Ενώ γιορτάζουμε τη νέα χρονιά την 1η Ιανουαρίου, ο Ρουντί Λιλιάν Τουράμ-Ουλιέν γιόρτασε την πρωτοχρονιά μαζί με τα 49α  γενέθλια του! Ενας από τους κορυφαίος πλάγιους μπακ της Ευρώπης και μεγάλη η συνεισφορά του στην ιστορία της Εθνικής Γαλλίας με τις περισσότερες συμμετοχές 142 παιχνίδια! Ενώ με δύο δικά του γκολ έστειλε τη Γαλλία στον […]

Ενώ γιορτάζουμε τη νέα χρονιά την 1η Ιανουαρίου, ο Ρουντί Λιλιάν Τουράμ-Ουλιέν γιόρτασε την πρωτοχρονιά μαζί με τα 49α  γενέθλια του! Ενας από τους κορυφαίος πλάγιους μπακ της Ευρώπης και μεγάλη η συνεισφορά του στην ιστορία της Εθνικής Γαλλίας με τις περισσότερες συμμετοχές 142 παιχνίδια! Ενώ με δύο δικά του γκολ έστειλε τη Γαλλία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998!

1998 Παγκόσμιο Κύπελλο
2000 Euro 
2003 Confederations Cup 
1999, 2002, 2003 Σούπερ Κύπελλο Ιταλίας
2002, 2003 Πρωτάθλημα Ιταλίας
1991 Κύπελλο Ιταλίας
1999 Κύπελλο Γαλλίας
1999 UEFA Cup 
2006 Σουπερ καπ Ισπανίας
.
Ο Λιλιάν Τουράμ, άλλωστε, είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε στους δρόμους της Γουαδελούπης και του Παρισιού και δεν ξεχνά ποτέ από πού προέρχεται.
.
Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1972, στην Γουαδελούπη. Τον μεγάλωσε η ανύπαντρη μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως καθαρίστρια και το 1977, αναγκάστηκε να αφήσει τον γιο της στους γονείς της, ώστε να ψάξει μία καλύτερη τύχη στη Γαλλία και να τον πάρει μαζί της όταν ορθοποδήσει. Ο μικρός έμεινε σε συγγενείς για τέσσερα χρόνια, μέχρι που έλαβε την ειδοποίηση να ακολουθήσει την οικονομική μετανάστρια μητέρα του στο Παρίσι.
.
Thuram retires due to heart condition | Inside UEFA | UEFA.com
.
Είχε εντελώς διαφορετικά σχέδια για τη ζωή. Αρχικά θέλησε να γίνει καθολικός ιερέας. Ωστόσο, σε ένα σημείο, ανακάλυψε ένα κρυφό ταλέντο για το ποδοσφαίρου. Έτσι συμμετείχε σε αυτό το άθλημα. Και πολύ αργά. Το 1991, η πραγματική του επαγγελματική σταδιοδρομία άρχισε στο Μονακό.
Στο παιδικό του δωμάτιο, ως την ηλικία των εννέα ετών στη Γουαδελούπη και στη συνέχεια σε προάστιο του νότιου Παρισιού, δεν υπήρχαν ποδοσφαιρικά πόστερ.
.
Το ποδόσφαιρο και οι σπουδαίες επιτυχίες του σε αυτό θα γίνονταν το ιδανικό «όχημα» για να μιλήσει, τόσο ως εν ενεργεία αθλητής όσο και, πλέον, ως παλαίμαχος και υπέρμαχος του αγώνα κατά του ρατσισμού.
.
Ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία της γαλλικής εθνικής ομάδας με 142 διεθνείς εμφανίσεις, μεταξύ 1994 και 2008. Έπαιξε σε κορυφαία πρωταθλήματα όπως το γαλλικό, το ιταλικό και το ισπανικό για πάνω από 15 σεζόν, συμπεριλαμβανομένων δέκα στην Serie A με τα χρώματα της Πάρμα και της Γιουβέντους. Με τη εθνική Γαλλίας, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000, και ήταν στην ομάδα που ήταν φιναλίστ για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006.
.
Ένας γρήγορος, δυνατός και ευέλικτος παίκτη, ήταν σε θέση να παίζει τόσο ως δεξιός μπακ όσο και ως κεντρικός αμυντικός και ήταν ικανότατος τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Παρά τη σωματοδομή του και το επιθετικό στυλ παιχνιδιού του, περιγράφεται ως “φιλομαθής” έξω από το γήπεδο! Το 2010, έγινε πρέσβης της UNICEF και έχει ξεχωρίσει για τις πρωτοβουλίες του για την καταπολέμηση του ρατσισμού.
.
Λίγο πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, ο ακροδεξιός πολιτικός Ζαν-Μαρί Λε Πεν σχολίασε πως «στην ομάδα υπάρχουν υπερβολικά πολλοί μαύροι ποδοσφαιριστές». Η απόκριση του Τουράμ ήταν πως «δεν επέλεξαν τον Φαμπιάν Μπαρτέζ επειδή είναι λευκός. Δε διάλεξαν εμένα γιατί είμαι μαύρος. Μας επέλεξαν επειδή είμαστε Γάλλοι».
.
Ωστόσο, ένα πρόβλημα στην καρδιά, το οποίο είχε προκαλέσει και τον θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του, τον ανάγκασε να αποσυρθεί.
.
Lilian Thuram | About | University of Stirling
.

Προσωπικές Διακρίσεις

  • Καλύτερος Παίκτης για την Γαλλία: 1997
  • Καλύτερος Παίκτης Διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου: 3η θέση το 1998
  • Μέλος Καλύτερης Ενδεκάδας Διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου: 2 (1998, 2006)
  • Μέλος Καλύτερης Ενδεκάδας του Έτους από την Ένωση Ευρωπαίων Επαγγελματιών Δημοσιογράφων: 2 (1998/99, 2002/03)
  • Μέλος Καλύτερης Ενδεκάδας Διοργάνωσης ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: 2000
  • Μέλος της λίστας των 125 Εν Ζωή Καλύτερων Ποδοσφαιριστών του Κόσμου, που συνέταξε ο Πελέ το 2004, επ’ ευκαιρία της εκατονταετίας της FIFA: 2004

Lilian Thuram: France's most capped player and a World Cup winner, the former Barcelona defender wanted to become a priest when he was a kid

 Τιμές

  • Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής: 1998

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Legends

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα