Μια μεγάλη... καραμπόλα τερματοφυλάκων φαίνεται ότι ετοιμάζεται στην Ευρώπη το καλοκαίρι. Το (απύθμενο) πορτοφόλι της Νιουκάστλ και το "μάτι" του Έντι Χάουι ρίχνουν την πρώτη στεκιά. Αλλά η ιστορία έχει πιο πολύ βάθος...

Ο ‘Ομπλακ, ο… Ολυμπιακός, η Νιουκάστλ και ο Βλαχοδήμος! Στις 8 Νοεμβρίου, πέρυσι, ο Έντι Χάουι πήρε τη θέση του Στιβ Μπρους στον πάγκο της Νιουκάστλ. Οι παικτες – “προίκα” των πάμπλουτων Αράβων ιδιοκτητών της ομάδας στις μεταγραφές του Ιανουαρίου τον έχουν βοηθήσει, από τότε, να έχει σώσει την παρτίδα της παραμονής. Προφανώς και ήταν επιλογές του. “Μάτι”, έχει και μάλιστα κοφτερό. Κι αν, πλέον, αντί να φοβάται τον υποβιβασμό, ετοιμάζει την ομάδα (για μεγάλα πράγματα) της νέας σεζόν, το πέτυχε, κυρίως, με τη βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας.

Λόγω Κίεραν Τρίπιερ, Νταν Μπερν, Ματ Τάργκετ, αλλά και της ποιότητας που πρόσθεσε στο κέντρο ο Μπρούνο Γκιμαράες, η Νιουκάστλ έγινε μια άλλη ομάδα, αμυντικά -και όχι μόνο. Όμως, ότι η θέση κάτω απ’ τα δοκάρια πάσχει, είναι ολοφάνερο. Το “μάτι” του Χάουι έχει στοχεύσει εδώ και καιρό γι’ αυτή τη θέση στον Γιαν Όμπλακ. Γνώμη του είναι ότι ο Όμπλακ είναι ο καλύτερος γκολκίπερ στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Και είναι μια γνώμη με την οποία συμφωνούν πολλοί.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης τον πήρε από τη Μπενφίκα με 16.000.000 ευρώ -ποσό ρεκόρ για γκολκίπερ. Αλλά η ρήτρα που του έχει τώρα στο συμβόλαιο (λήγει του χρόνου το καλοκαίρι) είναι στα 90.000.000 και η αξία του στην αγορά τουλάχιστον 60.000.000 -τόσα λένε ότι προσφέρει η Νιουκάστλ.

Η Ατλέτικο έδωσε τότε, Ιούλιο του 2014 τόσα χρήματα την Πορτογαλική ομάδα επειδή ο Όμπλακ, που ξεκίνησε βασικός στα μέσα της σεζόν μαζί της, μάζεψε… 14 clean sheets σε 16 ματς στο πρωτάθλημα και 22 συνολικά -με ένα (καθοριστικό) στον ημιτελικό του Γιουρόπα Λιγκ απέναντι στη Γιουβέντους. Και πήρε, βέβαια, τον τίτλο του γκολκίπερ της Λίγκας στην Πορτογαλία.

Απίθανος με την Ατλέτικο -και “φταίει” ο… Ολυμπιακός!

Ως τώρα, ο Όμπλακ αποτελεί το βασικότερο γρανάζι στην απροσπέλαστη στις καλές της μέρες αμυντική γραμμή της Ατλέτικο. Έχει σηκώσει με την ομάδα πρωτάθλημα (πέρυσι), Σούπερ Καπ Ισπανίας (2014), Europa League (2017-18) και UEFA Σούπερ Καπ και έφτασε μαζί της σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ (2015-16). Σε 343 ματς με τη φανέλα της έχει… 171 (!!!) clean sheets, δηλαδή, στην πράξη δέχεται ένα γκολ ανά δύο ματς! Και στη Λα Λίγκα, το ρεκόρ του είναι ακόμη πιο εκθαμβωτικό: 132 clean sheets σε 182 εμφανίσεις. Και, για όλα αυτά φταίει… ο Ολυμπιακός!

Ο ίδιος ο παίκτης το έχει αποκαλύψει σε μια συνέντευξή του στο ESPN πριν από λίγα χρόνια. Αν και δεν είχε καν κλείσει τα 22 του τότε, ο Σλοβένος πήγε στην Ατλέτικο σίγουρος ότι θα είναι ο βασικός γκολκίπερ της ομάδας. Όμως, στο ντεμπούτο του μαζί της, στο Καραϊσκάκης, απέναντι στον Ολυμπιακό δέχθηκε 3 γκολ, απ’ τα οποία, τα δύο μάλλον εύκολα… Και έμεινε για έξι μήνες στον πάγκο…

“Κατάλαβα τότε”, είχε πει ο Όμπλακ, “ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή έπαιζα μόνο με το ταλέντο μου. Αλλά από τότε στρώθηκα στη δουλειά. Ποτέ δε θα κάνω προπόνηση, πια, με την ομάδα και θα φύγω. Πάντα θα μείνω και κάνω άλλη μια ώρα, ατομική ή με συμπαίκτες μου που θα μου κάνουν σουτ”… Ανέκαθεν αλτικός, ευκίνητος, αρκετά ψηλός (1μ88), με καλή αντίληψη των φάσεων και σπουδαία αντανακλαστικά, ο Όμπλακ δούλεψε σκληρά και έγινε, εξαιτίας του… Ολυμπιακού, ένας ολοκληρωμένος τερματοφύλακας. Στα 29 του (τα έκλεισε στις 7 Ιανουαρίου) και με μεγάλη εμπειρία πλέον.

Η προσφορά της Νιουκάστλ και η “καραμπόλα” με τον Οδυσσέα

Ο Σιμεόνε υπολογίζει πολύ στον Όμπλακ. Κι εκείνος τον θεωρεί τον καλύτερο γκολκίπερ στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Αλλά… παλιά τους τέχνη κόσκινο και του Ντιέγκο και της Ατλέτικο, να αναδεικνύουν παίκτες και να τους μεταπωλούν ακριβά. Αν η Νιουκάστλ αυξήσει λίγο την προσφορά της, των 60.000.000,  η ομάδα της Μαδρίτης δε θα επιμείνει στη ρήτρα των 90.000.000. Θα τα βρουν κάπου στη μέση της διαφοράς. Και είτε έτσι, είτε αλλιώς, καθόλου δεν αποκλείεται να ωφεληθεί ο… Οδυσσέας Βλαχοδήμος.

Ο Έλληνας διεθνής, με περίπου το ίδιο μπόι (1μ91) και περίπου την ίδια ηλικία με τον Όμπλακ (κλείνει τα 28 του σε λίγες εβδομάδες) έχει μια πολύ καλή παρουσία με τη Μπενφίκα -και- εφέτος. Συνολικά, με την Πορτογαλική ομάδα έχει συμπληρώσει πια 161 συμμετοχές με 62 clean sheets και στο πρωτάθλημα έχει 45 τέτοια σε 111 συμμετοχές. Ο Παναθηναϊκός τον έδωσε για 2.400.000, το 2018 στη Μπενφίκα. Αλλά η αξία του έχει φτάσει πια τα 15.000.000.

Τα πιο πρόσφατα ρεπορτάζ τον… ευνοούν έτσι κι αλλιώς. Είναι, λένε, στο στόχαστρο (εκτός άλλων ευρωπαϊκών ομάδων) και της Ατλέτικο, αλλά και της Νιουκάστλ. Ο Σιμεόνε τον καλοβλέπει ως αντικαταστάτη του Όμπλακ, εφόσον εκείνος φύγει. Και ο Χάουι ως αντί-Όμπλακ, εφόσον ο Σλοβένος δεν καταλήξει τελικά στις “Καρακάξες”. Είναι μια “καραμπόλα” που θα μας απασχολήσει. Και “υπεύθυνοι” γι’ αυτό είναι ο… Αρτούρ Μαζουακού, ο Ιμπραχίμ Αφελάι και ο… Κώστας Μήτρογλου

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για La Liga

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ατλέτικο Μαδρίτης

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ