Οι Σαουδάραβες… “παραιτούν” τον πρόεδρο της Premier, Γκάρι Χόφμαν, που, η Λίγκα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του στα τέλη του προσεχούς Ιανουαρίου; Όπως συνήθως συμβαινει σε τέτοιες περιπτώσεις οι δηλώσεις από πλευράς του αναφέρουν ότι η απόφαση είναι δική του. “Υπήρξε τιμή μου που, μπλα, αλλά τώρα ήλθε η στιγμή για μια νέα […]

Οι Σαουδάραβες… “παραιτούν” τον πρόεδρο της Premier, Γκάρι Χόφμαν, που, η Λίγκα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του στα τέλη του προσεχούς Ιανουαρίου; Όπως συνήθως συμβαινει σε τέτοιες περιπτώσεις οι δηλώσεις από πλευράς του αναφέρουν ότι η απόφαση είναι δική του. “Υπήρξε τιμή μου που, μπλα, αλλά τώρα ήλθε η στιγμή για μια νέα ηγεσία”. Μπλα, μπλα…

Κι όσο για την Premier, δημοσίως εκπέμπει τα, επίσης γνωστά σε τέτοιες περιπτωσεις, τυπικά. “Τον ευχαριστούμε για την αφοσίωση και την προσφορά του, αφήνει τη Λίγκα πιο δυνατή από ποτέ”, μπλα, μπλα… Και οι από πλευράς της διαροές, επίσης σε παρόμοιο μήκος κύματος: “ουδείς τον πίεσε, μόνος του φεύγει”…

Μια σειρά από περίεργες συμπτώσεις…

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όμως, έχουν άλλη άποψη -και μάλλον είναι πιο σωστή. Ο 61χρονος Γκάρι Χόφμαν, πρόεδρος και της νεοφυούς ηλεκτρονικής τράπεζας Monzo είναι βετεράνος τραπεζικός. Πρώην αντιπρόεδρος στη Barclays είναι και ο άνθρωπος πίσω από τη “διάσωση”  της Northern Rock, κατά την οικονομική κρίση… (Ξέρουμε κι απ’ τα… δικά μας, πώς ακριβώς διασώζονται οι τράπεζες, ναι;)

Με άλλα λόγια, ότι ο Χόφμαν ορίστηκε πρόεδρος της Premier τον Απρίλιο του 2020 μάλλον δεν ήταν πολύ άσχετο με το γεγονός πως εκείνη ακριβώς την περίοδο ήταν υπό διαπραγμάτευση η συμφωνία για πώληση της Νιουκάστλ στο Public Investment Fund.

Το PIF είναι το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό σχήμα του πλανήτη και ανήκει στη Σαουδική Αραβία. Στο κράτος της, επαναλαμβάνουμε. Όχι σε κάποια πρόσωπα. Η προοπτική να διοικείται η Νιουκάστλ κατευθείαν από το… βασιλιά της αραβικής χώρας, που λέει ο λόγος, ουδόλως συγκίνησε τότε τα υπόλοιπα μέλη της Λίγκας. Μετά από ενστάσεις επί ενστάσεων, η υπόθεση “κόλλησε” για ενάμιση χρόνο.

“Ξεσκάλωσε” -εν μέσω, ακόμη, πολλών αντιρρήσεων- επί Χόφμαν. Και τώρα που ξεσκάλωσε και ολοκληρώθηκε, έναντι περίπου 360.000.000 ευρώ, τον περασμένο Οκτώβριο, “παραιτείται”. Πολύ συμπτωματικό για να είναι αληθινό, ισχυρίζονται κάποιοι. Πιο κοντά στην πραγματικότητα, επιμένουν, βρίσκεται η πιθανότητα αρκετές μεγάλες ομάδες της Λίγκας να έχουν άρει, σιωπηλά, την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, μετά την εξέλιξη με τη Νιούκαστλ.

Πόσο εξασφαλισμένες είναι οι… εξασφαλίσεις;

Η Premier δηλώνει πως έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις και διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δε θα αναμιχθεί άμεσα στην ομάδα. Αλλά για πολλούς, αυτά είναι απλώς νομικίστικα και “οικονομικίστικα” τεχνάσματα και η πραγματικότητα (θα) είναι άλλη. Το “ΟΚ” για την πώληση, άλλωστε δόθηκε, χωρίς πολλές εξηγήσεις, μόνο τις πιο πάνω αόριστες “διαβεβαιώσεις”.

Και το σχήμα που αγόρασε δεν περιλαμβάνει πλέον μόνο την PIF, αλλά και την PCP Capital Partners και την RB Sports & Media. Η PCP έχει έδρα του Αμπού Ντάμπι. Σ’ αυτήν ανήκει η Μάντσεστερ Σίτι, ενώ συμμετείχε με σχεδόν 4 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Barclays, που είναι μέγας χορηγός της Premier και είχε ως μεγαλοστέλεχος τον Χόφμαν…  Και η τρίτη εταιρεία είναι θυγατρική της Reuben Brothers, ενός μεγάλου επενδυτικού fund με έδρα την Αγγλία.

Ακριβώς σε τέτοιου είδους περίπλοκα σχήματα που, ως “κονσόρτσιουμ” μπορούν να ξεπεράσουν διάφορες τυπικές “λεπτομέρειες” είναι ειδήμων ο Χόφμαν. Και γι’ αυτό και η παραίτησή του δε θεωρείται απλή σύμπτωση από διάφορες πλευρές.

Μια πώληση που γενικότερα ταράζει τα νερά…

Όπως και να ‘χει το πράγμα, η πώληση της Νιουκάστλ σε μια συμμαχία που διακινεί κεφάλαια της τάξεως των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα στην Πρέμιερ. Και, σε κάθε περίπτωση, ταράζει τα νερά. Εάν η παραίτηση του Χόφμαν οφείλεται όντως στα σκαμπανεβάσματα απ’ αυτήν την αναταραχή, απομένει να φανεί.

Το βέβαιο είναι ότι τα περισσότερα θα μείνουν “εν οίκω”, διότι η Λίγκα είναι μια οντότητα μεγαλύτερη απ’ το άθροισμα των μερών της. Γι’ αυτό άλλωστε και ήδη δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι ο CEO της Premier, Ρίτσαντ Μάστερς –που διαπραγματεύεται αυτόν τον καιρό τα τηλεοπτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ–  παραμένει στη θέση του.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ