Το χειρότερο πράγμα που μπορούσε να σου συμβεί αν ήσουν τενίστας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 ήταν απέναντί σου να στέκεται ο Μπόρις Μπέκερ και να σου στείλει το μπαλάκι προς το μέρος σου με 225 χιλιόμετρα την ώρα. Tο χειρότερο πράγμα που μπορούσε να σου συμβεί αν ήσουν τενίστας στο δεύτερο μισό […]

Το χειρότερο πράγμα που μπορούσε να σου συμβεί αν ήσουν τενίστας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 ήταν απέναντί σου να στέκεται ο Μπόρις Μπέκερ και να σου στείλει το μπαλάκι προς το μέρος σου με 225 χιλιόμετρα την ώρα.

Tο χειρότερο πράγμα που μπορούσε να σου συμβεί αν ήσουν τενίστας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 ήταν απέναντί σου να στέκεται ο Μπόρις Μπέκερ. Ειδικά αν το ματς γινόταν σε κλειστό γήπεδο ή με χορτάρι και ο Γερμανός ετοιμαζόταν να σερβίρει και να στείλει το μπαλάκι προς το μέρος σου με 225 χιλιόμετρα την ώρα.

Το αίσθημα απόγνωσης που ένιωθαν οι αντίπαλοί του στα κορτ δεν ήταν τίποτα μπροστά σε εκείνο του ίδιου τη στιγμή που κήρυξε πτώχευση. Ναι, σωστά διαβάζετε. Ο επονομαζόμενος «Μπουμ Μπουμ Μπέκερ», το κανόνι του τένις, βάρεσε κανόνι καθώς τα περίπου 65 εκατ. ευρώ που κέρδισε κατά τη διάρκεια της καριέρας του δεν αποδείχτηκαν αρκετά για να του εξασφαλίσουν το μέλλον του.

Χωρίς δίπλωμα οδήγησης, αλλά με ένα τρόπαιο grand slam

Προφανώς και υπάρχει εξήγηση για το τι έφερε σε αυτό το σημείο το είδωλο των Γερμανών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, που μαζί με την Στέφι Γκραφ αποτέλεσαν το ιδεώδες ζευγάρι (κι ας μην υπήρξαν ποτέ τίποτα παραπάνω από συναθλητές). Ήταν η πρώιμη επιτυχία του, που ήρθε πριν φτάσει σε σημείο ωριμότητας ώστε να μπορέσει να την διαχειριστεί. Όταν κατακτούσε το Wimbedon το 1985 ήταν μόλις 17 ετών και 227 ημερών.

Από την κορυφή, στην απόλυτη χρεοκοπία: Ο τενίστας- φαινόμενο που θαύμασαν όλοι έχασε ό,τι είχε και δεν είχε

Ο νεαρότερος μέχρι τότε στην ιστορία των τουρνουά grand slam. Κι όπως εκμυστηρεύθηκε το 2012, «όταν στα 22 σου έχεις κατακτήσει σχεδόν τα πάντα και είσαι το Νο. 1 στην παγκόσμια κατάταξη, δεν υπάρχει χώρος για να ανέβεις πιο ψηλά στο χώρο του τένις». Για πολλούς αυτό μαρτυρούσε έλλειψη φιλοδοξίας και εργατικότητας. Στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ανωριμότητα. Ένα στοιχείο που τον ακολουθούσε κι εκτός γηπέδων κι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αδιανόητη τροπή που πήρε η ζωή του.

Πολλοί «γάμοι» μέχρι να φτάσει στην οικονομική… κηδεία

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Μπέκερ βίωσε μια μεγάλη πτώση στην απόδοσή του. Το τρομερό σερβίς του δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικό κι έτσι έχασε ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του. Τα ξεσπάσματα στα κορτ έγιναν συχνότερα αλλά οι νίκες όχι. Ίσως τυχαία, την ίδια περίοδο ζούσε τον έρωτα της μέχρι τότε ζωής του. Παντρεμένος με την Μπάρμπαρα Φέλτους, σόκαρε για πρώτη φορά τους συμπατριώτες του όταν μια κοινή τους φωτογραφία (την οποία τράβηξε ο πατέρας της!) μπήκε εξώφυλλο στο περιοδικό Stern.

Από την κορυφή, στην απόλυτη χρεοκοπία: Ο τενίστας- φαινόμενο που θαύμασαν όλοι έχασε ό,τι είχε και δεν είχε

Από εκείνο το σημείο και μετά, ο «Βαρώνος του σλαμ» άρχισε να απασχολεί περισσότερο τις κουτσομπολίστικες life style σελίδες, παρά τις αθλητικές. Έκανε δύο παιδιά με τη σύντροφό του. Χώρισε και παρά το προγαμιαίο συμβόλαιο που προέβλεπε να της δοθούν 2,5 εκατ. δολάρια, με δικαστική απόφαση του πήρε σχεδόν 15. Στην πορεία προέκυψε άλλο παιδί με διαφορετική γυναίκα (ενώ ήταν ακόμη παντρεμένος). Αρχικά υποστήριξε πως ήταν ψέμα. Μετά μίλησε για one night stand (κάτι σαν… στιγμιαίο λάθος) αλλά τελικά ένα τεστ πατρότητας δεν άφησε αμφιβολίες για το τι είχε συμβεί. Ακολούθησαν αμέτρητες σχέσεις, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, με σελέμπριτις, μοντέλα, τηλεπερσόνες. Μια κανονική ντόλτσε βίτα μεταξύ Μονακό, Γενεύης, Φλόριντα, Ίμπιζα και Μαγιόρκα. Μέχρι που παντρεύτηκε ξανά κι έφερε στον κόσμο άλλα δύο παιδιά. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους πριν προφτάσει να «νοικοκυρευτεί».

Εκτός κορτ ο Μπέκερ τα έκανε όλα λάθος

Αντλώντας αυτοπεποίθηση από τα κατορθώματά του στο τένις, ο Μπέκερ είχε τη λανθασμένη εντύπωση πως θα τα κατάφερνε παντού με την ίδια επιτυχία. Μετά το τέλος της καριέρας του άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το πόκερ, επένδυσε σε σχετικές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα συνέχισε να ζει χωρίς να έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα. Αναζητώντας μονίμως την πολυτέλεια και τον τρόπο ζωής της περιόδου που τα λεφτά από νίκες και χορηγούς έρεαν άπλετα. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως ο Μπόρις ήταν φτιαγμένος για να κάνει σωστά ένα και μόνο πράγμα. Να παίζει τένις. Αλλά ακόμη κι αυτό ποτέ δεν το έκανε στο full potential του.

Το τελειωτικό χτύπημα

Οι αλόγιστες σπατάλες δεν ήταν κάτι που του συνέβη στα… γεράματα. Από τότε που κέρδισε το Wimbledon φάνηκε πως δεν είχε ιδέα για την αξία του χρήματος, καθώς ρωτούσε τους δημοσιογράφους αν είναι όντως πολλά λεφτά οι 130 χιλιάδες λίρες! Αυτή η άγνοια (ή αδιαφορία) δεν σταμάτησε ποτέ να είναι ο πιο πιστός σύντροφός του. Σύμφωνα με όσα γράφονται στην Γερμανία, όσο δίπλα του βρισκόταν ο Ίον Τσίριακ, η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη. Πρώην τενίστας και ο ίδιος, προπονητής, μάνατζερ, ιδιοκτήτης της πρώτης ιδιωτικής τράπεζας στη Ρουμανία και ο πρώτος Ρουμάνος που μπήκε ποτέ στη λίστα Forbes. Με περιουσία που ξεπερνά τα 2 δις δολάρια, υπήρξε το πρότυπο που ο Μπέκερ δεν ακολούθησε ποτέ. Αφού τα «έσπασαν» το 1993, η καταστροφή ήταν θέμα χρόνου για τον Γερμανό τενίστα. Έμεινε να κρατά στα χέρια του το τιμόνι ενός αυτοκινήτου στο οποίο δεν υπήρχε πια φρένο και το οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό.

Από την κορυφή, στην απόλυτη χρεοκοπία: Ο τενίστας- φαινόμενο που θαύμασαν όλοι έχασε ό,τι είχε και δεν είχε

Σαν την αγαπημένη του μπλε Maserati που ούτε καν αυτή δεν μπόρεσε να διατηρήσει στην κατοχή του. Κατασχέθηκε από την αστυνομία του Λονδίνου επειδή δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει απανωτά πρόστιμα για παράνομη στάθμευση… Πριν από λίγο καιρό ήρθε το τελειωτικό χτύπημα για τον κάποτε λατρεμένο του γερμανικού έθνους. Η πτώχευση του Μπέκερ. Η αποκαθήλωση ενός μύθου που δανείστηκε 2 εκατ. ευρώ για να σώσει ένα από τα σπίτια του πριν βγει σε πλειστηριασμό. Δεν επέστρεψε τα χρήματα ποτέ, ο δανειστής κινήθηκε νομικά εναντίον του και τελικά έχασε και τη βίλα στη Μαγιόρκα.

Ο άνθρωπος που είχε έμεινε γνωστός για τους άσους του, έμεινε στον άσο

Το πρόβλημα με τον Μπέκερ είναι ότι ο κόσμος τον πήρε χαμπάρι. Και όπως συμβαίνει και σε έναν αγώνα τένις, η αφέλεια και η ανωριμότητα δεν συγχωρούνται. Σε μια συνέντευξή του, ο Αντρέ Αγκάσι αποκάλυψε πώς κατάφερε να σπάσει το σερβίς του αντιπάλου του από τον οποίο είχε προηγουμένως ηττηθεί 3 φορές σερί σε μεγάλα τουρνουά. Ο Μπόρις «μαρτυρούσε» πού θα έστελνε το μπαλάκι βγάζοντας τη γλώσσα έξω και «δείχνοντας» ουσιαστικά το σημείο.

Δυστυχώς για τον «Μπουμ Μπουμ» στην κανονική ζωή πολλοί άλλοι διέκριναν τις αδυναμίες του, τις εκμεταλλεύτηκαν και του στέρησαν τα πάντα. Τα χρήματα, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα. Ακόμη και την υστεροφημία του. Κατάφερνε σχεδόν πάντα να προστατεύει το σερβίς του, ποτέ όμως δεν έκανε το ίδιο με τον εαυτό του.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Legends

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν
Ποδόσφαιρο

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν