Άμυνα, Copa Africa και… παράδοση θα κρίνουν την Πρέμιερ Λιγκ εφέτος. Ή μάλλον, ως προς την άμυνα και την παράδοση, και εφέτος. Το πρώτο δε μοιάζει παράξενο. Είναι παλιό και πολλάκις επιβεβαιωμένο το ρητό. Η επίθεση κερδίζει τα ματς, η άμυνα κερδίζει τους τίτλους. Οι εποχές του “κι αν φάμε τρία, θα βάλουμε τέσσερα”, έχουν […]

Άμυνα, Copa Africa και… παράδοση θα κρίνουν την Πρέμιερ Λιγκ εφέτος. Ή μάλλον, ως προς την άμυνα και την παράδοση, και εφέτος. Το πρώτο δε μοιάζει παράξενο. Είναι παλιό και πολλάκις επιβεβαιωμένο το ρητό. Η επίθεση κερδίζει τα ματς, η άμυνα κερδίζει τους τίτλους. Οι εποχές του “κι αν φάμε τρία, θα βάλουμε τέσσερα”, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Οι σημερινοί ποδοσφαιριστές διαφέρουν τόσο δραματικά σε σωματότυπο από αυτούς περασμένων δεκαετιών ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Επειδή οι προπονητές -και οι νέες τακτικές- απαιτούν ασταμάτητο τρέξιμο στο γήπεδο. Η πίεση στον αντίπαλο οφείλει να είναι εξαντλητική. Και να ξεκινάει απ’ όσο πιο ψηλά γίνεται. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και μόλις η μπάλα κερδηθεί. Η αντεπίθεση πρέπει να εξελιχθεί όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν.

Ειδικά στην Πρέμιερ, όπου οι αγωνιστικοί ρυθμοί ζαλίζουν, το ανελέητο πρέσινγκ και η παρεμπόδιση του αντιπάλου στην κυκλοφορία της μπάλας, προκειμένου να έρχονται κλεψίματα και “εύκολα” γκολ με δυο τρεις μπαλιές, έχουν γίνει επιστήμη. Όπως επιστήμη με ολοένα και πιο μεγάλη σημασία στο ποδόσφαιρο έχει γίνει και η στατιστική ανάλυση.

Το μαγικό <1 γκολ ανά παιχνίδι…

Μια πρόχειρη τέτοια δείχνει λοιπόν ότι, με εξαίρεση τη Γιουνάϊτεντ το 2013, που δέχθηκε 43 γκολ σε 28 αγωνιστικές (κάτι παραπάνω από 1,1 ανά ματς, δηλαδή), όλες οι τέσσερις αλλες πρωταθλήτριες τελείωσαν τη σεζόν με ποσοστό κάτω του 1. Η Σίτι (πέντε τίτλοι) δέχθηκε τα περισσότερα το 2014 (37 σε 38 ματς). Το 2018 και το 2019 δέχθηκε μόλςι 27 και 23 (!). Πέρυσι δέχθηκε 32 και το 2012, 29.

Στον τίτλο του 2011 και η Μάντσεστερ είχε δεχθεί κάτω από ένα γκολ ανά αγωνιστική (37 σε 38 ματς).  Και το ίδιο έχουν πετύχει και οι υπόλοιπες πρωταθλήτριες της δεκαετίας. Η Λίβερπουλ, το 2020, με 33 γκολ. Η Τσέλσι (το 2015 με 32 και το 2017 με 33). Ναι: ακόμη και η έκπληξη της δεκαετίας, η Λέστερ του Ρανιέρι, δέχθηκε 36 γκολ σε 38 αγωνιστικές το 2016. 

Τσέλσι, Λίβερπουλ και Σίτι μοιάζουν και εφέτος να είναι τα φαβορί για τον τίτλο, με τη 12η αγωνιστική συμπληρωμένη. Και, αν σας λέει κάτι αυτό, ναι: η Τσέλσι έχει ως τώρα δεχθεί μόλις 4 γκολ σε 12 ματς και η 2η Σίτι, 6. Η 3η Λίβερπουλ έχει δεχθεί 11. Και η οι τρεις έχουν δεχθεί λιγότερο από ένα γκολ ανά ματς, δηλαδή. Και η μόνη ομάδα που βρίσκεται ακριβώς στο 1 γκολ ανά μάτς είναι η 6η Γουλβς. Όλες οι άλλες έχουν ξεπεράσει το “μαγικό” <1.

Το Copa Africa “ξενιτεύει” 39 παίκτες απ΄ το πρωτάθλημα!

Έπειτα, έχουμε και την παράδοση. Αυτή η παράδοση θέλει την ομάδα που είναι στην κορυφή περί τα μέσα Ιανουαρίου να παίρνει και τον τίτλο. Εφέτος όμως, είναι μια… ειδική χρονιά. Διότι το Γενάρη διεξάγεται και το African Cup on Nations. Κάτι που σημαίνει ότι πολλές ομάδες θα στερηθούν για καιρό βασικά στελέχη τους που πρωταγωνιστούν στο πρωτάθλημα. Για την ακρίβεια, 39 συνολικά ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε αγγλικές ομάδες τις Premier θα λείψουν για περίπου έξι εβδομάδες, λόγω της διοργάνωσης!

Η Λίβερπουλ θα πληγεί ιδιαίτερα, αφού χάνει συγχρόνως Μοχάμεντ Σαλάχ και Σαντιό Μανέ, αλλά και τον Κεϊτά από το κέντρο. Η Τσέλσι χάνει, κυρίως, το στήριγμά της κάτω απ’ τα δοκάρια, τον Εντουάρντ Μεντί. Η Σίτι θα… επιζήσει χωρίς τον Μαχρέζ, ενώ ιδιαίτερα οδυνηρό θα είναι το Αφρικανικό Κύπελλο για την Άρσεναλ. Θα μείνει χωρίς Ομπαμεγιάνγκ, Πάρτεϊ και Πεπέ. Οι “κανονιέρηδες” είναι τώρα 5οι στη βαθμολογία…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ