Η σχέση πέρασε από 40 κύματα. Και το #ArtetaOut, "παίζει" ακόμη που και που στα σόσιαλ μίντια. Αλλά όσοι το υποστηρίζουν πια, θεωρούνται μάλλον γραφικοί. Ο Ισπανός δείχνει ότι έχει όραμα για την ομάδα της καρδιάς του. Και πλέον, έχει στο πλάι του όχι μόνο τη διοίκηση, αλλά και τους περισσότερους φίλους της ομάδας...

Αρτέτα: Έχει DNA… Άρσεναλ! Και η Άρσεναλ το δικό του! Στις 23 Μαΐου του 2018, ο Ουνάι Έμερι ερχόταν στο Λονδίνο για να γεμίσει πολύ μεγάλα παπούτσια… Μετά από σχεδόν 22 χρόνια και 1.235 (!) ματς με τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο τους, οι “Κανονιέρηδες” άλλαζαν σελίδα. Ο Ισπανός έφτασε μαζί τους ως τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ το 2019, αλλά έχασε εκεί από την Τσέλσι με 4-1. Έχασε και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ για μια θέση. Μια σειρά κακών αποτελεσμάτων, ωστόσο, τον έφεραν στην πόρτα της εξόδου το Νοέμβριο της ίδιας χρονιά. Ο Φρέντι Λιούνγκμπεργκ κάθισε στον πάγκο της για έξι ματς. Και στις 22 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε για την ομάδα -αλλά και τον ίδιο- η εποχή Μικέλ Αρτέτα

Παρότι ως ποδοσφαιριστής, στατιστικά ήταν πιο πολύ παίκτης της Έβερτον (209 ματς, 35 γκολ, 37 ασίστ), ο Αρτέτα έγινε από την αρχή, Αύγουστο του 2011, όταν πήγε στην ομάδα… “gunner” στην καρδιά. Και η κερκίδα τον έκανε, επίσης, “δικό της” παιδί. Μέχρι το 2016, όταν και σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ο Αρτέτα έπαιξε σε 150 παιχνίδια για την Άρσεναλ (16 γκολ, 11 ασίστ). Πήρε μαζί της δύο Κύπελλα και δύο Community Shield. Και αφού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, πέρασε τρία χρόνια ως βοηθός προπονητή στη Μάντσεστερ Σίτι.

Αμφισβήτηση για πολύ καιρό -η πρώτη 11άδα που παρέταξε…

Παρότι ως παίκτη η κερκίδα της Άρσεναλ τον είχε σε μεγάλη υπόληψη, η ανακοίνωσή του ως πρώτου προπονητή δεν έφερε, ακριβώς και ενθουσιασμό. Και ούτε η κατάκτηση του Κυπέλλου, το 2020, του πρώτου τίτλου για την ομάδα μετά την περίοδο Βενγκέρ βελτίωσε πολύ την κατάσταση. Ο Μικέλ έδειχνε να έχει κάτι στο μυαλό του για την Άρσενάλ “του”. Αλλά αυτό που έβγαινε στο γήπεδο ούτε ευχάριστο στο μάτι ήταν, ούτε βαθμούς στο σακούλι έβαζε.


Την “παράξενη” σεζόν του κορωνοϊού, η Άρσεναλ δε βγήκε Ευρώπη μετά από 26 ολόκληρα χρόνια. Και το #ArtetaOut έγινε σύνθημα, στην κερκίδα και στα σόσιαλ μίντια… Ακόμη έχει υποστηρικτές εκεί. Αλλά, πλέον, είναι ελάχιστοι. Και μάλλον όλοι οι υπόλοιποι τους θεωρούν στα όρια του γραφικού…

Σιγά σιγά έγινε ο “boss”. Και πλέον, είναι εδραιωμένος εκεί…

Βλέπετε, με τον καιρό -και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του- ο Ισπανός, ειδικά μετά το κακό ξεκίνημα της περασμένης σεζόν, πέρασε, σιγά σιγά μια διαφορετική νοοτροπία στην ομάδα. Με τη διοίκηση να είναι στο πλάι του και στο θέμα του Πιερ Εμερίκ-Ομπαμεγιάνγκ, ο Αρτέτα έγινε, σιγά σιγά, ο “boss” της Άρσεναλ. Η “κατσάδα” του στα αποδυτήρια μετά την κομβική ήττα από τη Νιουκάστλ, την προτελευταία αγωνιστική της περασμένης σεζόν, είναι, πλέον “εικονική”.

Σχεδόν 32 μήνες μετά από εκείνη την πρώτη ενδεκάδα που κατέβαζε ο Αρτέτα στο γήπεδο, το ρόστερ έχει πλέον αλλάξει σχεδόν ολοκληρωτικά. Γκρανίτ Τσάκα και, φυσικά, ο πολύ ξεχωριστός πια Μπουκάγιο Σάκα, παραμένουν. Αλλά οι υπόλοιποι είναι πλέον όλοι “παιδιά” του Ισπανού. Ο πιο νέος προπονητής στην Πρέμιερ, έχει και το πιο νεανικό ρόστερ του πρωταθλήματος, με μέσο όρο ηλικίας τα 24,4 χρόνια! Και είναι ένα ρόστερ που δεν υστερεί σε καμία θέση.

Όχι τόσο ένα ρόστερ, όσο… ένα πρότζεκτ!

Η προσθήκη των Γκαμπριέλ Ζεσούς, Φάμπιο Βιέιρα, Ολεξάντρ Ζιντσένκο, δίνει ουσία και βάθος σ’ ένα σύνολο που έχει επίσης να δείξει Άαρον Ραμσντέιλ, Τόμας Πάρτεϊ, Μπεν Γουάιτ, Έμιλ Σμιθ Ρόου, Τακεχίρο Τομιγιάσου, Κίεραν Τίρνεϊ, Μάρτιν Έντεγκααρντ, Έντι Ενκέτια, Γουίλιαμ Σαλιμπά, Γκαμπριέλ Μαγκαλάες, Γκάμπριελ Μαρτινέλι… Ολοφάνερα, δηλαδή, δε μιλάμε για ένα ρόστερ, αλλά για ένα… πρότζεκτ.

Για μια απόπειρα συγκρότησης μιας ομάδας που θα έχει -έχει ήδη- την υπογραφή “Μικέλ Αρτέτα”. Και στις αρετές της θα περιλαμβάνει και την κληρονομιά του Αρσέν Βενγκέρ, της ομάδας που θα είναι σκληρό καρύδι για όλους, αλλά και τα προπονητικά διδάγματα του Πεπ Γκουαρδιόλα, πλάι στον οποίο έκανε ο Αρτέτα το “στρατιωτικό” του στους πάγκους. Είναι ένας ελκυστικός συνδυασμός. Και προς το παρόν, αποδίδει.

Πέρα από τους λίγους… #ArtetaOut, ο Ισπανός έχει πλέον και ένα σωρό υποστηρικτές, που βλέπουν ότι, αν μη τι άλλο, έχει όραμα για την ομάδα. Και πολύ πάθος για να τη δει επιτυχημένη και να αφήσει το στίγμα του σ’ αυτήν. Στο ποδόσφαιρο, όλα τα κρίνει το αποτέλεσμα, φυσικά. Αν εφέτος ο Μικέλ καταφέρει να έχει και τέτοιο, μιλάμε για ένα γάμο που όχι απλώς θα στεριώσει, αλλά έχει και πολύ -όπως και πολύ ενδιαφέρον!- μέλλον μπροστά του…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Άρσεναλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα