Μάλλον ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών -διότι μεγαλουργεί και στην πιο απαιτητική για το παιχνίδι περίοδο- ο Αργεντινός κλείνει σήμερα τα 35 του. Είναι ένας "ψύλλος" που έγινε βασιλικός αετός! Χάρη στη διορατικότητα, όταν ήταν 11 χρονών, ενός σκάουτ της Μπαρτσελόνα...

Happy birthday, Λιονέλ! Σ’ ευχαριστούμε! Ναι. Είναι σα σήμερα που πριν από 35 χρόνια, είδε το φως της ζωής, στο Ροσάριο, ο Μέσι. Και, έτσι… είδαμε κι εμείς και τι δεν είδαμε από τότε να κάνει στα γήπεδα αυτό το ποδοσφαιρικό φαινόμενο. Ένας παίκτης που τα έχει όλα. Ντρίπλα, τελείωμα, φαντασία, πάθος, πείσμα. Ένας καλλιτέχνης της μπάλας που, για πολλούς, είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών. Διότι έχει κάνει και όσα έχει κάνει ενώ παίζει στην πιο δύσκολη και απαιτητική περίοδο στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά έγιναν, στην ουσία, από λίγη τύχη, λίγη επιμονή και τη διορατικότητα του Τσάρλες Ρέσακ. Ο τότε, για το 1998 μιλάμε, σκάουτ της Μπαρτσελόνα είχε μάθει από συγγενείς του Μέσι για την ταλεντάρα που, από 8 ετών, έβγαζε μάτια στη Νιούελς Ολντ Μπόις. Όμως, στα 11, ο -έτσι κι αλλιώς κοντούλης- Λιονέλ έπρεπε να κάνει θεραπεία με αυξητική ορμόνη κόστους 900 δολαρίων την εβδομάδα. Αλλιώς δε θα περνούσε ποτέ τα όρια του νανισμού. Τα λεφτά ήταν απαγορευτικά για την οικογένειά του. Και πολλά και για την ομάδα. Όχι όμως -ευτυχώς για όλους μας- για τη Μπάρτσα.

O “ψύλλος” που έγινε βασιλικός αετός!

Κι έτσι, ο Λιονέλ φτάνει στη Βαρκελώνη. Μπαίνει στη “Λα Μασία”, αρχίζει και τη θεραπεία του και, σιγά σιγά, θεραπεία αρχίζουν να χρειάζονται όσοι βρίσκονται αντίπαλοί του! Είναι μόλις 17 ετών και ούτε έξι μηνών όταν, στις 16 Οκτωβρίου του 2004 κάνει ντεμπούτο με τη μεγάλη ομάδα (ρεκόρ τότε  για τη Μπαρτσελόνα στη La Liga), απέναντι στην Εσπανιόλ.  Σε ηλικία 17 ετών 10 μηνών και επτά ημερών πετυχαίνει και το πρώτο του επίσημο γκολ, απέναντι στην Αλμπαθέτε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FC Barcelona (@fcbarcelona)

Σε άλλες… 773, ακόμη, επίσημες συμμετοχές του με τη Μπαρτσελόνα, που ευχήθηκε τα χρόνια πολλά στον παιχταρά της με την πιο πάνω ανάρτηση στο ίνστα, ο Λιονέλ έφυγε πέρυσι για την Παρί μετά από 17 χρόνια, αλλά και, συνολικά… 670 γκολ (!) και 302 ασίστ! Ο “ψύλλος”, λόγω του αναστήματός του, γιός ενός βιομηχανικού εργάτη και μιας καθαρίστριας με καταγωγή από την Ανκόνα, είναι πια ένας ζωντανός ποδοσφαιρικός θρύλος. Έχει τρία αδέλφια, Ροντρίγο, Ματίας και Μαρία Σολ. Και είναι, πια, πατέρας τριών γιών με την παιδική του αγάπη, Αντονέλα Ροκούτσο. Ο Τιάγκο (2012), ο Ματέο (2015) και ο Τσίρο (2018) είναι τα πιο πολύτιμα πετράδια στην κορώνα του βασιλιά της μπάλας.

Σήκωσέ το -κι αυτό!- το τιμημένο! Αμαρτία είναι πια…

Το μεγάλο όνειρό του είναι πια η κατάκτηση ενός Μουντιάλ, στο Κατάρ, το χειμώνα. Το περσινό Κόπα Αμέρικα του έχει ανοίξει την όρεξη. Και η αλήθεια είναι ότι με 102 γκολ σε 185 (!) ματς με όλες τις Εθνικές Αργεντινής (86 σε 162 με τη μεγάλη), ο Λιονέλ αξίζει αυτόν τον τίτλο. Θα μπει πλάι σε 11 πρωταθλήματα (1 με την Παρί, εφέτος και 10 Ισπανίας), και, με τους “μπλαουγκράνα”, ακόμη 7 Κύπελλα, 8 Σούπερ Καπ, 4 Champions League, 3 ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ και 3 Παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων.

Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο, το 2008, 6 φορες τοπ σκόρερ της La Liga,  ο Λιονέλ έχει επίσης τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του Champions League άλλες 6 φορές. Όσες έχει πάρει «Χρυσό Παπούτσι» και, βέβαια, τη «Χρυσή Μπάλα». Μια ονειρική πορεία για έναν ποδοσφαιριστή που, στα πρώτα χρόνια, στην πατρίδα του ο χαρακτηρισμός “Νέος Μαραντόνα” έφερνε απέχθεια. Το παρατσούκλι του ήταν “Καταλανός” και ελάχιστοι τον συμπαθούσαν. Σήμερα, πια, είναι και εκείνοι… όπως όλοι μας. Γεμάτοι ευγνωμοσύνη που επί σχεδόν δύο δεκαετίες μας έχει κάνει να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο το ποδόσφαιρο. Χρόνια πολλά, Λιονέλ. Σ’ ευχαριστούμε για όλα! (Και, πού είσαι; Σήκωσέ το -και- το τιμημένο, ΟΚ; Αμαρτία είναι πια…)

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Legends

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μεσι

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παρί Σεν Ζερμέν

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ