Με 10 τίτλους πρωτθλήματος (και... 32 συνολικά!) σε 13 χρόνια καριέρας, ο Γκουαρδιόλα είναι, σε αριθμούς, απλά κορυφαίος. Και οι ενστάσεις ως προς αυτό είναι θεμιτό να ακούγονται. Αλλά... δύσκολα πείθουν. Για πολλούς και διάφορους λόγους...

Μήπως (πρέπει) να τον πούμε Πεπ… Κουπαδιόλα; Ο Γκουαρδιόλα έκανε μόλις ένα χρόνο θητείας ως απλός… ανθύπας στη Μπαρτσελόνα. Από τον Ιούλιο του 2007 ως τον Ιούνιο του 2008, ήταν προπονητής της Β’ Ομάδας. (Μεταξύ άλλων και του Σέρχιο Μπουσκέτς, του Τιάγκο Αλκαντάρα, του Πέδρο, αλλά και του Αλμπέρτο Μποτία, που έπαιξε σε 106 ματς για τον Ολυμπιακό). Αλλά επειδή… και εκεί πήρε τίτλο ο μπαγάσας, την 1η Ιουλίου του 2008 πήρε άμεσα προαγωγή σε… στρατηγό!

Έκτοτε -και παρότι μεταξύ Μπαρτσελόνα και Μπάγερν έκανε ένα χρόνο… αγρανάπαυση και περισυλλογή, η ατομάρα έχει μαζέψει 10 (!) τίτλους στα τρία από τα Big 5 πρωταθλήματα της Ευρώπης. La Liga, Bundesliga, Premier League. Ο Πεπ πήρε 3 στα 4 ως προπονητής της Μπαρτσελόνα -και μαζί της, το 2009 και το 2011 και 2 Τσάμπιονς Λιγκ. Την κούπα που, από τότε, είναι “στοιχειωμένη” γι’ αυτόν. Αλλά αυτό το στατιτικό έχει σημασία μόνο για όσους θέλουν να ξύσουν λίγο από τη λαμπερή αστερόσκονη του Ισπανού.



Δέκα πρωταθλήματα και… 32 τίτλοι στο σύνολο σε 13 χρόνια!

Κι αυτό επειδή το Τσάμπιονς Λιγκ είναι μια άλλη ιστορία. Ειδικά σε νοκ-άουτ φάσεις πολλά μπορούν να συμβούν. Και, τέλος πάντων, αυτό καθαυτό το γεγονός δε μπορεί να σβύσει ούτε να βάλει σε δεύτερη μοίρα ότι στη Μπάγερν πήρε 3 στα 3 και, τώρα, στη Μάντσεστερ Σίτι, πάει να εγκαθιδρύσει… δυναστεία! Διότι 4 πρωταθλήματα σε έξι σεζόν -στην πανίσχυρη Πρέμιερ και με κύριο αντίπαλο μια Λίβερπουλ που, επί Κλοπ έχει γίνει σαν την… παλιά, καλή, δεν είναι μικρό πράγμα.

Οι “Πολίτες” έχουν μαζέψει συνολικά 11 τίτλους με τον Πεπ στο τιμόνι και έφτασαν και σ’ ένα τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Κι όσο για τον ίδιο, σε 13 ενεργά χρόνια ως προπονητής, το κοντέρ μετράει συνολικά… 32 μικρούς και μεγάλους τίτλους. Και, φυσικά, τα τα 10 πρωταθλήματα που αναφέραμε και πιο πάνω.

Ήδη πίσω μόνο από σερ Άλεξ και Μιρτσέα Λουτσέσκου

Τα 32 τρόπαια σε 13 χρόνια είναι ήδη ρεκόρ, αν συνυπολογιστεί το συνολικό διάστημα που ο Πεπ (που έχει και 16 τίτλους ως ποδοσφαιριστής!), βρίσκεται σε πάγκους. Κι αυτό επειδή ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που είναι πρώτος στη σχετική λίστα μάζεψε 49 τρόπαια σε τριπλάσια χρόνια, 39. Και ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, πατέρας του Ραζβάν, πήρε 35, αλλά σε 41 χρόνια. Ο Πεπ είναι ήδη μπροστά από τον θρύλο Βαλερί Λομπανόφσκι (29 τίτλοι σε 42 χρόνια). Και… συνεχίζει ακάθεκτος.

Αν συνεχίσει με τέτοιους ρυθμούς, θα κάνει ασύλληπτο ρεκόρ!

Στις 8 Ιανουαρίου εφέτος, ο Πεπ έκλεισε τα 51 του χρόνια. Και, όπως είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος, με τουλάχιστον 15 ακόμη καλά χρόνια μπροστά του, αν συνεχίσει σε τέτοιο ρυθμό, το ρεκόρ που θα κάνει θα είναι ασύλληπτο. Και δεν μειώνει σε τίποτε την αξία του το γεγονός ότι οι ομάδες του ήταν πλούσιες και με παιχταράδες. Πρώτον διότι… αυτές ακριβώς είναι οι δύσκολες ομάδες να διαχειριστεί κάποιος. (Και ειδικά σε “μαραθώνιους” πρωταθλημάτων). Και δεύτερον, επειδή οι σχετικές διαφορές στην Πρέμιερ είναι μικρές μεταξύ Σίτι και Λίβερπουλ. Σίγουρα, δε, δεν ίσχυε καθόλου στη θητεία του στη Μπάρτσα.

Στα τρία σερί πρωταθλήματα, από 2008 ως το 2011, οι “μπλαουγκράνα” δεν ήταν σε καμία περίπτωση μια πιο “ακριβή” ομάδα από τη Ρεάλ. Είχε παιχταράδες. Αλλά οι περισσότεροι ήταν από τα σπλάχνα της. Και η διαχείρισή τους, από τον Πεπ, τέλεια. Τι να λέμε τώρα; Μόνο το 2009-10, η “Βασίλισσα” ξόδεψε… 250.000.000 ευρώ για να φέρει Κριστιάνο Ρονάλντο, Κακά, Καρίμ Μπενζεμά, Τσάβι Αλόνσο, Ραούλ Αλμπιόλ. Και πάλι έχασε το πρωτάθλημα, όμως. Και την επόμενη έφερε και τον Ζοζέ Μουρίνιο. Αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όποιος θέλει, μπορεί να έχει την άποψη που θέλει. Αλλά κάποιοι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Δεύτερος σε τίτλους (ήδη) στην Πρέμιερ!

Και ειδικά στην Πρέμιερ, όπου με τα 4 πρωταθλήματά του, ο Πεπ έγινε ήδη ο 2ος σε τίτλους προπονητής -αν και πολύ πίσω από τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον που έχει το μυθικό νούμερο 13 πλάι στο όνομά του, στην κατηγορία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνά κάποιος ότι, ιστορικά, η Γιουνάιτεντ ήταν -και παραμένει- πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τη Σίτι. Με 20 τίτλους, η άλλη ομάδα του Μάντσεστερ είναι η πολυνίκης στο πρωτάθλημα. Η Σίτι έχει μόλις 8. Και τους… 4 απ’ αυτούς, με τον Πεπ στο τιμόνι.

Κάποιοι θα επιμείνουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και στην απουσία του από τα επιτεύγματα του… Κουπαδιόλα εδώ και 11 χρόνια. Θεμιτό. Αλλά υπερβολικό. Ακόμη και ο εφετινός αποκλεισμός δείχνει ότι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση δεν μπορεί να είναι το κριτήριο για την αξία ενός προπονητή. Το ότι σε… κλάσμα χρόνου έχει πετύχει (σ’ ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο γενικώς κιόλας), ό,τι άλλοι πέτυχαν σε… βάθος χρόνου, λέει πιο πολλά. Για την ακρίβεια; Ίσως τα λέει όλα και ξεκάθαρα, μάλιστα.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Σίτι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ