Ο “καθηγητής”-έμπνευση του Τούχελ και του Κλοπ στη Γιουνάιτεντ! Ο Ραλφ Ράνγκνικ, που αναλαμβάνει τη Μάντσεστερ ως το καλοκαίρι είναι ο πιο γνωστός… “άγνωστος” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Δεν είχε σπουδαία καριέρα ως παίκτης. Και δεν κάθισε, ως τώρα, στον πάγκο κάποιας πολύ μεγάλης ομάδας. Κι όμως, θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς προπονητές των τελευταίων […]

Ο “καθηγητής”-έμπνευση του Τούχελ και του Κλοπ στη Γιουνάιτεντ! Ο Ραλφ Ράνγκνικ, που αναλαμβάνει τη Μάντσεστερ ως το καλοκαίρι είναι ο πιο γνωστός… “άγνωστος” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Δεν είχε σπουδαία καριέρα ως παίκτης. Και δεν κάθισε, ως τώρα, στον πάγκο κάποιας πολύ μεγάλης ομάδας. Κι όμως, θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς προπονητές των τελευταίων δεκαετιών.

Όλα ξεκίνησαν το 1984, όταν, ως παίκτης-προπονητής της Βικτόρια Μπάκναγκ, ομάδα της πόλης όπου γεννήθηκε, το 1958, αντιμετώπισε σ’ ένα φιλικό τη Ντιναμό Κιέβου του Βαλερί Λομπανόφσκι. Ο μετέπειτα “καθηγητής” έμεινε εντυπωσιασμένος ως… μαθητής από το πρέσινγκ που ο ο θρυλικός Ουκρανός προπονητής απαιτούσε από τους παίκτες του.

Ήταν μια εποχή στατικού ποδοσσφαίρου, με τους παίκτες να έχουν συγκεκριμένους ρόλους και περιορισμένους χώρους κίνησης στο γήπεδο. Ο Ράνγκνικ κατάλαβε αμέσως ότι αυτό που ξεδίπλωνε στο γήπεδο η Ντιναμό Κιέβου, με όλους τους παίκτες της να συμμετέχουν σε άμυνα και επίθεση και να κινούνται σε όλους τους χώρους ήταν κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει το ποδόσφαιρο. Το άλλαξε.

Ο “Καθηγητής” του gegenpressing

Ο “καθηγητής” κέρδισε αυτό το προσωνύμιο μετά από μια εντυπωσιακή ανάλυση τακτικών που έκανε σε μια τηλεοπτική εκπομπή της ZDF το 1998. Αρχικά, του το απέδιδαν ως πείραγμα, Αλλά στη συνέχεια με σεβασμό. Διότι ο Ράνγκικ, θεωρείται ο πατέρας της πλέον “επιθετικά αμυντικής” τακτικής στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Την ονόμασε “gegenpressing” και η λογική της είναι απλή -όσο και δύσκολα εφαρμόσιμη.

Το gegenpressing απαιτεί από τους παίκτες, μόλις χαθεί η μπάλα, να επιχειρήσουν αμέσως να την ξανακλέψουν και να αντεπιτεθούν, αντί να γυρίσουν προς τα πίσω για να αμυνθούν. Είναι μια τακτική πολύ αποτελεσματική, αλλά απαιτεί ποδοσφαιριστές με εξαιρετική φυσική κατάσταση, πολύ καλή αντίληψη του χώρου και μεγάλη ομαδικότητα στο παιχνίδι, προκειμένου να υπάρχουν συνεχώς αλληλοκαλύψεις.

Είναι το ποδόσφαιρο που βλέπουμε από τον Κλοπ, στη Λίβερπουλ, τον Νάγκελσμαν, στη Μπάγερν, τον Τούχελ, στην Τσέλσι. Ο Κλοπ, τον έχει αποκαλέσει “καλύτερο Γερμανό προπονητή”. Και ο Νάγκελσμαν τον επικαλείται επίσης.

Από τη θεωρία, στην πράξη…

Ο ίδιος, πάντως, στην προπονητική του καριέρα, από το 1985 δεν είχε την ευκαιρία πολλές φορές να έχει στα χέρια του τέτοιο υλικό ώστε να μετατρέψει σε τρανταχτές επιτυχίες την προπονητική του θεώρηση των πραγμάτων. Πέρασε, μεταξύ άλλων, από Ουλμ, Στουτγάρδη, Ρούτινγκεν, Αννόβερο, Σάλκε, Χόφενχαϊμ -την ανέβασε στην Μπουντεσλίγκα. Στο δεύτερο πέρασμά του από τη Σάλκε πήρε το Κύπελλο και ενώ έφτασε στα ημιτελικά του Champions League -αποκλείστηκε από τη νέα του ομάδα.

Εκεί όμως που μπόρεσε να εφαρμόσει τη θεωρία του με “όλιστικό” τρόπο ήταν όταν ανέλαβε διευθυντής ποδοσφαίρου στις ομάδες της Red Bull: Λειψία και Ζάλτσμπουργκ. “Μόνο βελτιώνοντας νέους παίκτες θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλο όφελος και να εξελίξουμε τις ομάδες», είχε δηλώσει ο 63χρονος, σήμερα, “καθηγητής”.

Μέσα από ένα πλάνο που περιελάμβανε και τακτική, αλλά και εκεταμένο σκάουτινγκ και οριζόντια “ειδική εκπαίδευση” των παικτών προκειμένου να υλοποιήσουν αυτήν την τακτική, τα αποτελέσματα ήλθαν. Και δεν ήταν μόνο αγωνιστικά. Ο Ράνγκνικ υπολογίζεται ότι σχεδόν δεκαπλασίασε την αξία των ομάδων της Red Bull μέσα σε λίγα χρόνια -ειδικά στην Αμερική, όπου ανέλαβε τους Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς και, μετά την Μπραγκαντίνο. Από 120.000.000 ευρώ, σε 1 δισ. 200!

Η εξουθενωτική άσκηση “8-10”

Διάσημη -όσο και εξουθενωτική- δική του άσκηση “gegenpressing” στις προπονήσεις είναι η “8-10”. Στο διπλό, κάθε ομάδα έχει μόλις οκτώ δευτερόλεπτα για να ξανακερδίσει κατοχή της μπάλας και άλλα δέκα για να φτάσει σε τελική προσπάθεια! «Στην αρχή είναι ανυπόφορο για τους παίκτες”, έχει πει ο Ράνγκνικ. “Αλλά όταν το συνηθίσουν τους γίνεται δεύτερη φύση”.

Είναι ο άνθρωπος που έκανε προπονητή τον Τούχελ, που πίνει νερό στο όνομά του. “Τον είχα παίκτη στην Ουλμ, αλλά το γόνατό του δεν τον άφησε να κάνει καριέρα. Τον έκανα προπονητή της Κ15. Δεν ήθελε καν να γίνει προπονητής. Σε μπαρ δούλευε…”

Ένα ρίσκο για την Μάντσεστερ…

Η τελευταία του προπονητική εμπειρία ήταν στη Λειψία, ως το 2019. Πρόσφατα ανέλαβε Διευθυντής Ποδοσφαίρου στη Λοκομοτίβ Μόσχας. Είναι μια θέση που θα εγκαταλείψει, προφανώς, ως προπονητής πλέον της Γιουνάϊτεντ. Που μπορεί να προσλαμβάνει έναν μέγα θεωρητικό του ποδοσφαίρου, παίρνει όμως κι ένα μεγάλο ρίσκο μαζί του.

Η Μάντσεστερ χρειάζεται άμεση μεταμόρφωση, αλλιώς η χρονιά θα πάει χαμένη. Γι’ αυτό και στο “τραπέζι” είχαν πέσει για τον πάγκο της ονόματα όπως του Ερνέστο Βαλβέρδε ή του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Προπονητών, δηλαδή, που μπορούν να κάνουν πολύ γρήγορα τη διαφορά. Ο ‘Καθηγητής”, απ’ την πλευρά του, σίγουρα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αλλά πόσο χρόνο θα χρειαστεί γι’ αυτήν, είναι ένα θέμα. Για τη Γιουνάιτεντ μπορεί να αποδειχθεί κομβικό. Θα φανεί…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι