Σε 24 ματς στην Πρέμιερ, η Λίβερπουλ έχει δεχθεί 19 γκολ. Είναι η 4η καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα. Κι έχει, κυρίως, μια αιτία. Πρέπει να πάει κανείς πενήντα-κάτι χρόνια πίσω για να την αναζητήσει. Και να είναι.... πολύ μπροστά για να την εφαρμόσει. Κυριολεκτικά...

Λίβερπουλ: Οι αντίπαλοί της κάνουν… τεχνητές ευκαιρίες! Πίσω στα χρόνια, μέσα της 10ετίας του 1960, ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό μυαλό έγινε το πρώτο που άρχισε να βλέπει το γήπεδο ως… ακριβώς αυτό που είναι: ένας πολύ μεγάλος χώρος για 11 άτομα. Στην καλύτερη περίπτωση 6,5 στρέμματα. Ο Ρίνους Μίχελς, γι’ αυτόν μιλάμε, ήξερε, φυσικά και ότι σε οποιοδήποτε χώρο, μεγάλο ή μικρό, η μπάλα τρέχει πιο γρήγορα από τον παίκτη. Ακόμη και τον πιο ταχύ.

Μην το αναλύσουμε πολύ, τώρα. Άλλη στιγμή. Για τώρα θα πούμε απλώς ότι οι μελέτες του Μίχελς πάνω στο… χωροχρόνο του ποδοσφαίρου έγιναν, από τότε, τυφλοσούρτης για μερικές από τις πιο σπουδαίες ομάδες όλων των εποχών. Το “ολοκληρωτικό” -πιο σωστό θα ήταν το “ολοκληρωμένο”- ποδόσφαιρο που παρουσίασε ο Μίχελς είχε μια βασική αρχή: Όταν επιτίθεσαι να “μεγαλώνεις” το διαθέσιμο χώρο για την ομάδα σου. Όταν κάνεις άμυνα, να τον “μικραίνεις”.

Με άλλα λόγια, πρέσινγκ ψηλά, πολλές πάσες, κατοχή μπάλας, γρήγορη επανάκτησή της αν χαθεί, όχι άσκοπα τρεξίματα, αλληλοκάλυψη και… τεχνητό οφσάιντ! Το τεχνητό οφσάιντ αποτελεί μια ωδή στην τέλεια εκμετάλλευση του χωρο-χρόνου, όταν αμύνεσαι. Καμία σπατάλη ενέργειας, αλλά και κανένα μαρκάρισμα -που φέρνει φάουλ, πέναλτι, κάρτες. Μια ωραία εκτελεσμένη χορογραφία των αμυντικών και, αυτό είναι! Οι αντίπαλοι “Θα κάνουν ευκαιρίες, αλλά θα είναι σα να μην κάνουν”, καθώς θα το έθετε ένας προφήτης γέρων Ποδοσφαιρίσιος!

Μια κουβέντα είναι να το θες, άλλο πράγμα να το εφαρμόζεις…

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το εφαρμόσεις. Διότι το μυστικό βρίσκεται ακριβώς στην “ωραία εκτελεσμένη χορογραφία των αμυντικών”. Για την ακρίβεια, αφού μιλάμε για “total football” με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όσων είναι στην άμυνα μια δεδομένη στιγμή. Κάθε χορογραφία, γα να πετύχει, θέλει΄, όχι μόνο τους κατάλληλους περφόρμερς, αλλά και πολλές, σκληρές πρόβες. Μετά όμως, βγαίνει αβίαστα. Όπως… στη Λίβερπουλ του Κλοπ.

Παρότι το τεχνητό οφσάιντ, για να βγει σωστά στο γήπεδο, πρέπει να το δουλέψεις πάρα πολύ στις προπονήσεις, η Λίβερπουλ του Γερμανού έχει επενδύσει σ’ αυτό. Και της έχει βγει. Οι Reds έχουν, σε απόλυτο αριθμό την 4η καλύτερη άμυνα της Πρέμιερ (19 γκολ), πίσω από Σίτι (14), Γουλβς (17) και Τσέλσι (18). Η σειρά, με βάση γκολ ανά αγώνα φέρνει τη Γουλβς (1 γκολ ανά 1,35 ματς) πάνω κι από την Τσέλσι (1 γκολ ανά 1,33 ματς)! Αλλά η Λίβερπουλ παραμένει 4η (1 γκολ ανά 1,26 ματς). Το… “τρένο” που λέγεται Σίτι σαρώνει και εδώ -δέχεται ένα γκολ ανά… 1,78 ματς!

101 φορές έχoυν εφαρμόσει ως τώρα το τεχνητό οφσάιντ οι Reds!

Δεν πρέπει να κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το σύνολο του Γκουαρδιόλα, ομάδα “κατοχής-πρέσσινγκ-γρήγορης επανάκτησης της μπάλας”, κ.λπ. κι εκείνη, επίσης χρησιμοποιεί σχετικά συχνά το τεχνητό οφσάιντ όταν αμύνεται. Αλλά η Λίβερπουλ το έχει κάνει εφέτος επιστήμη. Οι αντίπαλοί της έχουν πέσει στην παγίδα… 101 φορές ως τώρα, στην Πρέμιερ, δηλαδή 40 φορές περισσότερες απ’ ότι οι αντίπαλοι της Σίτι!

Αν και το τεχνητό οφσάιντ εμπεριέχει μεγάλο βαθμό ρίσκου, η Λίβερπουλ το έχει αναγάγει σε βασικό συστατικό της αμυντικής της λειτουργίας. Στο ματς με τη Μπέρνλι το χρησιμοποίησαν 7 (!) φορές. Λόγω οδηγιών του VAR, η σημαία του επόπτη σηκώνεται πια με μια μικρή καθυστέρηση κι αυτό έδωσε στους θεατές την… ψευδαίσθηση ότι η Μπέρνλι έκανε πολλές ευκαιρίες. Αλλά… δεν. Τόσο πολύ το έχουν συνηθίσει αυτό οι παίκτες της Λίβερπουλ, ώστε όταν μετά το ματς ο Φαμπίνιο ρωτήθηκε για τις “ευκαιρίες της Μπέρνλι”, έδειξε γνήσια απορία…

Καλή τεχνική, αλλά όχι κατάλληλη για όλους!

Προσέξτε όμως λίγο, τώρα. Η τρίτη ομάδα στη λίστα με τα περισσότερα τεχνητά οφσάιντ είναι η Μπρέντφορντ, με 51 ως τώρα. Ακολουθούν η Σαουθάμπτον (48), η Λέστερ (47), η Γιουνάιτεντ (46) και η Τσέλσι (45). Όμως, η Μπρέντφορντ έχει δεχθεί… 40 γκολ μέχρι στιγμής, η Σαουθάμπτον 37, η Λέστερ 41 και η Γιουνάιτεντ… 32! Με άλλα λόγια, μόνον η Τσέλσι αξιοποιεί κι εκείνη αυτή την τακτική προς όφελός της. Κι αυτό επειδή, όπως η Λίβερπουλ, έχει τους κατάλληλους παίκτες για να παίξει άμυνα τόσο ψηλά. Ο Τούχελ δεν χρησιμοποιεί τόσο το τεχνητό οφσάιντ, αλλά για τον Κλοπ είναι πια… ψωμοτύρι.


Είπαμε. Το τεχνητό οφσάιντ χρειάζεται ατέλειωτες πρόβες στην προπόνηση και τους ανάλογους περφόρμερς” στο γήπεδο. Δεν είναι πανάκεια, ούτε βγαίνει σε καλό σε όλους όσοι το χρησιμοποιούν. Ακόμη και σε όσους το χρησιμοποιούν με άριστο τρόπο. (Τι; Ναι: Φυσικά ακόμη και στην ίδια τη Λίβερπουλ, καμιά φορά, όπως με ευχαρίστηση φέρνουν στη μνήμη τους στη Γουέστ Χαμ…)

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λίβερπουλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυθικό… αυτό που κάνει η Λεβερκούζεν: Αήττητη για 49 συνεχόμενους αγώνες!
Bundesliga

Μυθικό… αυτό που κάνει η Λεβερκούζεν: Αήττητη για 49 συνεχόμενους αγώνες!

Φιορεντίνα: Τι κάνουν οι Ιταλοί, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους!
Conference League

Φιορεντίνα: Τι κάνουν οι Ιταλοί, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους!

Μαρινάκης: «Και… τη σουίτα θα έδινα αν χρειαζόταν!»
Ποδόσφαιρο

Μαρινάκης: «Και… τη σουίτα θα έδινα αν χρειαζόταν!»

Απίθανος… Ελ Κααμπί, σε ρυθμούς Φαλκάο!
Conference League

Απίθανος… Ελ Κααμπί, σε ρυθμούς Φαλκάο!

Ολυμπιακός – Άστον Βίλα 2-0: Θρύλος… μαγεία, και πάει για το Ευρωπαικό!
Conference League

Ολυμπιακός – Άστον Βίλα 2-0: Θρύλος… μαγεία, και πάει για το Ευρωπαικό!

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου 2-1: Γι’ αυτό είναι η… Βασίλισσα!
Champions League

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου 2-1: Γι’ αυτό είναι η… Βασίλισσα!