Να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης» του εμβολίου κατά του κορωνοϊού! Αυτό ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια της ομιλίας του, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου, για όσους είχαν κάνει όλα τα εμβόλια, πέραν αυτού […]

Να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης» του εμβολίου κατά του κορωνοϊού! Αυτό ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια της ομιλίας του, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου, για όσους είχαν κάνει όλα τα εμβόλια, πέραν αυτού της Johnson & Johnson, ήταν στους 6 μήνες. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα άνοιγε στους 5μιση μήνες. Ωστόσο, χθες ο πρωθυπουργός πρότεινε η τρίτη δόση να πραγματοποιείται στους 4 μήνες.

Τι απαντούν οι επιστήμονες

Την εν λόγω πρόταση χαρακτήρισε «θετική» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στο MEGA, o κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε πως η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Γι’ αυτό το λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως πρόκειται για ένα «στέλεχος ανησυχίας». Καθώς έχει αρκετές μεταλλάξεις στη μορφοποίησή του, εξηγώντας πως το στέλεχος «Δέλτα» είχε δύο μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ αυτό έχει δέκα.

«Έχουμε και άλλα στελέχη με αρκετές αλλαγές, αλλά δεν επικράτησαν» σημείωσε ωστόσο ο κ. Βασιλακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη μεταδοτικότητά του ή την ικανότητά του να ξεπερνά την ανοσοποίηση των εμβολίων.

«Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή παραμένει το στέλεχος “Δέλτα”» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. Σημείωσε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται σε θετική κατεύθυνση. «Θα ήθελα να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και να μην πληρώσει κανείς κανένα πρόστιμο» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος, παρομοιάζοντας το πρόστιμο του εμβολίου  με το πρόστιμο που υπάρχει για τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους στους οδηγούς.

Η άποψη του Εξαδάχτυλου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, είπε πως «έχει γίνει μια αρχική συζήτηση χωρίς να έχουμε καταλήξει κάπου. Με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον οπωσδήποτε τα δεδομένα αλλάζουν. Είναι πολύ πιθανόν να δούμε μια διαφοροποίηση σε ότι ισχύει τώρα στο μέλλον».

«Περιμένουμε τα δεδομένα για την Όμικρον. Μέχρι στιγμής οι ερωτήσεις είναι πιο πολλές από τις απαντήσεις», σημείωσε ο κ. Εξαδάχτυλος

«Τα παιδιά θα είναι ανεμβολίαστοι και εφόσον οι ενήλικες που τα συνοδεύουν είναι εμβολιασμένοι, να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι. Είναι χώροι διασκέδασης και όχι εστία αναζωπύρωσης», τόνισε για τα θεματικά πάρκα και τη λειτουργία τους την εορταστική περίοδο.

«Δεν αρκεί το rapid test για να μας δώσει πιστοποιητικό νόσου, θα χρειάζεται PCR εφεξής», ανέφερε σχολιάζοντας την απόφαση της επιτροπής.

«Σε ότι αφορά τη διασπορά είμαστε σε κατάσταση σταθερότητας με προοπτική ύφεσης», σημείωσε για την πανδημία.

«Θα έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τη διασπορά με τα δύο self- tests που θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε όλοι τις γιορτές», κατέληξε ο κ. Εξαδάχτυλος.

«Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ζήτησε «να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά».

«Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες. Πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να ανταποκριθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Υγεία

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ