Αυτά πρέπει να τα γνωρίζεις για το next-gen gaming, γιατί το 2020 ήταν χρονιά-σταθμός για το gaming με τη νέα γενιά οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας -την ένατη, αισίως- να κάνει την εμφάνισή της. PlayStation 5 (εν συντομία PS5), Xbox Series X και Xbox Series S ήρθαν να προστεθούν στο Switch που όχι μόνο δε βλέπει την […]

Αυτά πρέπει να τα γνωρίζεις για το next-gen gaming, γιατί το 2020 ήταν χρονιά-σταθμός για το gaming με τη νέα γενιά οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας -την ένατη, αισίως- να κάνει την εμφάνισή της. PlayStation 5 (εν συντομία PS5), Xbox Series X και Xbox Series S ήρθαν να προστεθούν στο Switch που όχι μόνο δε βλέπει την πορεία του να φθίνει αλλά σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Είτε σκέφτεσαι να μπεις τώρα στον κόσμο των video games, είτε έχεις στο πρόγραμμα την αναβάθμιση από την προηγούμενη γενιά κονσολών, έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

PS5: Από τη θέση του οδηγού

Με τη Sony να έχει κυριαρχήσει στην προηγούμενη γενιά, το PS5 είχε ξεκάθαρο προβάδισμα στο next-gen μέτωπο πριν καν κυκλοφορήσει. Εν τέλει το έκανε με τη ζήτηση όμως να είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαστεί καιρός μέχρι να υπάρξει επαρκές απόθεμα στην αγορά. Η κονσόλα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με και χωρίς Blu-ray drive. Λοιπά χαρακτηριστικά και δυνατότητες είναι ίδια, οπότε η επιλογή σου έχει να κάνει με το πώς αγοράζεις τα παιχνίδια σου (στη μία περίπτωση τα κατεβάζεις αποκλειστικά μέσω PS Store ενώ στην άλλη μπορείς να εκμεταλλευτείς και φυσικές κυκλοφορίες).

Χαρακτηριστικά & δυνατότητες

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κονσόλας είναι άκρως εντυπωσιακά. Οκτώ πυρήνες Zen 2 της AMD στα 3,5 GHz πλαισιώνονται από 16 GB μνήμης GDDR6, κάρτα γραφικών στα 10,28 TFLOP (με 36 CU στα 2,23 GHz) και έναν ταχύτατο SSD δίσκο χωρητικότητας 825 GB. Όσο για την απόδοσή της; Η Sony έχει υποσχεθεί 4K ανάλυση με 60 και 120 καρέ/δευτερόλεπτο ανοίγοντας την όρεξη των απανταχού gamers. Η κονσόλα πάντως είναι αθόρυβη σε σχέση με τον προκάτοχό της (εξ ου και το μεγάλο της μέγεθος) ενώ προσφέρει μία ταχύτατη εμπειρία χρήσης, αφού δε χρειάζονται παρά λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή της ενεργοποίησής της για να ξεκινήσει να παίζει ο παίκτης.

Χειριστήριο

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο χειριστήριο του PS5. Το DualSense έρχεται να διαδεχθεί το DualShock 4 διαθέτοντας βελτιωμένο σχεδιασμό για καλύτερη εφαρμογή και σταθερότερο κράτημα. Η τεχνολογία δυναμικών σκανδαλών με δυνατότητα προσαρμογής θα σου προσφέρει μοναδικές εμπειρίες gameplay, αφού θα συγχρονίζεται με το παιχνίδι που παίζεις για μεγαλύτερο ρεαλισμό. Η απτική ανάδραση αποτελεί σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τα παλαιότερα μοτέρ τύπου rumble ενώ τέλος χάρη στο αποκλειστικό πλήκτρο Share, θα μπορείς να μοιράζεσαι το περιεχόμενο που θες με τους φίλους σου.

Τίτλοι

Στο κομμάτι των τίτλων τώρα, η Sony έχει ρίξει το βάρος της τα τελευταία χρόνια στα δικά της στούντιο με αποτέλεσμα οι αποκλειστικότητες του PlayStation να περιλαμβάνουν σειρές όπως τα The Last of Us, God of War, Gran Turismo, Horizon, Uncharted, LittleBigPlanet και πολλά άλλα. Σημείωσε ότι μέσω του PS Plus, θα έχεις πρόσβαση και στην υπηρεσία PS Plus Collection απολαμβάνοντας δωρεάν για όσο είναι ενεργή η συνδρομή σου τους καλύτερους first-party και επιλεγμένους third-party τίτλους από την προηγούμενη γενιά. Σε αυτά πρόσθεσε και τη συμβατότητα με σχεδόν όλη τη βιβλιοθήκη του PS4 (4.000 τίτλοι…) και οι επιλογές σου δεν τελειώνουν με τίποτα.

Xbox Series X & S: Η ευέλικτη νέα γενιά της Microsoft

Εκδόσεις

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Microsoft λανσάρει κονσόλα σε δύο εντελώς διαφορετικές εκδόσεις. Xbox Series X και Series S δε διαφέρουν μόνο στη χωρητικότητα όπως είχε συμβεί με άλλα συστήματα στο παρελθόν αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα. Το κατάμαυρο Xbox Series X είναι η… φουλ έξτρα πρόταση για αυτούς που θέλουν τη νέα γενιά με τα όλα της, τη στιγμή που το λευκού χρώματος και αρκετά πιο κομψό και συμπαγές Series S έρχεται ως το πιο προσιτό και μοντέλο για τους πιο casual που δεν ενδιαφέρονται τόσο για δισκάκια και 4K ανάλυση.

Χαρακτηριστικά & δυνατότητες

Η κάθε κονσόλα, όπως φαντάζεσαι, έχει και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το πανίσχυρο Xbox Series X έρχεται με έναν οκταπύρηνο Zen 2 επεξεργαστή στα 3,8 GHz και γραφικά RDNA 2 (12,15 TFLOP, 52 CU στα 1,825 GHz) αμφότερα από την AMD, 16 GB μνήμης GDDR6 και δίσκο PCIe 4 NVMe SSD στο 1 TB. Το πιο προσιτό Xbox Series S διαθέτει τον ίδιο επεξεργαστή αλλά στα 3,6 GHz, γραφικά RDNA 2 (4 TFLOP, 20 CU στα 1,565 GHz) και 10 GB μνήμης GDDR6. Η χωρητικότητα του PCIe 4 NVMe SSD του είναι στα 512 GB ενώ δε διαθέτει μονάδα Blu-ray. Το Xbox Series X στην ουσία στοχεύει σε πρώτη φάση στο 4K/60 fps με προοπτική να φτάσει στο 4K/120 fps, ενώ το Series S παίζει λίγο χαμηλότερα -από το 1440p/60 fps έως το 1440p/120 fps.

Χειριστήριο

Το Xbox One διέθετε έτσι κι αλλιώς ένα εξαιρετικό χειριστήριο οπότε η Microsoft το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ήταν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, εμπνευσμένες κυρίως από το Elite Controller. Έτσι, το χειριστήριο που συνοδεύει τα Xbox Series X/S διαθέτει επανασχεδιασμένο σταυρό κατεύθυνσης, αντιολισθητικές επιφάνειες για καλύτερο κράτημα, βελτιωμένους αναλογικούς μοχλούς και ένα επιπλέον πλήκτρο ώστε να μοιράζεσαι πολύ πιο εύκολα το περιεχόμενο της αρεσκείας σου. Για την ώρα κυκλοφορεί σε τρία χρώματα -μαύρο, λευκό και μπλε.

Τίτλοι

Η Microsoft δείχνει αποφασισμένη να κάνει τη ρελάνς που ονειρεύονταν όλοι οι φίλοι της, αφού τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε εντυπωσιακές προσθήκες στα Xbox Game Studios, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πλέον οι Bethesda, Ninja Theory, Arkane Studios, Double Fine, Obsidian και id Software. Οι αποκλειστικότητες του Xbox περιλαμβάνουν σειρές όπως τα Forza, Fable, Halo και Gears και μένει να δούμε τι θα αποφασίσει η Microsoft όσον αφορά στα παιχνίδια των εταιρειών της προσφάτως εξαγορασθείσας ZeniMax. Το μεγάλο όπλο των Xbox βέβαια δεν είναι άλλο από το Game Pass με την τεράστια βιβλιοθήκη, τους δωρεάν μηνιαίους τίτλους και το EA Play μεταξύ άλλων.

Switch: Η μαγική συνταγή της Nintendo

Το Switch δεν είναι ακριβώς next-gen πρόταση αφού πρωτοκυκλοφόρησε το 2017 με άμεσους ανταγωνιστές τα Xbox One και PS4. Η τελευταία του έκδοση, το Switch Lite έκανε την εμφάνισή του το 2019. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί μία πρόταση την οποία δε γίνεται να παραβλέψει κανείς, αφού για ακόμα μία φορά η Nintendo δείχνει να έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας. Σημείωσε ότι το Switch Lite απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν μία μικρότερου μεγέθους κονσόλα και ενδιαφέρονται αποκλειστικά για handheld gaming, ενώ το… κανονικό Switch, προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης με τηλεόραση και διαθέτει αφαιρούμενα Joy-Con.

Χαρακτηριστικά & δυνατότητες

Αμφότερα τα Switch και Switch Lite κρύβουν μέσα τους τον ίδιο επεξεργαστή και κάρτα γραφικών ενώ οι οθόνες τους είναι στην ίδια ανάλυση (720p) αν και διαφορετικού μεγέθους (6,2 ιντσών στο πρώτο, 5,5 στο δεύτερο). Και οι δύο εκδόσεις της κονσόλας έχουν 4 GB RAM και 32 GB χωρητικότητας τύπου eMMC ενώ παίζουν τα ίδια παιχνίδια χωρίς διαφορά στην απόδοση, με μόνη εξαίρεση τους τίτλους που απαιτούν λειτουργία τηλεόρασης (TV mode) όπως π.χ. το 1-2-Switch. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως το Switch Lite δεν μπορεί να συνδεθεί με τηλεόραση, με αποτέλεσμα να χρησιμεύει αποκλειστικά ως handheld. Στην εποχή του 4K, τα 720p μπορεί να φαίνονται λίγα, όμως σκέψου ότι η κονσόλα θα σου δώσει τη δυνατότητα να παίξεις τίτλους όπως τα Doom Eternal, Dark Souls Remastered και BioShock στον δρόμο!

Χειριστήριο

Στο Switch τα βασικά σου όπλα θα είναι τα Joy-Con στα δεξιά και αριστερά της οθόνης. Σημείωσε ότι ενώ στο αρχικό Switch αφαιρούνται, στο Switch Lite αποτελούν τμήμα του σώματος της κονσόλας. Αν βέβαια δε βολεύεσαι ιδιαίτερα ή θες κάτι πιο… μπαμπάτσικο για να παίξεις όντας απέναντι από την τηλεόρασή σου, τότε υπάρχουν έξτρα επιλογές. Η Nintendo έχει λανσάρει ενσύρματο και ασύρματο χειριστήριο για το Switch (σε τρία χρώματα συν ειδικές εκδόσεις το καθένα) ενώ για εκείνους που θέλουν το κάτι παραπάνω (HD rumble, υποστήριξη amiibo κ.α.) υπάρχει και το Pro Controller.

Τίτλοι

Τι να πρωτοπεί κανείς… Η Nintendo είναι διαχρονικά η βασίλισσα των first-party επιτυχιών με αποτέλεσμα το Switch να αποτελεί τη μόνη πλατφόρμα στην οποία μπορεί να απολαύσει κανείς σειρές όπως τα Super Mario Odyssey, Metroid, Pokemon, Animal Crossing, Luigi’s Mansion, Paper Mario, Mario Kart, The Legend of Zelda, Super Smash. Bros, Fire Emblem, Splatoon και πόσα άλλα ακόμα. Συνυπολόγισε σε αυτά, όλες τις κλασσικές κυκλοφορίες της Nintendo αλλά και τα indies-διαμαντάκια που θα κατεβάσεις μέσα από το Store αλλά και τις third-party κυκλοφορίες σαν κι αυτές που προαναφέραμε και έχεις μια βιβλιοθήκη που θα ζήλευε κάθε κατασκευαστής.

Ναι αλλά τι να πάρεις;

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα… Εμείς σου παραθέσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις κονσόλες που θα βρεις στα ράφια. Πλέον είναι η σειρά σου να αξιολογήσεις τις πληροφορίες και τις προτεραιότητές σου, να δεις ποια κονσόλα θα σου προσφέρει αυτά που ψάχνεις περισσότερο και να κάνεις τη σωστή επιλογή. Όπου κι αν καταλήξεις πάντως, ένα είναι το σίγουρο: οι εμπειρίες που θα απολαύσεις θα είναι μοναδικές!

Πηγή Newsit

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Gaming

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι