Οι λάτρεις του είδους λένε ότι «Μπαίνεις στο νερό και τα ξεχνάς όλα», που παρά τη χαμηλή θερμοκρασία τολμούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα….Από την άλλη εγώ και μόνο που το σκέφτομαι κρυώνω. Αν όμως ρε αδερφέ κάνει καλό και στις σεξουαλικές επιδόσεις μας να το δούμε πιο ζεστά; Ας δούμε τα υπέρ και κατά και […]
Οι λάτρεις του είδους λένε ότι «Μπαίνεις στο νερό και τα ξεχνάς όλα», που παρά τη χαμηλή θερμοκρασία τολμούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα….Από την άλλη εγώ και μόνο που το σκέφτομαι κρυώνω. Αν όμως ρε αδερφέ κάνει καλό και στις σεξουαλικές επιδόσεις μας να το δούμε πιο ζεστά; Ας δούμε τα υπέρ και κατά και αποφασίζουμε.
Το χειμερινό κολύμπι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και τον μεταβολισμό, αλλά δεν είναι όλα ρόδινα. Τα θετικά και αρνητικά της χειμερινής κολύμβησης.
Το να πέσεις στην κρύα θάλασσα είναι μόνο θέμα μυαλού, αλλά δεν χρειάζεται μόνο αυτό για τη χειμερινή κολύμβηση. Τώρα που το θερμόμετρο έχει πάρει την κατιούσα, το νερό της θάλασσας είναι ακόμα πιο κρύο.
Βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή
Το κολύμπι αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές μορφές άθλησης και για το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδανικό. Το χειμερινό κολύμπι μπορεί να ενισχύσει το , αυξάνει την αντοχή, τονώνει το μυϊκό σύστημα, βελτιώνει το κυκλοφορικό, βελτιώνει τη στάση του σώματος, την αντοχή, την ευλυγισία, καίει θερμίδες και βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή, ενώ χαρίζει ενέργεια και μειώνει το στρες.
Η χειμερινή κολύμβηση βελτιώνει τη λίμπιντο και τη γονιμότητα, καθώς αυτό επιτυγχάνεται από την αύξηση της έκκρισης τεστοστερόνης στους άνδρες και των οιστρογόνων στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τις έρευνες όταν ένας χειμερινός κολυμβητής πέφτει στο παγωμένο νερό, στο σώμα του απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι οποίες χαρίζουν ψυχική ευεξία αλλά έχουν και αναλγητικές ιδιότητες που διαρκούν από 2 έως 4 ώρες.
8 λόγοι για να το προσπαθήσουμε
- Όταν ένας χειμερινός κολυμβητής πέφτει στο κρύο νερό, στο σώμα του απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι λεγόμενες «ορμόνες της ευτυχίας», που όχι μόνο προσδίδουν ψυχική ευεξία, αλλά έχουν και αναλγητικές ιδιότητες που διαρκούν από 2 έως 4 ώρες.
- Το κολύμπι, χειμώνα-καλοκαίρι, ενδυναμώνει τους μυς, βελτιώνει τη στάση του σώματος, την αντοχή, την ευλυγισία, γι’ αυτό και όσοι υποφέρουν από ρευματικές παθήσεις, ινομυαλγία και άλλες μυοσκελετικές νόσους, αναφέρουν ότι η χειμερινή κολύμβηση έχει ανακουφιστική επίδραση πάνω τους.
- Το μπάνιο στη θάλασσα τον χειμώνα αυξάνει την αντοχή και τονώνει το μυϊκό, καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις και συμβάλλοντας έτσι στο να χάσουμε βάρος.
- Το κρύο νερό ενεργοποιεί τους θερμοϋποδοχείς στο δέρμα, οι οποίοι δίνουν εντολή μέσω του εγκεφάλου για να αυξηθούν οι χτύποι της καρδιάς, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αναζωογονημένοι. Επίσης, όταν οι θερμοϋποδοχείς έρθουν σε επαφή με το κρύο νερό, αυξάνονται τα επίπεδα της αδρεναλίνης στον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή μας από τις όποιες σωματικές μικροενοχλήσεις που μπορεί να αισθανόμαστε και να μας πλημμυρίζει ένα κύμα ευφορίας.
- Η χειμερινή κολύμβηση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε με την πάροδο του χρόνου θα διαπιστώσουμε ότι π.χ. θα κρυολογούμε όλο και πιο σπάνια. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που οι άνθρωποι που κολυμπάνε τον χειμώνα δεν αρρωσταίνουν τόσο εύκολα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κρύο νερό λειτουργεί σαν ένα ήπιο επεισόδιο στρες, το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και το προπονεί. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνονται τα λευκά αιμοσφαίρια, τα βασικά συστατικά της άμυνας του οργανισμού.
- Το δέρμα αναζωογονείται κάνοντας φυσική απολέπιση, ενώ η όψη του γίνεται πιο λεία. Παράλληλα, βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες ευκολότερα.
- Η χειμερινή κολύμβηση βελτιώνει τη λίμπιντο, αλλά και τη γονιμότητα. Αυτό επιτυγχάνεται από την αύξηση της έκκρισης τεστοστερόνης στους άνδρες και, αντίστοιχα, των οιστρογόνων στις γυναίκες.
- Τέλος, οι χαλαρωτικές ιδιότητες του υγρού στοιχείου, καθώς και οι κοινωνικές επαφές που συνεπάγεται η χειμερινή κολύμβηση, βοηθούν στην καταπολέμηση του καθημερινού στρες και άγχους.
Ποιοι απαγορεύεται να γίνουν χειμερινοί κολυμβητές
Όμως, δεν μπορείς από τη μία μέρα στην άλλη να γίνεις χειμερινός κολυμβητής. Το πιο σημαντικό είναι κάποιος να ξεκινήσει την άνοιξη και να συνεχίσει μετά τον Σεπτέµβριο, ώστε το σώµα του να έχει συνηθίσει τις αλλαγές θερµοκρασίας και να μπορεί να αντεπεξέλθει ευκολότερα. Δηλαδή δεν είναι μόνο για γενναίους.
Αν δεν συμβεί αυτό, μια απότομη αλλαγή μπορεί να φέρει ανακοπή καρδιάς από το παγωµένο νερό ακόμα και σε νεαρούς.
Αυτοί που δεν μπορούν να ασχοληθούν με τη χειμερινή κολύμβηση, είναι όσοι βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και αν πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες, κάποιες μορφές νευροπάθειας και αλλεργίες.
Επίσης, «απαγορεύεται» το χειμερινό μπάνιο όταν βρέχει (υπάρχει περίπτωση κεραυνού) και όταν φυσάει νοτιάς.
Τα «όχι» και τα «ναι» των κολυμβητών
Απαγορεύεται η απότομη βουτιά στο νερό και χρειάζεται μια μικρή προθέρμανση με διατάσεις πριν βουτήξουμε.
Προτιμότερο είναι ο χειμερινός κολυμβητής να πέσει αρχικά με την πλάτη, ώστε να μη νιώσει το στέρνο την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας και να επηρεαστεί η καρδιά και δεν πρέπει να σταματήσει το κολύμπι, αφού με το κρύο νερό το σώμα, χάνει γρήγορα τη θερμότητά του.
Ακόμα, λόγω του ψύχους, τα μέλη του σώματος είναι πολύ πιο επιρρεπή σε κράμπες και μουδιάσματα, και το κολύμπι να μην ξεπερνά τα 20 λεπτά.
Μάλιστα, μετά την έξοδο από το νερό πρέπει ο κολυμβητής πρέπει να ντυθεί με ζεστά ρούχα και να πει κάτι ζεστό (τσάι, σοκολάτα, καφέ) και να μην κάνει ζεστό ντους.
7 tips για ασφαλή χειμερινή κολύμβηση
1. Αποφεύγουμε το χειμερινό μπάνιο όταν βρέχει κι όταν φαίνεται να υπάρχει περίπτωση κεραυνού, καθώς επίσης κι όταν φυσάει νοτιάς, διότι η θάλασσα υπό τέτοιες συνθήκες δεν είναι καθόλου προβλέψιμη.
2. Πριν μπούμε, κάνουμε μια μικρή προθέρμανση με διατάσεις, για να ενεργοποιήσουμε και να αιματώσουμε τους μυς (οι μύες χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά ήπιας άσκησης, προκειμένου να αιματωθούν με τον σωστό τρόπο). Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε επιτόπιο τρέξιμο ή ένα σύντομο τζόκινγκ.
3. Ποτέ δεν βουτάμε απότομα στο νερό – καλύτερα, μάλιστα, πέφτουμε με την πλάτη, ώστε να μη νιώσει το στέρνο την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας και να επηρεαστεί η καρδιά.
4. Κολυμπάμε ασταμάτητα από 5 έως 10 λεπτά, διότι καθώς το σώμα έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό, χάνει γρήγορα τη θερμότητά του.
5. Δεν ξανοιγόμαστε στο πέλαγος, γιατί τα μέλη του σώματος είναι πολύ πιο επιρρεπή σε κράμπες και μουδιάσματα στο κρύο οπότε και θα δυσκολέψουμε την επιστροφή μας στη στεριά.
6. Ένα καλό, ενδεικτικό χρονικό διάστημα παραμονής στο νερό είναι τα 15 έως 20 λεπτά. Ωστόσο, για τους πρωτάρηδες, η χειμερινή βουτιά πρέπει να διαρκεί λίγα λεπτά (4 έως 5).
7. Μόλις βγούμε, σκουπιζόμαστε καλά και ντυνόμαστε με ζεστά ρούχα.
Ακολουθήστε στο
Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.
Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube
Share | Tweet |