Ο κυνηγός της Λίβερπουλ και της Εθνικής Σενεγάλης έχει πίσω του μια μάλλον τυπική ιστορία για Αφρικανό ποδοσφαιριστή. Μια ιστορία φτώχειας και συνεχούς αγώνα για τα πάντα. Και ο ίδιος την τιμά και δεν την ξεχνά...

Ο ξεχωριστός κύριος Σαντιό Μανέ! Οι δάσκαλοί μας στη δουλειά, μας έλεγαν ότι του διάσημους και επώνυμους δεν τους αποκαλούμε “κυρίους”. Τους αποκαλούμε με το ονοματεπώνυμο ή την ιδιότητά τους και αυτό αρκεί. Για ένα πασίγνωστο πρόσωπο, το “κύριος” παίρνει ειρωνική διάσταση. Πώς όμως, αλλιώς, να αναδείξει το μεγαλείο ψυχής του Σαντιό Μανέ;

Γράφει ο Στέλιος Μαρκάκης

Είναι διάσημος, επώνυμος, αλλά και πλούσιος πια. Και η ιδιότητά του είναι αυτή ενός από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο. Συγχρόνως, όμως, είναι κι ένας γλυκύτατος, ευγενικός και συμπονετικός άνθρωπος, που ποτέ δεν ξέχασε τη φτωχική του καταγωγή, ούτε καβάλησε καλάμι. Δεν έχει διστάσει να κουβαλήσει έως και μπουκάλια με νερό για να βοηθήσει το φροντιστή της Εθνικής Σενεγάλης…

Στις 10 Απριλίου, ο Σαντιό Μανέ θα κλείσει τα 30 του. Παίρνει από τη Λίβερπουλ σχεδόν 17.000 ευρώ την… ημέρα, κάτι παραπάνω από 6.100.000 ευρώ το χρόνο. Πριν κλείσει τα 15 του, όμως, όταν πήγε να δοκιμαστεί στην ερασιτεχνική Εμπούρ, στο Ντακάρ, το είχε σκάσει από το σπίτι φορώντας “τα καλά του”. Και τα “καλά” του ήταν κάτι σκισμένα ρούχα και τρύπια παπούτσια.

Έχτισε νοσοκομείο στο χωριό του…

Θυμάται ότι από 2-3 χρονών ‘ήταν με μια μπάλα στα πόδια. Αλλά ο πατέρας του ήταν ιμάμης και δεν ήθελε να τον δει ποδοσφαιριστή. Στα 7 του, ο πατέρας του πέθανε από επιπλοκές στο έντερο, εξαιτίας μια μόλυνσης από βρόμικο νερό. Στο δυτικό κόσμο θα έπαιρνε κάτι από το φαρμακείο και όλα θα ήταν καλά.

Αλλά στο Μπανμπαλί, 400 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ντακάρ, μια απλή μόλυνση ισοδυναμεί με θάνατο. Μάλλον, έτσι είχαν τα πράγματα τότε. Τώρα, στο χωριό του Μανέ υπάρχει νοσοκομείο. Αλλά και Γυμνάσιο. Ναι. Φυσικά είναι και τα δύο δωρεά του Σαντιό. Ο Μανέ δίνει αξία στον σημερινό του πλούτο, επειδή θυμάται τη φτώχεια του… Και παραμένει απλός και προσιτός, έτοιμος να προσφέρει, αυθόρμητα και χαμογελάστά, χαρά ακόμη και σ’ ένα περαστικό ball-boy

Έμπνευση για όλους ο αδικοχαμένος Πάπα Μπούπα Ντιόπ

Ο Σαντιό ήταν γραφτό να γίνει ποδοσφαιριστής. Το κυνήγησε όσο τίποτε. Μοναδική βοήθειά του ήταν ένας θείος του. Η οικογένειά του έλεγε ότι πετάει στα σύννεφα, να θέλει να παίξει ποδόσφαιρο. Όμως, στις 31 Μάη μήνα, το 2002, ο Πάπα Μπούπα Ντιόπ (που έκανε ένα εξάμηνο και με την ΑΕΚ, το 2010-11 και πέθανε πολύ νέος, το Νοέμβριο του ’20, στα 42 του), έβαζε ένα γκολ. Και έδειχνε σε όλους στη Σενεγάλη ότι το ποδόσφαιρό της υπάρχει και έχει και μέλλον.

Η Σενεγάλη έφτασε στους “8” σ’ εκείνο το Παγκόσμιο και ο θείος του Μανέ το πήρε απόφαση. Με πολλές θυσίες, αλλά και βοήθεια από το χωριό, πουλάει κτήματα και καλλιέργειες, μαζεύει λεφτά και στέλνει τον μικρό Σαντιό στο Ντακάρ. Μένει με μια άγνωστη οικογένεια, αλλά τα θαύματα που κάνει με την Εμπάρ του χαρίζουν μια θέση στις Ακαδημίες της Generation Foot.

Στη Γαλλία χωρίς να το ξέρει κανείς…

Η ομάδα είναι στρατηγική συνεργάτιδα της Μετς κι έτσι, στα 19 του ταξιδεύει για τη Γαλλία. Δεν το ξέρει κανείς απ’ τους δικούς του. Το μαθαίνουν όταν κάνει πια ντεμπούτο με την ομάδα, τον Ιανουάριο του 2012. Τότε που στέλνει σπίτι και τα πρώτα λεφτά απ’ όσα κερδίζει. Επόμενοι σταθμοί είναι η Σάλτσμπουργκ, η Σαουθάμπτον και το 2016, η Λίβερπουλ.

Όταν υπογράφει εκεί, για 41.000.000 ευρώ, η μεταγραφή του είναι η πιο ακριβή Αφρικανού παίκτη στην ιστορία, για την εποχή. Και ο πρώτος που καλεί στο νέο του σπίτι είναι η μητέρα του, Σατού. Πιστός Μουσουλμάνος, καθώς είναι, κάνει προσευχή πριν από κάθε ματς. Και δεν ξεχνά και τις υποχρεώσεις του από το Κοράνι, που προβλέπει εθελοντική εργασία στο τζαμί. Κι ας είναι και… καθάρισμα τουαλέτας.

Ένας απλός άνθρωπος που χαίρεται να δίνει χαρά

Κοινωνιολόγοι έχουν υπολογίσει ότι εμμέσως, ο Μανέ και ο Σαλάχ έχουν μειώσει τις αντι-μουσουλμανικές επιθέσεις στο Λίβερπουλ κατά 16%! Ο λόγος δεν είναι μόνο τα γκολ τους, που, φυσικά, σκορπίζουν ενθουσιασμό στις κερκίδες των Reds.

Ειδικά για τον Σαντιό είναι και το γεγονός ότι του αρέσει -και το δείχνει στο χαμόγελό του- να δίνει χαρά. Ενας πιτσιρικάς φίλαθλος της Λίβερπουλ  με προβλήματα, του ζήτησε να κάνει μετά από κάποιο γκολ του, έναν συγκεκριμένο πανηγυρισμό. Στη μνήμη του παππού του. Και, φυσικά, ο Μανέ το έκανε, μόλις σκόραρε κατά της Κρίσταλ Πάλας.


Ένα υπόδειγμα ποδοσφαιριστή και ανθρώπου…

Στην εποχή μας, παραδείγματα -υποδείγματα, μάλλον- οπως του Σαντιό Μανέ, ειναι σπάνια. Το χρήμα και δόξα χαλάνε, συνήθως, τους ανθρώπους. Και όσοι έχουν βιώσει ακραία φτώχεια και δυστυχία, συνήθως θέλουν να αφήσουν πίσω τους αυτή τη ζωή. Να μην την έχουν καν στο μυαλό τους.

Ο Σενεγαλέζος παιχταράς, όμως, κάνει το αντίθετο. Ποτέ δεν ξεχνά όσα έζησε ως παιδί. Ποτέ δεν ξεχνά ότι η ζωή απ’ το θάνατο απέχουν όσο ένα νοσοκομείο. Και η απελπισία από την ελπίδα απέχουν όσο ένα σχολείο ή, καμιά φορά όσο και μια απλή φιλική χειρονομία, ένα καλό που κάνεις κι ας πέφτει στο γιαλό…  Αφήστε που, στην περίπτωσή του, καθόλου στο γιαλό δεν πέφτουν. Έχουν και αξια και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το “μπράβο” είναι λίγο…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ