Αυτό το όνομα πήρε και ο πιτσιρικάς που είδε το πρώτο φως της ημέρας στις 8 Ιουλίου του 1991, στη Μπρέντα της Ολλανδίας, από Ολλανδό πατέρα και μητέρα από το Σουρινάμ.

Ο… Βιργίλιος (φαν Ντάικ) γράφει έπη στην άμυνα των Reds! Ο Ρωμαίος Όμηρος ήταν ο Βιργίλιος. Όπως ο δικός μας επικός ποιητής έχει γίνει κοινό όνομα σε όλες τις χώρες του πλανήτη όπου διδάσκεται η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, έτσι και -κυρίως- η Αινειάδα του Βιργιλίου έχει εμπνεύσει εκατομμύρια γονείς να δώσουν το όνομά του στα παιδιά τους.

Γράφει ο Στέλιος Μαρκάκης

Αυτό το όνομα πήρε και ο πιτσιρικάς που είδε το πρώτο φως της ημέρας στις 8 Ιουλίου του 1991, στη Μπρέντα της Ολλανδίας, από Ολλανδό πατέρα και μητέρα από το Σουρινάμ. Βιργίλιος – Βίρτζιλ- φαν Ντάικ. Ούτε 31 χρόνια μετά, ο Βίρτζιλ είναι για την άμυνα της Λίβερπουλ ό,τι είναι για… τη λογοτεχνία ο Όμηρος και ο Βιργίλιος.

Η αξέχαστη για τους Reds 5η Ιανουαρίου του 2018

Η 5η Ιανουαρίου του 2018, όταν ο φαν Ντάικ φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Λίβερπουλ, στο ματς Κυπέλλου με την Έβερτον, είναι μια μέρα που φίλοι των Reds θυμούνται για πάντα. Όχι μόνον επειδή, σέντερ μπακ άνθρωπος σκόραρε κιόλας, ο θεούλης (vid), το νικητήριο γκολ κατά της “αιώνιας” αντιπάλου. Αλλά και επειδή από ‘κεινη την ημέρα ήδη έγινε φανερό ότι το ποσό-ρεκόρ για αμυντικό που έδωσε, τότε, η ομάδα στη Σαουθάμπτον, θα έπιανε τόπο!

Μέχρι ο φαν Ντάικ να βρεθεί στο κέντρο της άμυνας της Λίβερπουλ, η αγωνιστική νοοτροπία της ομάδας ήταν… έξω καρδιά, να το πούμε έτσι. Στο στιλ, ε, θα φάμε γκολ, αλλά θα βάλουμε κιόλας. Πιο πολλά. Οπότε όλα καλά. Αλλά δεν είναι ποτέ όλα καλά, έτσι. Είναι πότε καλά και πότε… άστα να πάνε.

Ο Βιργίλιος, όμως, το άλλαξε αυτό. Ψηλός 1μ93, αλλά εξαιρετικός και στο χαμηλό παιχνίδι, ο διεθνής Ολλανδός αμυντικός έφερε στην ομάδα μια πρωτόγνωρη ηρεμία πίσω. Πολύ γρήγορα έγινε ηγετική φυσιογνωμία όχι μόνο της άμυνας, αλλά και γενικότερα της ομάδας. Σοβαρός, πειθαρχημένος τακτικά, νικητής στις περισσότερες μονομαχίες, με σπουδαίο “μάτι” για τις φάσεις και καίριες τοποθετήσεις ο φαν Ντάικ έκανε τη Λίβερπουλ μια διαφορετική ομάδα.

Από τα… 50 γκολ παθητικό στα 22 -και στον τίτλο!

Την πρώτη σεζόν του Κλοπ, το 2015-16, η ομάδα μέτρησε… 50 γκολ παθητικό! Την επόμενη, 42. Αλλά το 2017-18 με τον φαν Ντάικ για μισή σεζόν στην ομάδα ο αριθμός αυτός έγινε 38. Και τα… 29 τα “έγραψε” προ Βίρτζιλ! Την επόμενη χρονιά, του τίτλου, η ομάδα τελείωσε τη σεζόν με ρεκόρ σεζόν στην κατηγορία: μόλις 22 γκολ!

Αλλά το 2020-21 είδε 42 φορές τη μπάλα στα δίχτυα της. Φυσικά, πάλι “εξαιτίας” του φαν Ντάικ. Εξαιτίας της απουσίας του, για την ακρίβεια. Στις 17 Οκτωβρίου του 2020, στο ματς με την Έβερτον, ο Πίκφροντ κάνει “δολοφονική” έξοδο. Και ο φαν Ντάικ κόβει εμπρόσθιο χιαστό…

Ποτέ δεν είπε το παραμικρό για τον Πίκφορντ

Το σοκ είναι μεγάλο. Οι φόβοι πολλοί. Ο φαν Ντάικ είναι 30 χρονών, αλλά και υπόδειγμα επαγγελματία. Πέφτει με τα μούτρα στην αποθεραπεία, χωρίς να τα παρατήσει ούτε μέρα. Είναι και υπόδειγμα χαρακτήρα. Ποτέ δε λέει το παραμικρό για τον Πίκφορντ, τον οποίο έχει καταδικάσει όλη η ποδοσφαιρική κοινότητα για την αγαρμποσύνη του, αν μη τι άλλο. (Καλά: εδώ δεν είπε παρά μόνο καλά λόγια όταν, μάλλον άδικα, έχασε τη Χρυσή Μπάλα το 2019 απ’ τον Μέσι, θα έλεγε για τον Πίκφροντ;)

Παλεύει σκληρά. Και δεν διακινδυνεύει την παρουσία του στο EURO, προκειμένου να αποθεραπευθεί πλήρως. Και τα καταφέρνει. Επιστρέφει σε άψογη κατάσταση. Μετράει ήδη 22 90λεπτα στην Πρέμιερ -στα άλλα δύο ήταν εκτός λόγω κορωνοϊού. Και η ομάδα, επιστρέφει στα 19 γκολ παθητικό. Εξαιτίας της σοβαρότητας και του ποδοσφαιρικού μυαλού του, η Λίβερπουλ μπορεί -και- εφέτος να εφαρμόζει τέλεια το τεχνητό οφσάιντ. Πλάι του, έχει ανέβει μια κλάση και ο Κονατέ.

https://www.youtube.com/watch?v=YaufSznLPFw

Τον σέβονται όλοι -εκτός ίσως από τον… Μαγκουάιρ

Σε όλες τις διοργανώσεις έχει 30 εμφανίσεις, 2 γκολ και μια ασίστ. Και στο πρόσφατο ματς με την Ίντερ ήταν ο άνθρωπος που έσωσε την κατάσταση για τη Λίβερπουλ. Το τελικό σκορ ξεγελάει. Η Ίντερ άσκησε πολύ μεγάλη πίεση, ειδικά στο διάστημα 45′ – 70′. Αλλά ο Βίρτζιλ ήταν εκεί. Σε ματς που η Λίβερπουλ κέρδισε με 2-0, ο φαν Ντάικ ήταν… MVP του αγώνα. Κι αυτό λέει πολλά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομάδα και δίκαια ο Κλοπ, οι συμπαίκτες του, αλλά, κυρίως, η κερκίδα τον λατρεύει (δείτε το βίντεο, είναι απλώς εκπληκτικό!). Κι έχει, επίσης δίκαια, κερδίσει με τη στάση του το σεβασμό και των αντιπάλων. Έντάξει. Ίσως όχι όλων. Μάλλον όχι του… Χάρι Μαγκουάιρ. Που έγινε τον Αύγουστο του 2019 η ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού όλων των εποχών, αλλά… πώς λέμε φαν Ντάικ; Ε, καμμία σχέση, αγαπητή Γιουνάιτεντ!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Теннис Cегодня » Лайвскор, Результаты, Ставки И Статистик
mostbet-ru-serg

Теннис Cегодня » Лайвскор, Результаты, Ставки И Статистик