Ο “βιονικός” Σαλάχ! (Θέλει τρόπο και… κόπο!) Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Ο Αιγύπτιος της Λίβερπουλ, έξι μήνες πριν κλείσει τα 30 του (στις 15 Ιουνίου), μοιάζει να διαθέτει φυσική κατάσταση 20χρονου. Συμπαίκτες και αντίπαλοι έχουν να λένε για την εντυπωσιακή του ταχύτητα, δύναμη και μυική διάπλαση. Γονιδιακό ζήτημα; Εν μέρει, σίγουρα. Τυχαίο; Μπα. Είναι αποτέλεσμα […]

Ο “βιονικός” Σαλάχ! (Θέλει τρόπο και… κόπο!) Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Ο Αιγύπτιος της Λίβερπουλ, έξι μήνες πριν κλείσει τα 30 του (στις 15 Ιουνίου), μοιάζει να διαθέτει φυσική κατάσταση 20χρονου. Συμπαίκτες και αντίπαλοι έχουν να λένε για την εντυπωσιακή του ταχύτητα, δύναμη και μυική διάπλαση. Γονιδιακό ζήτημα; Εν μέρει, σίγουρα. Τυχαίο; Μπα. Είναι αποτέλεσμα μιας προσεκτικής διαίτας και ενός προγράμματος γυμναστικής που δε θα άντεχαν πολλοί…

Ο Σαλάχ δίνει μεγάλη σημασία, αρχικά, στη διατροφή του. Παραδόξως, το πρωινό του δεν είναι αιγυπτιακής έμπνευσης. Είναι μια κούπα γάλα και μια ινδική “παράθα”. Κάτι σαν τη δική μας πίτα για σουβλάκι. Το ενδιάμεσο γεύμα του είναι συνήθως φρούτα. Και το αγαπημένο του γεύμα, το “κοσαρί”.

Το κοσαρί είναι κάτι σαν εθνικό φαγητό στην Αίγυπτο και σίγουρα το πιο διάσημο street food της χώρας. Περιλαμβάνει ρύζι και μακαρόνια, ανακατεμένα με φακές και ρεβύθια, πικάντικη σάλτσα ντομάτας, ξύδι με σκόρδο και φρεσκοκομμένα κρεμμύδια. Είναι ένα πιάτο με μεγάλη θρεπτική αξία και ιδανική πηγή πρωτεΐνης για όσους αποφεύγουν το κρέας.

Ελαφρύ βραδινό και… έξτρα γυμναστική

Το βραδινό του, όπως θα φαντάζεστε ήδη, είναι ελαφρύ και περιλαμβάνει οπωσδήποτε κάποιο χυμό, σαλάτες και σούπες, κυρίως λαχανικών. “Η δίαιτά μου είναι μέρος του παιχνιδιού για μένα”, λέει ο ίδιος.

Φυσικά -και- ως μουσουλμάνος δεν πίνει αλκοόλ.


Όπως είναι λογικό, τηρεί και τη νηστεία του Ραμαζανιού. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, όλο το πρόγραμμά του γίνεται, στην πράξη, νυχτερινό. Επειδή στο Ραμαζάνι από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου οι πιστοί απέχουν από το φαγητό, ο Σαλάχ προσαρμόζει όλο το πρόγραμμά του (δίαιτας και εκγύμνασης) στις ώρες μεταξύ δύσης και ανατολής.

Αν η δίαιτα είναι το ένα “μυστικό” του όμως, το άλλο δεν είναι καθόλου μυστικό. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι υπόδειγμα αθλητή στις προπονήσεις. Αλλά συγχρόνως ακολουθεί κι ένα δικό του πρόγραμμα που περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης μετά την προπόνηση. Και απαρεγκλίτως και κολύμπι.

Το κολύμπι είναι το κρυφό του “όπλο”

Μετά το πρωινό του και πριν από την προπόνηση, ο Σαλάχ περνάει αρκετή ώρα στην πισίνα του σπιτιού του. Το κολύμπι, λέει ο ίδιος, είναι το θεμέλιο για την καλή φυσική του κατάσταση. Ως άσκηση, η κολύμβηση είναι συγχρόνως αεροβική και αντίστασης, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι δεν επιβαρύνει ευπαθή σημεία όπως τα γόνατα, οι αστράγαλοι και η μέση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Σαλάχ γυμνάζει, όπως έχει πει, αρθρώσεις και τένοντες χωρίς κίνδυνο τραυματισμού. Κι αυτό τον βοηθάει πολύ στις κινήσεις του μέσα στο γήπεδο. Και, κάπως έτσι, ο παίκτης που πέρασε και από Βασιλεία, Τσέλσι (όπου δεν τους άρεσε!), Φιορεντίνα και Ρόμα, έχει μια συνεχώς ανοδική πορεία. Και στη Λίβερπουλ, πραγματικά μαγεύει. (Τι νομίζατε; Ότι το πέτυχε με…. προβατίνα, μπύρες και καθισιό;)

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ