Μόνος του αποφάσισε να γίνει κυνηγός, μόνος του αντιλήφθηκε ότι το γκολ είναι τελικά μια πολύ προσωπική υπόθεση.

Με τον δικό της, όμορφο και ιδιαίτερο τρόπο φρόντισε η Άρσεναλ να ευχηθεί χρόνια πολλά στα 44α γενέθλια στον Τιερί Ανρί που ήταν και παραμένει ο Βασιλιάς της.

Γεννήθηκε σε ένα προάστιο του Παρισιού (Λες Ουλί), στις 17 Αυγούστου το 1977 και αγωνίστηκε στις τοπικές ποδοσφαιρικές ακαδημίες, απ’ όπου και τον ανακάλυψαν οι σκάουτερ της Μονακό το 1990 και αμέσως του προσέφερε συμβόλαιο. Τότε ο 13χρονος Ανρί είχε σκοράρει και τα 6 γκολ της ομάδας του σε νίκη με 6-0, ενθουσιάζοντας του ανθρώπους της Μονακό και τον Αρσέν Βενγκέρ, τον τότε προπονητή του συλλόγου. Το 1992 επιλέχθηκε μεταξύ πολλών παιδιών στην ηλικία του για να κάνει προπονήσεις στις περίφημες ακαδημίες της Κλερφοντέν, ενώ 2 χρόνια αργότερα (31 Αυγούστου 1994) κατάφερε να κάνει το ντεμπούτο με την ομάδα του Πριγκιπάτου.

Μόνος του αποφάσισε να γίνει κυνηγός, μόνος του αντιλήφθηκε ότι το γκολ είναι τελικά μια πολύ προσωπική υπόθεση.

Ο Βενγκέρ αν και έβλεπε το ταλέντο στο σκοράρισμα που είχε ο Ανρί, πίστευε πως καλύτερα θα ήταν γι’ αυτόν να αγωνίζεται στα άκρα της επίθεσης, καθώς με την ταχύτητα που διέθετε θα μπορούσε να περάσει τον οποιονδήποτε μπακ. Το 1996 πήρε το βραβείο του καλύτερου νέου ποδοσφαιριστή στη Γαλλία, ενώ ένα χρόνο μετά κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Μονακό. Τη σεζόν 1997-98 ήταν καθοριστικός στην πορεία της Μονακό μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, σκοράροντας 7 γκολ στη διοργάνωση.

Ο Ανρί μεγάλωσε μαζί με την Άρσεναλ, έγινε μέρος του τόξου της πιο ελκυστικής ομάδας των ‘00ς, κι όταν εκείνη η ομάδα άρχισε να δύει, το ερώτημα πια έγινε αν ο εκείνος είναι ο καλύτερος σε ολόκληρη την ιστορία της.

Τον Ιανουάριο του 1999, μετακόμισε στη Γιουβέντους για το ποσό των 13.000.000 ευρώ, όπου βρήκε συμπαίκτη του τον Ζινεντίν Ζιντάν. Αγωνίστηκε κυρίως ως εξτρέμ όμως δεν ήταν αποτελεσματικός απέναντι στα σκληρά ιταλικά μπακ και σκόραρε μόλις 3 γκολ σε 16 εμφανίσεις.

Μην μπορώντας να προσαρμοστεί στο ιταλικό στυλ παιχνιδιού, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς παίρνει μεταγραφή από την Γιουβέντους στην Άρσεναλ για 14.000.000 ευρώ, βρίσκοντας εκεί τον πρώην προπονητή του στη Μονακό και τον άνθρωπο που τον ανέδειξε, τον Αρσέν Βενγκέρ. Μετακόμισε στο Λονδίνο ως αντικαταστάτης του Νικολά Ανελκά, με τον Αλσατό τεχνικό να τον καθιερώνει στην θέση του στράικερ. Μια απόφαση που έμελλε να αλλάξει πολλά από όσα ξέραμε μέχρι τότε για την συγκεκριμένη θέση.

Αν και στην αρχή υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει ο Ανρί να προσαρμοστεί στο βρετανικό στυλ παιχνιδιού (δεν είχε σκοράρει στα 8 πρώτα του ματς), τελικά ο Γάλλος έκλεισε πολλά στόματα, ολοκληρώνοντας την σεζόν με 26 γκολ και την Άρσεναλ 2η πίσω από την Γιουνάιτεντ. Να σημειωθεί πως οι “κανονιέρηδες” έφτασαν και μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA, χάνοντας όμως από την Γαλατασαράι.

Κάθε χρονιά ο Ανρί γινόταν όλο και καλύτερος. Το 2001-2002 κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ, 7 πόντους πάνω από την Λίβερπουλ, σημειώνοντας 32 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Δύο χρόνια μετά, την σεζόν 2003-04, ήρθε το αποκορύφωμα.

Τιερί Ανρί: Ο παίκτης που άλλαξε τα δεδομένα της Premier League (VIDEOS)

Μαζί με τους Μπέργκαμπ, Βιεϊρά, Πιρές, Λιούνμπεργκ δημιούργησαν τους “invincibles”, την καλύτερη Άρσεναλ όλων των εποχών φτάνοντας στην κατάκτηση μιας ακόμη Premier League, όντας αυτή τη φορά αήττητη! Ψηφίστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ως ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος, σημείωσε 39 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας παράλληλα και το χρυσό παπούτσι.

Μετά την αποχώρηση του επί χρόνια αρχηγού, Πατρίκ Βιεϊρά το 2005, ο Ανρί πήρε το περιβραχιόνιο. Την σεζόν 2005-06 κατάφερε ένα ακόμη απίστευτο επίτευγμα, όταν στις 17 Οκτωβρίου έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ, σπάζοντας το ρεκόρ του Ίαν Ράιτ (186). Επίσης, σκόραρε και τα τελευταία γκολ της Άρσεναλ (χατ-τρικ κόντρα στην Γουίγκαν) πριν η ομάδα φύγει από το Χάιμπουρι και μετακομίσει στο Έμιρειτς. Την ίδια χρονιά οδήγησε την ομάδα του στον τελικό του Champiions League, όπου βρήκε απέναντί του την απίστευτη τότε Μπαρτσελόνα που τελικά επικράτησε με 2-1.

Δυστυχώς γι’ αυτόν το 2006-07 ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, ωστόσο κατάφερε και πάλι να σκοράρει 10 γκολ σε 17 αγώνες. Συνολικά σε μια οκταετία στο Λονδίνο, σε 254 αγώνες πρωταθλήματος με τη φανέλα των “κανονιέρηδων” σημείωσε 174 γκολ, (226 σε όλες τις διοργανώσεις), όντας ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ομάδα του Λονδίνου. Παράλληλα, το 2008 οι οπαδοί της ομάδας τον ψήφισαν ως τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία του συλλόγου.

“Θα έφευγα από την Άρσεναλ μόνο για την Μπαρτσελόνα”

Κάθε καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα ενδιαφερόταν για τον Ανρί, ωστόσο ο Γάλλος δεν το κούναγε από το Λονδίνο. Τελικά, η μεταγραφή ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου του 2007 για περίπου 24.000.000 ευρώ. Υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με απολαβές πάνω από 5.000.000 ευρώ το χρόνο, ενώ η ρήτρα του έφτανε τα 125.000.000 ευρώ! “Πάντα έλεγα πως “Θα έφευγα από την Άρσεναλ μόνο για την Μπαρτσελόνα”, είχε δηλώσει ο Γάλλος στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης των “μπλαουγκράνα”.

“Πολλές φορές επειδή ήμουν αρχηγός στην Άρσεναλ και είχα συνήθεια να φωνάζω, μου έδιναν την μπάλα ακόμη και όταν δεν ήμουν σε καλή θέση. Ήταν καλύτερα για την ομάδα που αποχώρησα”, τα λόγια του. Στη Μπαρτσελόνα ο Ανρί φόρεσε το αγαπημένο του “14” στην πλάτη και κατέκτησε τα πρωταθλήματα του 2009 και 2010, καθώς επίσης το Κύπελλο του 2009, το σούπερ καπ 2009, το Champions League το 2009, το ευρωπαϊκό σούπερ καπ το 2009 και το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων και πάλι το 2009.

Στην τελευταία του σεζόν στην Μπαρτσελόνα (2009-10), έχασε τη θέση του βασικού (ξεκίνησε μόλις σε 15 ματς) και κάπως έτσι πήρε την απόφαση να αποχωρήσει. Στις 19 Ιουλίου υπέγραψε συμβόλαιο με του Νιου Γιορκ Ρέντ Μπουλ που αγωνίζονται στο MLS.

Πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ο Ανρί έδωσε το αμέσως το στίγμα του στην ομάδα. Κέρδισε το πρωτάθλημα της ανατολικής περιφέρειας το 2010 και 2013, έμεινε τέσσερα χρόνια στην ομάδα, όπου και έκλεισε την καριέρα του, πραγματοποιώντας 122 συμμετοχές και σκοράροντας 51 τέρματα.

Με το MLS να έχει διακοπή, τον χειμώνα του 2012, ο Ανρί έκανε προπονήσεις με την ομάδα της καρδιάς του, την Άρσεναλ. Κάπως έτσι, και με αφορμή την απουσία των Σαμάκ και Ζερβινιό που είχαν υποχρεώσεις στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, η Άρσεναλ συμφώνησε για ένα συμβόλαιο δίμηνης διάρκειας με τον Γάλλο.

Το δεύτερο ντεμπούτο του με την ομάδα το πραγματοποίησε κόντρα στην Λιντς για το FA Cup και κατάφερε να πετύχει το μοναδικό γκολ χαρίζοντας την νίκη στους “κανονιέρηδες”. Στο τελευταίο ματς του δανεισμού του, σκόραρε το νικητήριο τέρμα στις καθυστερήσεις κόντρα στην Σάντερλαντ, γράφοντας το 2-1!

Από το 1997 αποτελούσε βασικό μέλος της Εθνικής Γαλλίας. Το επίσημο ντεμπούτο έγινε τον Οκτώβρη του ’97 κόντρα στη Νότια Αφρική (2-1), ενώ οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις του έδωσαν και την κλήση για το Μουντιάλ του 1998, ενώ ακόμη ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό, καταφέρνοντας να αγωνιστεί και ως αλλαγή στον μεγάλο τελικό, όπου η Γαλλία κατέκτησε την κούπα (3-0 Βραζιλία). Στο Euro 2000 ήταν βασικό στέλεχος στην ομάδα των “τρικολόρ” που κατέκτησαν την κούπα, σκοράροντας 3 τέρματα στη διοργάνωση.

Στο Μουντιάλ του 2002, γνώρισε τον αποκλεισμό σοκ από τους ομίλους, χωρίς να πετύχει γκολ, ενώ ένα χρόνο μετά κατέκτησε το Confederations Cup, πραγματοποιώντας τρομερές εμφανίσεις και ολοκληρώνοντας την διοργάνωση ως πρώτος σκόρερ με 4 γκολ.

Στο Euro 2004, η Ελλάδα τον πίκρανε στα προημιτελικά με το γκολ του Χαριστέα, ωστόσο πριν γίνει αυτό ο Ανρί είχε καταφέρει να πετύχει 2 γκολ στα ματς των ομίλων. Τρία γκολ ο απολογισμός του στο Μουντιάλ του 2006, όπου η Γαλλία έφτασε μέχρι τον τελικό (έχασε στα πέναλτι από την Ιταλία), ενώ ενσωματώθηκε και στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Τον Οκτώβρη του 2007 έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Γαλλίας, σκοράροντας το νούμερο 41 γκολ του κόντρα στα νησιά Φερόε. Σκόραρε το μοναδικό γκολ της Γαλλίας στο Euro 2008, όταν και αποκλείστηκε από τους ομίλους, ενώ τέλος έστειλε στην ουσία τους Γάλλους στο Μουντιάλ του 2010 με γκολ με το χέρι στα μπαράζ κόντρα στην Ιρλανδία! Στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής δεν αγωνίστηκε ως βασικός και η Γαλλία αποχαιρέτησε την διοργάνωση από τους ομίλους.

Είναι ο δεύτερος στην ιστορία της Γαλλίας με τις περισσότερες συμμετοχές με 123, ενώ είναι ο πρώτος σκόρε με συνολικά 51 γκολ, 10 μπροστά από τον δεύτερο Πλατινί.

Το στυλ παιχνιδιού του

Τιερί Ανρί: Ο παίκτης που άλλαξε τα δεδομένα της Premier League (VIDEOS)

Σίγουρα αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες που πέρασαν ποτέ από τα γήπεδα της Premier League και αναμφίβολα έγινε θρύλος για την Άρσεναλ. Ένας από τους γρηγορότερους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος, που αντίπαλοι αμυντικοί έβλεπαν περισσότερο την πλάτη του παρά την μπροστινή του όψη.

Αν και στη Μονακό και στη Γιουβέντους αγωνιζόταν κυρίως στα άκρα της επίθεσης, στους “κανονιέρηδες” καθιερώθηκε ως επιθετικός. Κυρίως αγωνιζόταν μαζί με τον Ντένις Μπεργκαμπ, ενώ από το 2004 και μετά που ο Βενγκέρ καθιέρωσε το 4-5-1, έμαθε να παίζει εξίσου καλά και ως μοναδικός επιθετικός. Αυτό που έκανε μοναδικό τον Ανρί ήταν ο τρόπος που μπορούσε να σκοράρει στα τετ-α-τετ και φυσικά το “μαγικό” πλασέ του.

Τιερί Ανρί: Ο παίκτης που άλλαξε τα δεδομένα της Premier League (VIDEOS)

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο πατέρας του παλαιότερα: “Ο Ανρί έμαθε να σουτάρει έτσι, βλέποντας το είδωλό του, Φαν Μπάστεν”. Μπορούσε να σκοράρει με οποιονδήποτε τρόπο. Ψαλιδάκια, πλασέ, κεφαλιές, φάουλ, σουτ.

Από την Premier League πέρασαν φοβεροί επιθετικοί όπως οι Φαν Νίστελροϊ, Μπέργκαμπ, Φάουλερ, Όουεν που ο καθένας ήταν καλός σε κάτι. Ο Ανρί ήταν σε όλα. Έκανε ακόμη και τους αντιπάλους του να τον χειροκροτούν για τις τρομερές του ενέργειες και τα γκολ που πετύχαινε. Ο μόνος που κατάφερε να του μοιάσει έστω και λίγο, αλλά φυσικά δεν τον έφτασε ήταν ο Λουίς Σουάρες.

Εκτός όμως από την δεινότητα του, ο Ανρί διακρινόταν και για το ομαδικό του παιχνίδι. Πάντα έψαχνε την κατάλληλη πάσα στον συμπαίκτη του, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως έχει το ρεκόρ ασίστ σε μία σεζόν στην Premier League με 20. Στα “καλά” χρόνια της Άρσεναλ, μπορούσε να βρεθεί με “κλειστά μάτια” με τον Ντένις Μπέργκαμπ, δημιουργώντας ένα απίστευτο δίδυμο.

Συνολικά έχει αγωνιστεί σε: 915 ματς.

Έχοντας πετύχει: 411 γκολ

Το άγαλμα έξω από το “Έμιρεϊτς”

Τιερί Ανρί: Ο παίκτης που άλλαξε τα δεδομένα της Premier League (VIDEOS)

Έξω από το καινούργιο γήπεδο της Άρσεναλ δεσπόζει το άγαλμα του θρυλικού Γάλλου επιθετικού να πανηγυρίζει με χαρακτηριστικό τρόπο, στα γόνατα και με το περίφημο βλέμμα του να αποδεικνύει το μεγαλείο του, τη σύνθετη προσωπικότητα του ψυχρού εκτελεστή και του εύθραυστου χαρακτήρα που κρύβει μέσα του.

Έχοντας σκοράρει 226 γκολ για τη λονδρέζικη ομάδα, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Το άγαλμα τον δείχνει να πανηγυρίζει μετά από γκολ κόντρα στην Τότεναμ, το Νοέμβριο του 2002, όταν ήταν στα καλύτερά του.

Τιερί Ανρί: Ο παίκτης που άλλαξε τα δεδομένα της Premier League (VIDEOS)

“Ποτέ δεν πίστευα πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε στα πιο τρελά όνειρά μου, να έχω το άγαλμά μου μπροστά στο στάδιο της ομάδας που αγαπώ και υποστηρίζω. Το άγαλμα είναι τέλειο παράδειγμα αυτού που νιώθω για την ομάδα, να γονατίζω μπροστά από το Έμιρεϊτς και το Χάιμπουρι(σ.σ. βρίσκονται δίπλα δίπλα) . Είναι εκπληκτικό αν αναλογιστώ τον αριθμό και το μέγεθος των εκπληκτικών ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει τη φανέλα της Άρσεναλ”, είχε δηλώσει το 2011 ο Ανρί στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος.

Να σημειωθεί τέλος, πως πολλοί από τους φίλους της Άρσεναλ τον θεωρούν ως έναν από τους καταλληλότερους για να κάτσει στον πάγκο της ομάδας στο μέλλον.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Legends

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Άρσεναλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι