Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε μια περίοδο στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όπου ένας από τους μεγαλύτερους σταρ, δεν ήταν οι ούτε οι σούπερ σταρ ποδοσφαιριστές, ούτε οι προπονητές, αλλά ένας φαλακρός διαιτητής!  Ο Πιερλουίτζι Κολίνα είναι αναμφίβολα ο πιο διάσημος διαιτητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η φήμη του τον έβαλε ακόμα και στο εξώφυλλο ενός διάσημου […]

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε μια περίοδο στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όπου ένας από τους μεγαλύτερους σταρ, δεν ήταν οι ούτε οι σούπερ σταρ ποδοσφαιριστές, ούτε οι προπονητές, αλλά ένας φαλακρός διαιτητής! 

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα είναι αναμφίβολα ο πιο διάσημος διαιτητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η φήμη του τον έβαλε ακόμα και στο εξώφυλλο ενός διάσημου βιντεοπαιχνιδιού, ένα μοναδικό επίτευγμα για έναν διαιτητή! Αλλά πάνω απ ‘όλα, ήταν ο  διαιτητής που είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων. Στο γήπεδο, κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει τον Ιταλό διαιτητή. Το απίστευτο χάρισμα του και το μοναδικό βλέμμα του δεν άφηναν κανέναν να τον αμφισβητήσει στο γήπεδο.

Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1960 στην Μπολόνια. Το 1977 όταν ήταν17 ετών, συνέβη κάτι του άλλαξε τη ζωή, και γνώρισε τον κόσμο της διαιτησίας. Ήταν όταν αποφάσισε να συνοδεύσει έναν κοντινό του φίλο, σε ένα σεμινάριο διαιτησίας.

Ragazzino insultato perché 'pelato': Collina lo consola - Eurosport

Σε ηλικία 28 ετών κατάφερε να σφυρίζει αγώνες της τρίτης κατηγορίας στην Ιταλία, για ένα διάστημα τριών ετών, αλλά ήταν τόσο καλός σε αυτό που έκανε που ξεχώρισε και βρέθηκε το 1991 να σφυρίζει αγώνες στην Serie A.

Σε αυτήν την περίοδο συνέβη κάτι που άλλαξε και την εικόνα του για πάντα. Προσβλήθηκε από μια οξεία μορφή αλωπεκίας με αποτέλεσμα να χάσει όλες τις τρίχες του κεφαλιού του και να κερδίσει τον χαρακτηρισμό “Κότζακ” 

Συνολικά αναδείχθηκε επί 6 σερί σεζόν κορυφαίος διαιτητής του πλανήτη, από το 1998 ως το 2003, 7 φορές στην Ιταλία, ενώ σφύριξε συνολικά σε 319 ματς σε Serie A και B, σε 42 αναμετρήσεις Κυπέλλου και 109 διεθνείς αγώνες, εκ των οποίων οι 4 ήταν τελικοί.

Το καλοκαίρι του 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα διηύθυνε τον  τελικό Αργεντινή-Νιγηρία. Το Παγκόσμιο Κύπελλο σε Νότιο Κορέα και Ιαπωνία το 2002 απετέλεσε το αποκορύφωμα της πλούσιας καριέρας του, αφού σφύριξε τον τελικό της διοργάνωσης μεταξύ Βραζιλίας και Γερμανίας.

Το 2011 εντάχθηκε στο Hall οf Fame του ιταλικού ποδοσφαίρου, πλαισιώνοντας προσωπικότητες όπως αυτές των Ρομπέρτο Μπάτζιο, Πάολο Μαλντίνι, Μισέλ Πλατινί και Μάρκο φαν Μπάστεν.

Collina Pierluigi on Behance

Ήταν ο διαιτητής σταρ αλλά με την καλή έννοια: δεν επεδίωκε με πονηρούς τρόπους να αφαιρέσει ή να κλέψει ολοκληρωτικά τα φώτα από τους αθλητές με τις αποφάσεις του μέσα στο 90λεπτο αλλά ήταν εκείνος που τους συμπλήρωνε αρμονικά.

Ήξερε πως να μεταχειρίζεται τους ποδοσφαιριστές, πώς να τους διαχειρίζεται σωστά, πώς να κερδίζει το σεβασμό τους, πώς να αποπνέει εμπιστοσύνη στους πρωταγωνιστές εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και στους θεατές στις εξέδρες.

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα είχε έμφυτο το ταλέντο για να γίνει διαιτητής, κάτι που άλλωστε μαρτυράει το γεγονός ότι ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, αλλά παράλληλα είχε αποκτήσει μία εξαιρετική μόρφωση (μιλούσε επίσης αγγλικά, ισπανικά και λίγο γαλλικά) που τον έκανε μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Legends

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ