Λαχανοντολμάδες: Είσαι από αυτούς που το παλεύεις, αλλά δεν βλέπεις προκοπή; Ή μήπως σκέφτεσαι να δεις το κεφάλαιο μαγειρική λίγο πιο ζεστά στην ζωή σου; Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις οι λαχανοντολμάδες είναι από τα φαγητά που δεν προσπερνάς εύκολα. Για να μην κάνουμε πειράματα λοιπόν ας δούμε πως τους φτιάχνει ο αγαπημένος Σεφ […]

Λαχανοντολμάδες: Είσαι από αυτούς που το παλεύεις, αλλά δεν βλέπεις προκοπή; Ή μήπως σκέφτεσαι να δεις το κεφάλαιο μαγειρική λίγο πιο ζεστά στην ζωή σου; Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις οι λαχανοντολμάδες είναι από τα φαγητά που δεν προσπερνάς εύκολα.

Για να μην κάνουμε πειράματα λοιπόν ας δούμε πως τους φτιάχνει ο αγαπημένος Σεφ Άκης Πετρετζίκης.

Συστατικά

Για τους λαχανοντολμάδες

  • 1 λάχανο, μεγάλα
  • αλάτι
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • 1/3 ματσάκι δυόσμο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • 3 κλ. δεντρολίβανο
  • πιπέρι
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 70 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 700 γρ. νερό
  • 1 κύβο κότας Maggi
  • ξύσμα λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
  • χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • φέτες λεμόνι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τους λαχανοντολμάδες

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσει.
Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε στην κατσαρόλα με την πλευρά του κοτσανιού προς τα κάτω. Πετάμε το κοτσάνι.
Με μια κουτάλα αφαιρούμε αργά και προσεκτικά τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 10-15 λεπτά μέχρι να βγάλουμε όλα τα φύλλα.
Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ταψί για να στραγγίξουν και να κρυώσουν.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι και το κύμινο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο μπολ με τον κιμά.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και τα βάζουμε στο μπολ. Κρατάμε το κοτσάνια τους στην άκρη.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Για τη σύνθεση

Παίρνουμε τα κοτσάνια από τα μυρωδικά και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Καλύπτουμε τα κοτσάνια με 2-3 φύλλα από το λάχανο. Ιδανικά θα πρέπει να βάλουμε τα πιο μικρά ή τα σπασμένα φύλλα.
Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και κόβουμε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι, Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση και τυλίγουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.

Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε να μην έχουν κενό ανάμεσά τους για να μην ανοίξουν την ώρα που θα βράζουν.
Καλύπτουμε με λίγα φύλλα από λάχανο και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατήσουμε σταθερούς.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι το ύψος του πιάτου. Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 1 ½ ώρα. Όση ώρα βράζουν, αν χρειαστεί, ανανεώνουμε το νερό. Θέλουμε πάντα το νερό να είναι στο ύψος του πιάτου.

Για τη σάλτσα

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Μόλις λιώσει βάζουμε το αλεύρι και σοτάρουμε.
Προσθέτουμε σε δόσεις το νερό ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τον κύβο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Για το σερβίρισμα

Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω από τους λαχανοντολμάδες, βάζουμε άνηθο ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, φέτες από λεμόνι, πιπέρι και σερβίρουμε.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Συνταγές

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ