Η εποχή του χουλιγκανισμού στην δεκαετία του 80 στην Αγγλία είχε ένα κοινό χαρακτηριστικό για όλα τα καλόπαιδα. Από την κορυφή ως τα νύχια, ήταν ντυμένοι με μάρκες ακριβών ρούχων, όπως τα Pierre Cardin. Μοντελάκια μιλάμε, όχι όπως την σημερινή εποχή που θυμίζουν ζούγκλα. Αλλά για ποιο λόγο είχαν διαλέξει τέτοιο εκλεπτυσμένο ντύσιμο; Με αφορμή […]

Η εποχή του χουλιγκανισμού στην δεκαετία του 80 στην Αγγλία είχε ένα κοινό χαρακτηριστικό για όλα τα καλόπαιδα. Από την κορυφή ως τα νύχια, ήταν ντυμένοι με μάρκες ακριβών ρούχων, όπως τα Pierre Cardin. Μοντελάκια μιλάμε, όχι όπως την σημερινή εποχή που θυμίζουν ζούγκλα. Αλλά για ποιο λόγο είχαν διαλέξει τέτοιο εκλεπτυσμένο ντύσιμο;

Με αφορμή τον θάνατο του διάσημου σχεδιαστή μόδας ήρθε στο φως μια ξεχασμένη ιστορία από τα «σκοτεινά χρόνια» του ποδοσφαίρου και του χουλιγκανισμού.

Ο Πιέρ Καρντέν έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 98 ετών και διαβάστε μια ιστορία που πιθανόν και ο ίδιος ο διάσημος Γάλλος μόδιστρος αγνοούσε.

Κάθε Βρετανός χούλιγκαν της δεκαετίας του ’80, που σεβόταν τον εαυτό του, φορούσε τα ρούχα του Γάλλου σχεδιαστή, όπως αποκαλύπτει ο συγγραφέας/σεναριογράφος Ντάγκι Μπρίμσον που έγινε γνωστός για την cult ταινία για τον χουλιγκανισμό των 80s στην Αγγλία «Green Street» (σ.σ. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε ως «Οι παρίες της Πράσινης Οδού»).

«Ουσιαστικά, η casual φάση είναι το μοναδικό νεανικό κίνημα που δεν ξεκίνησε από τη μουσική. Για την ακρίβεια, προήλθε από τους χούλιγκαν του ποδοσφαίρου κι ήταν ένας τρόπος για να ξεχωρίσεις από τον μέσο όρο» αναφέρει ο Μπρίμσον.

«Αν φορούσες, λοιπόν, αυτά τα ρούχα δεν φοβόσουν να μπλέξεις σε καυγάδες, βίαιες συμπλοκές. Εν συντομία, επρόκειτο για μια ταυτότητα. Όσο πιο ακριβά ρούχα φορούσες, τόσο πιο αφοσιωμένος ήσουν» εξήγησε.

Green Street Hooligans | Troll Football

Όπως τόνισε, οι «casual» συχνά έκλεβαν ρούχα από μαγαζιά σε διάφορα ταξίδια εκτός έδρας στο εξωτερικό, όπου πήγαιναν για να δουν αγώνες της ομάδας τους.

«Εκείνη την εποχή μπορούσες από τη μάρκα ρούχων που φορούσαν οι χούλιγκαν, να καταλάβεις ποια ομάδα υποστήριζαν. Φορούσαν Ellesse, Lacoste, Tacchini, Kappa, Fila, Pringle, Burberry και πιο μετά Stone Island» είπε ο Μπρίμσον, οπαδός της Γουότφορντ ο ίδιος.

Οι πιο διαβόητοι χούλιγκαν της Βρετανίας στη δεκαετία του ’80, που είχαν «firms», ομάδες οπαδών δηλαδή, ήταν της Γουέστ Χαμ (West Ham United’s Inter City Firm), Τσέλσι (Chelsea’s Headhunters), Λιντς (Leeds United’s Service Crew), Μίλγουολ (Millwall’s Bushwackers), Μπέρμιγχαμ (The Zulu Warriors from Birmingham City) και Πόρτσμουθ (6.57 Crew from Portsmouth).

Όλοι αυτοί, από την κορυφή ως τα νύχια, ήταν ντυμένοι με μάρκες ακριβών ρούχων, όπως τα Pierre Cardin.

Οι ρίζες του κινήματος των «casuals» ήταν αιτία προστριβής μεταξύ των χούλιγκαν της Λίβερπουλ και της Αμπερντίν, καθώς αμφότεροι υποστήριζαν πως το ξεκίνησαν αυτοί κλέβοντας ρούχα από μαγαζιά σε Γαλλία και Ιταλία στα ταξίδια που έκαναν και μετά τα πουλούσαν στη Βρετανία.

​«Από όπου και αν ξεκίνησε, γρήγορα εξαπλώθηκε και εν πολλοίς καθόρισε τα 80s για εμάς που περνούσαμε τα Σαββατοκύριακα μας στα γήπεδα» τόνισε ο Μπρίμσον.

Το κίνημα των «casuals» πέθανε με τη συντριβή του χουλιγκανισμού στη Βρετανία μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989, παρότι ο θάνατος του Πιέρ Καρντέν δημιούργησε ένα νοσταλγικό κύμα στα social media.

Πηγή: sputnik

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ