Η Αγγλία δεν τον... "πήγε" -ίσως και η Άρσεναλ να βιάστηκε μαζί του. Αλλά στα "κίτρινα υποβρύχια", με τη βοήθεια και μιας σειράς παικτών που επίσης άφησαν το Νησί για τη Νότια Ισπανία, ο Έμερι απλώς εντυπωσιάζει. Και κλείνει στόματα...

Το “θαύμα” της Βιγιαρεάλ λέγεται Ουνάι! Στις 23 Μαΐου του 2018, ο Ουνάι Έμερι έφτανε στο Λονδίνο για να γεμίσει πολύ μεγάλα παπούτσια. Αυτά του Αρσέν Βενγκέρ, του προπονητή-συνώνυμο της Άρσεναλ. Δεν ήταν και ο ίδιος κάποιος τυχαίος κόουτς. Είχε, τότε, τρία Γιουρόπα Λιγκ με τη Σεβίλλη καθώς και 7 τίτλους στη Γαλλία με την Παρί Σεν Ζερμέν (και τον εντυπωσιακό μ.ο. των 2.42 βαθμών ανά παιχνίδι, σε 114 ματς στον πάγκο της).

Ήταν σε κατάλληλη ηλικία (γεν. 3 Νοεμβρίου του 1971) και με επαρκείς παραστάσεις. Και στην πρώτη του σεζόν έφτασε τους “κανονιέρηδες” στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, όπου, ωστόσο, έχασε από την Τσέλσι με 4-1. Σε κάθε περίπτωση, μετά από μια σειρά επτά αγώνων χωρίς νίκη, την επόμενη σεζόν, το Νοέμβριο του 2019, ο Ουνάι Έμερι είπε αντίο στην Άρσεναλ. Και για 8 μήνες μήνες έμεινε χωρίς σύλλογο.

Η πίστη της Βιγιαρεάλ την ανάμειψε με το παραπάνω!

Η Βιγιεαρεάλ, φυσικά, δεν πίστεψε ποτέ ότι ο Ουνάι είναι ένας κακός προπονητής επειδή δεν ταίριαξε, εν τέλει, στην Άρσεναλ. Αυτό είναι κάτι που πολλές φορές συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Ένας ικανότατος κόουτς να μην “κολλήσει” σ΄έναν σύλλογο, λόγω συγκυριών, κλίματος, αποτελεσμάτων. Η πρότασή της στον Έμερι, το καλοκαίρι του 2020 έφερε τέλος στην αναγκαστική αργία του Ισπανού. Και σήμανε και κάτι πολύ σπέσιαλ για την ομάδα μιας πόλης μόλςι 50.000 κατοίκων.

Με τα “Κίτρινα Υποβρύχια”, ο Έμερι γνώρισε… ακριβώς το αντίθετο απ’ όσα γνώρισε στην Άρσεναλ. Η αμφισβήτηση έγινε εμπιστοσύνη. Ο λόγος του, “εντολή” για τη διοίκηση. Και η ομάδα, ένας καμβάς για να ζωγραφίσει όπως ακριβώς θέλει το ποδοσφαιρικό του σχέδιο. Ο “Emery – out” των κερκίδων του “Εμιρέιτς”, είναι… “Ουνάι της καρδιάς μας” στις κερκίδες του Εστάντιο ντε λα Κεράμικα. Κι αυτό επειδή, στα χέρια του, η ομάδα γράφει την πιο λαμπρή της ιστορία.

Πήρε το περσινό Γιουρόπα Λιγκ μετά από μια διαδικασία-θρίλερ στα πέναλτι απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. (Αλλά και επειδή το κάρμα είναι bitch, αφού πέταξε έξω στα ημιτελικά την… Άρσεναλ). Έγινε έτσι ο ρέκορντμαν πολυνίκης του θεσμού. Και εφέτος, έχει ακόμη ελπίδες για έξοδο στην Κόνφερενς και, παράλληλα, έκανε μια πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ που άφησε τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό.  Προκρίθηκε από Όμιλο με Γιουνάιτεντ και Αταλάντα, πέταξε έξω Γιουβέντους και Μπάγερν και έκανε τη Λίβερπουλ να τα… χρειαστεί στη ρεβάνς των ημιτελικών στην Ισπανία.



Ξέρει από Αγγλία και το… δείχνει με κάθε τρόπο!

Κι αν υπάρχει ένα “μυστικό όπλο” του Ουνάι Έμερι για όλα αυτά, δεν είναι άλλο από το “κοφτερό” μάτι του και την πολύ καλή γνώση του γύρω από “διαμάντια” του αγγλικού ποδοσφαίρου και πώς να τα διαχειριστεί. Παίκτες που είτε έχουν βρει “λιμάνι” στη Βιγιαρεάλ αυτή τη διετία του στον πάγκο, είτε βρίσκονταν στην ομάδα και μαζί του, πλέον… “πετάνε”.

Πρώτος και καλύτερος, φυσικά,  ο Αρνό Ντανζούμα, που ήλθε από τη Μπόρνμουθ με μια πολύ συγκινητική ιστορία ζωής πίσω του. Ο “Ντανζου-μάτζικ”, πια, για τους οπαδούς της Βιγιαρεάλ, έφτασε τα 16 γκολ και τις 4 ασίστ σε 34 συμμετοχές του ως τώρα σε όλες τις διοργανώσεις. Έξι γκολ και μια ασίστ έγραψε στο Τσάμπιονς Λιγκ και η αξία του έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί. Η Βιγιαρεάλ τον πήρε 23.500.000, αλλά έχει πια τον αριθμό 50.000.000 δίπλα στο όνομά του!





Από την Αγγλία, όμως, ο Έμερι έχει φέρει ή βρει και αξιοποιήσει στο μέγιστο και Φρανσίς Κοκλέν, Ετιέν Καπού, Σερζ Οριέ, Χουάν Φόιθ, Τζιοβάνι Λο Σέλσο, Βιθέντε Ιμπόρα και Αλμπέρτο Μορένο. Ο Έμερι παίρνει απ’ όλους τους παίκτες του το καλύτερο δυνατόν (και) εφέτος. Η Βιγιαρεάλ είναι μια δεμένη ομάδα, με πειθαρχία, αγωνιστικό σχέδιο και πλήρη επίγνωση, σε επίπεδο πάγκου και ενός σωρού παικτών ότι… υπάρχει (μια χαρά και ωραία) ποδοσφαιρική ζωή εκτός “Νησιού”…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για La Liga

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι