Tον Δεκεμβρίου 1987, ο Ρουντ Γκούλιτ κέρδισε το μοναδικό Ballon d’Or. Ο Ολλανδός μετά από μια απολύτως καταπληκτική σεζόν με την PSV, στέφθηκε πρωταθλητής Ολλανδίας βάζοντας 26 γκολ σε 37 παιχνίδια, όλα ενώ έπαιζε στο κέντρο! Στη συνέχεια μετακόμισε στην Ιταλία για την AC Milan. Η Μαύρη Τουλίπα, ή Μαύρη Πλεξούδα ή Σίμπα ήταν ένας […]

Tον Δεκεμβρίου 1987, ο Ρουντ Γκούλιτ κέρδισε το μοναδικό Ballon d’Or. Ο Ολλανδός μετά από μια απολύτως καταπληκτική σεζόν με την PSV, στέφθηκε πρωταθλητής Ολλανδίας βάζοντας 26 γκολ σε 37 παιχνίδια, όλα ενώ έπαιζε στο κέντρο! Στη συνέχεια μετακόμισε στην Ιταλία για την AC Milan. Η Μαύρη Τουλίπα, ή Μαύρη Πλεξούδα ή Σίμπα ήταν ένας από τους ήρωες των γηπέδων.
.

1988 Euro 
1987 Ballon d’Or 
1984, 1986, 1987 Πρωτάθλημα Ολλανδίας
1988, 1992, 1993 Πρωτάθλημα Ιταλίας
1989, 1990 Champions League 
1992, 1994 Σούπερ καπ Ιταλίας
1981 Πρωτάθλημα Ολλανδίας 
1984 KNVB Cup (Κύπελλο Ολλανδίας)
1994 Κύπελλο Ιταλίας
1990 Ευρωπαικό Σούπερ Καπ
1990 Intercontinental Cup 
.

.
Ο Ρουντ άλλαξε 6 φανέλες στην ποδοσφαιρική του καριέρα που έληξε το 1998. Χάρλεμ, Φέγενορντ, Αϊντχόβεν, Μίλαν, Σαμπντόρια (με 2 πηγαίνε, έλα στις ιταλικές ομάδες) και Τσέλσι είχαν την τύχη, τη χαρά και την τιμή, να τον βλέπουν να αλωνίζει στα γήπεδα τους. Παράλληλα, υπήρξε βασικό κι αναντικατάστατο γρανάζι στη μηχανή της Εθνικής Ολλανδίας για πάνω από μια δεκαετία
.
Gianluca Di Marzio :: Ruud Gullit: "Milan's young players are doing well, but are lacking experience"
.
Βλέπεις, μιλάμε για ένα από αυτά τα ποδοσφαιρικά αλάνια που εκτός από το ταλέντο και την τεχνική, περίσσευαν το θράσος και τα κάκαλα για να κάνει σπουδαία πράγματα στο χορτάρι. Εκτός από τις αρέτες του στο γκαζόν, που κανείς δεν ήταν ποτέ αρκετά τρελός ώστε να αμφισβητήσει η παρουσία του, μόνο απαρατήρητη δεν περνούσε, καθώς πρόκειται για τον πιο σπουδαίο ρασταφάρι που έβγαλε ποτέ η Ολλανδία. Από την χαίτη του Νίκου Τσιαντάκη, μέχρι τα ράστα του Ρουντ Γκούλιτ, η ποδοσφαιρική ιστορία των δεκαετιών του ‘80 και του ‘90, είναι σπαρμένη με καλτ ιστορίες για ακόμη πιο καλτ κόμες που ρίχνανε λάδι στο καντήλι του καλαμπουριού και των αφηγήσεων μπαρμπαδίστικου ύφους σε κάποιο καφενείο που σόλνταραν οι πορτοκαλάδες μπλε κι οι ουζομεζέδες Κυριακή βράδυ. Ανάμεσα τους, σίγουρα θα έβρισκε χώρο κι η “κόντρα” του Ρουντ με τον Μαραντόνα!

 Μια αναμέτρηση που ίσως έκρινε την πορεία των 2 ομάδων προς τον τίτλο!

Την πρώτη μάχη την είχε κερδίσει η Νάπολι, διαλύοντας με 4-1 τους “ροσονέρι” στο “Σαν Πάολο”. Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια χειμώνα 2 πόντους μπροστά από την Ιντερ (την οποία επίσης είχε νικήσει εντός έδρας) και 3 από τη Μίλαν, ωστόσο τον Φεβρουάριο το συγκρότημα του Αρίγκο Σάκι παραμείνει μόνο να αμφισβητεί τους “παρτενοπέι”. Η μάχη του Σαν Σίρο μεταξύ των “αριστοκρατών” του Μπερλουσκόνι και των “street fighters” του Μαραντόνα θα έκρινε εάν ο τίτλος θα βαφόταν ξανά γαλάζιος ή εάν ο πόλεμος θα κρατούσε μέχρι τέλους.

Όταν το “νινί” σέρνει καράβι. 5 θρύλοι της Πρέμιερ που τα είδαν ολα!

Στο λασπωμένο “Τζιουζέπε Μεάτσα” ο αγώνας εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο. Οι “ροσονέρι” μπήκαν πιο ψυχωμένοι στον αγωνιστικό χώρο και κυριάρχησαν απέναντι στους σαστισμένους φιλοξενούμενους. Στις λιγοστές φορές που ο Μαραντόνα επιχείρησε τις περίφημες εφορμήσεις του, είτε έχανε το κοντρόλ, είτε έχανε τη γη κάτω από τα πόδια του εξαιτίας αδυσώπητης προβολής από πίσω του Κάρλο Αντσελότι.
.

Για τη Μίλαν αγωνίστηκαν και οι 3 “ιπτάμενοι” Ολλανδοί, ο φαν Μπάστεν, ο Γκούλιτ και ο Φρανκ Ράικαρντ, ωστόσο ο Μπιγκόν κράτησε τον Καρέκα στον πάγκο λόγω ενός μικροτραυματισμού, βάζοντας στη θέση του τον συμπατριώτη του Αλεμάο για να βοηθάει τον Μαραντόνα. Οι πρωτοπόροι του βαθμολογικού πίνακα δεν είχαν κανένα πρόβλημα και με την ισοπαλία, ωστόσο το τέμπο της Μίλαν τους βρήκε απροετοίμαστους.
.

Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο με λιγοστές φάσεις (και ένα “σωτήριο” μαρκάρισμα του Φεράρα στον φαν Μπάστεν), ήρθε το δεύτερο, το οποίο ήταν καταιγιστικό. Στο 35ο λεπτό ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι, ο τότε μέσος της Μίλαν και μετέπειτα τεχνικός της Νάπολι, τραυματίστηκε κι έδωσε τη θέση του στον Αλμπερίγκο Εβάνι. Ο Τοσκανός αριστερός μέσος, σε μία κούρσα από την πλευρά του με την έναρξη του δευτέρου μέρους, έβγαλε μία σέντρα στην “καρδιά” της άμυνας της Νάπολι και ο Ντανιέλε Μασάρο, ο “Αγιος Μασάρο” όπως τον αποκαλούσαν οι φίλαθλοι για τα κρίσιμα γκολ που σημείωνε, άνοιξε το σκορ με κεφαλιά-“ψαράκι”.
.

Diego Maradona & Ruud Gullit | Diego maradona, Soccer players, Ac milan
.

Σημειώσαμε ένα γκολ αμέσως μετά το ημίχρονο και όλοι ηρέμησαν. Εδειξε επίσης ότι η Μίλαν είχε την υπεροχή”, δήλωνε ο “θρύλος” των “ροσονέρι”, Τζιάνι Ριβέρα από τις εξέδρες και είχε δίκιο αφού μετά το γκολ το μομέντουμ ήταν αποκλειστικά για την ομάδα του. Παρά την είσοδο του Καρέκα και του νεαρού Τζιαφράνκο Τζόλα στο ματς, η Μίλαν ήταν αυτή που έχανε τις ευκαιρίες και είχε μάλιστα 2 δοκάρια με τους Εβάνι και Ράικαρντ. Το 2ο τέρμα των “ροσονέρι” ήρθε από μία ανέλπιστη πηγή, από τον 21χρονο Πάολο Μαλντίνι, που με την κεφαλιά του σκόραρε για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια. Η Νάπολι είχε παραδοθεί ψυχή τε και σώματι και το 15ο τέρμα του φαν Μπάστεν σε 17 εμφανίσεις εκείνη τη σεζόν (παρότι είχε χάσει τα πρώτα 7 παιχνίδια λόγω τραυματισμού) ολοκλήρωσε τον θρίαμβο της Μίλαν.
.

Η νίκη έδωσε ψυχολογικό πλεονέκτημα στους Λομβαρδούς, που προπορεύθηκαν ορισμένες εβδομάδες στη βαθμολογία. Οι ήττες από Γιουβέντους και Ιντερ και μία αναπάντεχη ισοπαλία με την Μπολόνια, όμως, επέτρεψε στη Νάπολι να τους φτάσει μόλις 3 αγωνιστικές πριν το τέλος. Η πικρή γεύση της ήττας από τη Βερόνα στο “Μπεντεγκόντι” την προτελευταία αγωνιστική “σφράγισε” τη μοίρα της Μίλαν, η οποία… περιορίστηκε στο 2ο, σερί Κύπελλο Πρωταθλητριών. Διότι το πρωτάθλημα κατέληξε ξανά στον νότο, χάρη στο τέρμα του Μάρκο Μπαρόνι που χάρισε τη νίκη την τελευταία αγωνιστική στη Νάπολι κόντρα στη Λάτσιο, δίνοντας το σύνθημα της εισόδου στον αγωνιστικό χώρο στους δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων που κατέκλυσαν το “Σαν Πάολο”.
.

Στον απόηχο του πρωταθλήματος, Οι “ροσονέρι” διαμαρτύρονται για τη νίκη στα χαρτιά που πήρε η Νάπολι στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Αταλάντα, όταν ο Αλεμάο χτυπήθηκε από ένα κέρμα. Οι “παρτενοπέι” αντιπαρατάσσουν πως ακόμα και χωρίς αυτή τη νίκη, θα έπαιρναν τον βαθμό της ισοπαλίας και πάλι θα είχαν καλύτερη συγκομιδή από τη Μίλαν. Επιπροσθέτως, ισχυρίζονται πως ούτε η Μίλαν θα έπρεπε να είχε νικήσει την επίμαχη αγωνιστική στο ματς με την Μπολόνια, αφού ακυρώθηκε ένα γκολ-“φάντασμα” των φιλοξενουμένων. Οι Ναπολιτάνοι, μάλιστα, δεν έχασαν το χιούμορ τους κι έξω από το “Σαν Πάολο” πωλούσαν βάζα με “δάκρια του Μπερλουσκόνι”!
.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Legends

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ