Κορονοϊός: Το ένα μετά το άλλο σιγά σιγά μέτρα τελειώνουνε και η ζωή μας νομίζαμε ότι θα επιστρέφει στην κανονικότητα. Αλλά υπολογίσαμε χωρίς τον ξενοδόχο. Στην δική μας περίπτωση ξενοδόχος είναι η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ.

Ο Ιούλιος είναι σίγουρα  καλύτερος από τον περσινό που ο κορονοιός ήταν στο φόρτε του. Αλλά ξαναμπήκαμε σε περιπέτειες φίλοι μου.

Αλλά πάνω που λέγαμε άντε μπόρα ήταν και πέρασε (τι μπόρα δηλαδή τυφώνας ήταν) σκάει και η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ.  Μένουμε όλοι κάγκελο, με όσα ακούμε και τα περίεργα σενάρια που παίζονται.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και η μεγάλη ευκολία που κολλάει ο νέος κορονοιός έχουν τρομοκρατήσει τους πάντες. Οι ειδικοί αναμένουν τις επόμενες ημέρες η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των ειδικών που μας έκαναν την καρδιά περιβόλι.

 Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

«Αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το τέταρτο κύμα θα είναι σφοδρό, ενώ αν εμβολιαστούν, θα είναι πιο ήπιο» «Ηδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς»

Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης

«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Ενα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή, έστω μερικά λεπτά, αυτό το παιδάκι»

Παθολόγος – λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος

«Ζούμε σε μια πανδημία που γίνεται κάθε 100 χρόνια. Πρέπει να εξετάζονται συνεχώς τα δεδομένα και να αναλύονται. Τα μηνύματα πρέπει να είναι σαφή: Φοράμε μάσκες, παρακολουθούμε την πανδημία, τηρούμε τις αποστάσεις, κάνουμε εμβόλια. Βεβαίως, ψυχολογικά δεν είμαστε ευχάριστα, αλλά όταν παίρνουμε αποφάσεις μελετάμε διάφορους δείκτες, όπως τις νοσηλείες, τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, τους θανάτους. Λέμε στους πολίτες να εμβολιαστούν και να φορούν μάσκες. Το μήνυμα είναι παντού οι μάσκες, εκτός από εξωτερικούς χώρους και όταν βρισκόμαστε σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο»

Αλλά η μεγάλη καμπάνα μας ήρθε από την Pfizer

Την ώρα που η μετάλλαξη δέλτα επικρατεί, κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Pfizer και τις υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές Αμερικής και Ευρώπης. Η εταιρία ανακοίνωσε πως τον Αύγουστο θα καταθέσει αίτημα για έκτακτη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της.  Σκοπός θα είναι η αντιμετώπιση της Ινδικής μετάλλαξης, ενώ οι οργανισμοί φαρμάκων Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντούν πως προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται.

Στόχος το «τείχος» ανοσίας μέχρι τέλος Αυγούστου 

Είτε με πειθώ είτε με μέτρα, ως το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού τόνισε ο πρωθυπουργός. Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού εκπέμπει και η αντιπολίτευση, χρεώνοντας όμως στην κυβέρνηση παλινωδίες. Πάντως η Βουλή έχει ήδη ξεπεράσει το ποσοστό αυτό, καθώς έγινε γνωστό πως από τους 300 βουλευτές έχουν εμβολιαστεί οι 290.