Από τους προγόνους μας «κουβαλάμε» το DNA του τζόγου, με τους Αρχαίους Έλληνες να το τιμούν ιδιαίτερα. Από την αρχαιότητα υπήρχαν κάποια «κακόφημα» μέρη, τα οποία φιλοξενούσαν τους τότε… τζογαδόρους. Όπως για παράδειγμα το Ιερό της Αθηνάς Σκιράδος, στην Ιερά Οδό. Εκεί γίνονταν πραγματικά… χαμός! Τα ζάρια, ή αλλιώς «κυβεία» εφευρέθηκαν από τον Ομηρικό ήρωα, […]

Από τους προγόνους μας «κουβαλάμε» το DNA του τζόγου, με τους Αρχαίους Έλληνες να το τιμούν ιδιαίτερα.

Από την αρχαιότητα υπήρχαν κάποια «κακόφημα» μέρη, τα οποία φιλοξενούσαν τους τότε… τζογαδόρους. Όπως για παράδειγμα το Ιερό της Αθηνάς Σκιράδος, στην Ιερά Οδό. Εκεί γίνονταν πραγματικά… χαμός!

Τα ζάρια, ή αλλιώς «κυβεία» εφευρέθηκαν από τον Ομηρικό ήρωα, Παλαμήδη. Εκείνος τα επινόησε κατά τη διάρκεια της μακράς πολιορκίας της Τροίας. Στην Αρχαία Ελλάδα, τα ζάρια τα έπαιζαν με τρεις πήλινους κύβους. Όμως, δεν τα έριχναν ποτέ με το χέρι. Τα έβαζαν και τα κουνούσαν μέσα σε ένα αγγείο, το λεγόμενον ως κήθιον.

Στόχος τους να πετύχουν τη «ριξιά της Αφροδίτης», δηλαδή εξάρες, ενώ η κακή ζαριά ήταν η «ριξιά του σκύλου», δηλαδή οι άσσοι. Από το πλευρό τους δεν έλειπαν και οι προστάτες θεοί, όπως ο Ερμής και ο Πάνας.

Από την Αρχαία Ελλάδα υπήρχε η μάστιγα να χάνουν περιουσίες όσοι έπαιζαν. Από την τότε κατάσταση, ήρθε το σήμερα και οι λεγόμενες «μπαρμπουτιέρες». Μάλιστα, εκτός των άλλων, στοιχημάτιζαν και σε κοκορομαχίες, όπως και σκυλομαχίες.

Σύμφωνα με μελετητές, μετά από ανασκαφές που έγιναν στο ανάκτορο της Ζάκρου, βρέθηκαν 12 πλακίδια από φαγεντιανή, τα οποία πάνω τους είχαν επαναλαμβανόμενους γραπτούς χαρακτήρες, μόνο από τη μία όψη.

Θύμιζε ένα παιχνίδι σαν την πόκα.

Έτσι διασκέδαζαν κι οι αρχαίοι Έλληνες, αφού τα τυχερά παιχνίδια έχουν τελικά μια διαχρονικότητα. Φυσικά, όλοι μας οφείλουμε να δείχνουμε υπευθυνότητα, αλλά και σύνεση!

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ