Την παράσταση, αρχικά, κλέβουν πάντοτε οι σκόρερ. Ειδικά σ' ένα ντέρμπι με την "αιώνια αντίπαλο" που, εν τέλει, γίνεται περίπατος στο πάρκο και λήγει 4-1. Στο Σίτι-Γιουνάιτεντ, ωστόσο, υπήρχε κι ένας "αφανής"... σούπερμαν που έκανε τα πάντα!

Μπερνάρντο Σίλβα: Ο… μαραθωνοδρόμος της Σίτι! Στις 10 Αυγούστου του 1994, στη Λισσαβώνα, έρχεται στη ζωή ο Μπερνάρντο Μότα Βέιγκα ντε Καρβάλιο ε Σίλβα. Κάνει σε όλους μας τη χάρη να παίξει ως σκέτο Μπερνάντο Σίλβα. Ούτε 28 χρόνια μετά, ο Πορτογάλος διεθνής μέσος, που θα κλείσει πενταετία το καλοκαίρι στη Σίτι, αποδεικνύει ότι άξιζε και την τελευταία δεκάρα από τα 50.000.000 ευρώ που κόστισε, το 2017 η μεταγραφή του από τη Μονακό.

Και όχι μόνο επειδή η αξία του αυτή τη στιγμή έχει φτάσει τα 75.000.000 ευρώ. Αλλά επειδή είναι ο παίκτης- ορχήστρα στη μεσαία γραμμή που κάνει κάθε προπονητή ευτυχισμένο. Ο Σίλβα έφτασε πια τα 237 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με τη Σίτι. Έχει πετύχει 45 γκολ κι έχει μοιράσει 48 ασίστ. Και έχει… καταπιεί χιλιόμετρα και χιλιόμετρα στο γήπεδο.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι κάθε μέτρο από όλους αυτούς τους… μαραθώνιους που τρέχει ο Πορτογάλος στο χορτάρι έχει απίστευτη ουσία. Ο Σίλβα είναι τεχνίτης απ’ τους λίγους, αλλά σπάνια θα τον δει κανείς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει με τη ντρίπλα του ή να κάνει επίδειξη δεξιοτήτων. Κλασικό “πολυεργαλείο” που παίζει ό,τι ρόλο του αναθέσεις στο γήπεδο από τη μέση και μπροστά, ο μικρόσωμος Μπερνάρντο έχει αναδείξει την απλότητα σε υψηλή τέχνη.

“Μάσησε” χιλιόμετρα και αντιπάλους στο κέντρο…

Είναι παίκτης που πάνω απ’ όλα βάζει την ομάδα και παίζει γι’ αυτήν με πάθος και σπάνια ποδοσφαιρική ευφυία. Την απέδειξε και στο ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ. Μπορεί οι προβολείς να έπεσαν, όπως ήταν λογικό, στους σκόρερ του αγώνα, ντε Μπρούιν και Μαχρέζ. Αλλά στο κέντρο ήταν η ηγετική προσωπικότητα και τα ασταμάτητα τρεξίματα του Σίλβα αυτά που έκαναν τη διαφορά.

Σ’ ενα παιχνίδι στο οποίο η Μάντσεστερ έπαιξε φουλ άμυνα, η συνεισφορά του Πορτογάλου στην ευρεία σε σκορ νίκη ήταν καθοριστικό -και όχι μόνο επειδή “σέρβιρε” στον ντε Μπρούιν το 1ο γκολ της Σίτι, μόλις στο 5ο λεπτό. Η ουσία στο παιχνίδι του φάνηκε μετά την ισοφάριση απο τον Τζέιντον Σάντσο, όταν και φάνηκε ότι η Γιουνάιτεντ θα παίξει πια… κρυφτούλι με αντεπιθέσεις.

“Παραγωγός” και “σκηνοθέτης” στο υπερθέαμα…

Ο αθόρυβος Μπερνάρντο ήταν ο παίκτης-κλειδί και στο κόψιμο τυχόν τέτοιων αντεπιθέσεων, αλλά, κυρίως και στη δημιουργία χώρων για τους συμπαίκτες του. Ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της μεσαίας γραμμής και τα σταστιστικά του στοιχεία από το παιχνίδι το αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία.


Ο άνθρωπος έκανε παπάδες! Έτρεξε σχεδόν 13 χιλιόμετρα (12,8 για την ακρίβεια) μέσα στο γήπεδο. Είχε 110 επαφές με τη μπάλα και ακρίβεια 89% στις μεταβιβάσεις του. Και, εκτός από την ασίστ στο 1-0, είχε ακόμη 3 πάσες-κλειδί, 5 στις 6 επιτυχημένες ντρίπλες, κέρδισε 10 στις 15 μονομαχίες του, είχε 2 κλεψίματα και 6 επιτυχημένες ανακτήσεις της μπάλας. Αν ο Βέλγος ήταν ο λαμπερός σόουμαν της παράστασης στο Έτιχαντ, ο Σίλβα ήταν συγχρόνως παραγωγός και… σκηνοθέτης στο υπερθέαμα. Και ήταν… για Όσκαρ και στα δύο!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Σίτι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυθικό… αυτό που κάνει η Λεβερκούζεν: Αήττητη για 49 συνεχόμενους αγώνες!
Bundesliga

Μυθικό… αυτό που κάνει η Λεβερκούζεν: Αήττητη για 49 συνεχόμενους αγώνες!

Φιορεντίνα: Τι κάνουν οι Ιταλοί, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους!
Conference League

Φιορεντίνα: Τι κάνουν οι Ιταλοί, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους!

Μαρινάκης: «Και… τη σουίτα θα έδινα αν χρειαζόταν!»
Ποδόσφαιρο

Μαρινάκης: «Και… τη σουίτα θα έδινα αν χρειαζόταν!»

Απίθανος… Ελ Κααμπί, σε ρυθμούς Φαλκάο!
Conference League

Απίθανος… Ελ Κααμπί, σε ρυθμούς Φαλκάο!

Ολυμπιακός – Άστον Βίλα 2-0: Θρύλος… μαγεία, και πάει για το Ευρωπαικό!
Conference League

Ολυμπιακός – Άστον Βίλα 2-0: Θρύλος… μαγεία, και πάει για το Ευρωπαικό!

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου 2-1: Γι’ αυτό είναι η… Βασίλισσα!
Champions League

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου 2-1: Γι’ αυτό είναι η… Βασίλισσα!