί που βάζουν τον Ρόδρι στη δυάδα των αμυντικών μέσων, του “4-2-3-1”. Ο Ισπανός κλείνει τα 26 του σε λίγες μέρες, Και οι εμφανίσεις του εφέτος (82 πάσες ανά 90λεπτο με ακρίβεια 91,8%) λένε ότι θα βρίσκεται… αμετακίνητος στην 11άδα της Σίτι για πολλά χρόνια ακόμη. Όμως, στο πλάι του, το analyst βάζει την πρώτη “έκπληξη”.

Δεν είναι άλλος από τον Ντέκλαν Ράις. Κορυφαίος” κουβαλητής της μπάλας της σεζόν (256,7 μέτρα ανά 90λεπτο), το ακούραστο μηχανάκι στο κέντρο της Γουέστ Χαμ ανέβασε τις μετοχές του στα ύψη. Εφέτος έπαιξε για τα “Σφυριά” για… 4.422 (!) αγωνιστικά λεπτά σε 50 ματς και η αξία του έχει φτάσει στα 75.000.000 ευρώ!

Κανσέλο – Τιάγκο – Φαν Ντάικ – Αλεξάντερ-Άρνολντ

Εκπλήξεις στην άμυνα, δεν υπάρχουν. Είναι αυτοί που νομίζετε. Αριστερά ο Ζοάο Κανσέλο (51 ματς και…. 4.622 αγωνιστικά λεπτά εφέτος για τη Σίτι). Δεξιά, ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ. Και κεντρικό δίδυμο η… ονείρωξη κάθε προπονητή. Τιάγκο Σίλβα και Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Παρότι στα 37 του, ο Τιάγκο είχε μια φουλ σεζόν με εξαιρετικά στατιστικά. Κι όσο για τον Φαν Ντάικ, ήταν -φυσικά- ο πρώτος παίκτης σε κερδισμένες μονομαχίες στη σεζόν. Στις 200 που είχε, βγήκε νικητής στο 73,5%.

Με άρωμα… Ολυμπιακού η πιο μεγάλη “έκπληξη”!

Κι έτσι, φτάνουμε στην πιο μεγάλη “έκπληξη” της σεζόν, κατά το analyst. Έχει… άρωμα Ολυμπιακού και το όνομα του είναι Ζοζέ Σα! Η ανάλυση του σάιτ δείχνει ότι ο Πορτογάλος ήταν ο κορυφαίος γκολκίπερ της Premier σε όλες τις κατηγορίες εκτός από το ποσοστό αποκρούσεων. Με 75% σ’ αυτή την κατηγορία, ο Σα είναι πίσω μόνο από τον Άλισον (76%). Αλλά ο Άλισον είναι πίσω… από την άμυνα της Λίβερπουλ, όχι της Γουλβς. Οπότε; Δίκαιη η πρωτιά-έκπληξη για τον πρώην γκολκίπερ των “ερυθρολεύκων”!

Γκουαρδιόλα: Η προφανής, αλλά όχι “ψαγμένη” επιλογή…

Με τη Σίτι να έχει πετύχει 99 γκολ και δεχθεί μόλις 26 πίσω, ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι, τέλος, ο προπονητής της σεζόν για το σάιτ. Το +73 είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Premier. Με την κορυφαία (+79) να είναι πάλι της δικής του Σίτι, το 2017-18. Γνώμη μας πάντως είναι ότι ο Πεπ είναι, στην περίπτωση αυτή, απλώς η προφανής επιλογή και όχι η “ψαγμένη”. Κάτι σε… γερμανικό, ίσως θα ήταν πιο ταιριαστό εκεί. (Και… για όνομα! Δεν εννοούμε βεβαίως τον Ραλφ Ράνγκνικ!)

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα