Η ώρα των υπογραφών για τη Διπλή Ανάπλαση έφτασε. Η Κυβέρνηση που δεν θέλει να χάσει άλλο χρόνο και μέσα στο 2020 θα πέσουν οι υπογραφές στο Βοτανικό ενώ ο στόχος είναι η ανέγερση του γηπέδου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Οι τελικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται αυτή την περίοδο, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Οι εμπλεκόμενοι είναι […]

Η ώρα των υπογραφών για τη Διπλή Ανάπλαση έφτασε. Η Κυβέρνηση που δεν θέλει να χάσει άλλο χρόνο και μέσα στο 2020 θα πέσουν οι υπογραφές στο Βοτανικό ενώ ο στόχος είναι η ανέγερση του γηπέδου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Οι τελικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται αυτή την περίοδο, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Οι εμπλεκόμενοι είναι αρκετοί αλλά το θετικό είναι πως έχουν συμφωνήσει στις βασικές πτυχές του εγχειρήματος. Ο λόγος φυσικά για τον Δήμο Αθηναίων (που θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου), η κυβέρνηση (υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης), η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Ερασιτέχνης, η Περιφέρεια Αττικής και δύο τράπεζες, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. 

Ταυτόχρονα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η συμφωνία θα κλείσει με την υπογραφή δύο μνημονίων συναντίληψης ανάμεσα στους βασικούς εμπλεκομένους. 

Έπειτα λοιπόν από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εμπλεκομένους, η υπόθεση δείχνει πλέον να ξεκαθαρίζει.

Αναλυτικά τα τρία έργα που θα γίνουν:

1) Οι υποδομές περιλαμβάνουν οδοποιία, δίκτυα, τη διευθέτηση του ρέματος Προφήτη Δανιήλ. Το κόστος τους υπολογίζονται στα 25 εκατ. ευρώ και το πιθανότερο είναι να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Μπορούν να προκηρυχθούν είτε από την Περιφέρεια Αττικής, τον δήμο ή από κάποιο υπουργείο.

2) Το γήπεδο: Το κόστος του θα εξαρτηθεί από τις προδιαγραφές του, αλλά υπολογίζεται περίπου στα 70 εκατ. ευρώ, σε ένα σενάριο μεταξύ 33.000-40.000 θέσεων. Το κόστος κατασκευής προτείνεται να βασιστεί σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμμετοχή και από το πρόγραμμα επενδύσεων ( για την «εκκίνηση» του έργου). Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο ανάπλασης του Βοτανικού προβλέπονται εκτός από το γήπεδο και αθλητικές εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ. για τον Ερασιτέχνη και 4.500 τ.μ. για τον δήμο, τις οποίες σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα θα κατασκευαστούν οι ιδιοκτήτες του εμπορικού Βωβού.

3) Το γήπεδο μπάσκετ: Δεν θα είναι μέρος της διπλής ανάπλασης. Μετά από αρκετή έρευνα αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν στον χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στο Προεδρικό Διάταγμα ( και, όπως αναφέρθηκε, τυχόν τροποποιήσεις του διατάγματος ενέχουν ρίσκο). Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να το κατασκευάσει με αυτοχρηματοδότηση – δηλαδή με τη συμμετοχή ιδιώτη – σε οικόπεδο δίπλα στον χώρο της ανάπλασης. Το κτίριο θα έχει κόστος περί τα 20 εκατ. ευρώ και στόχος του δήμου να είναι πολυλειτουργικό, ώστε να μπορεί να αποφέρει και άλλα έσοδα. Προφανώς δεν είναι ώριμο μελετητικά. 

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τις κοινοτικές αρχές για τη χρηματοδότηση του γηπέδου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το λεπτό ζήτημα ιδιοκτησίας και «ενοικίου»

Με βάση το ρεπορτάζ, το γήπεδο θα ανήκει στον Δήμο και θα γίνει μακροχρόνια μίσθωση στον Παναθηναϊκό. Ένα στοιχείο που επιδέχεται πολλών ερμηνειών και είναι ικανό με αυτόν τον τρόπο που καταγράφεται να τινάξει το έργο στον αέρα. Με βάση το ρεπορτάζ του SDNA, αυτό αποτελεί επιθυμία της Πολιτείας καθώς ο Παναθηναϊκός δε θα συμμετάσχει οικονομικά στην κατασκευή του πολυτελούς αθλητικού κέντρου. Από την άλλη, οι πράσινοι παραχωρούν τη Λεωφόρο ως αντάλλαγμα, σε σημείο φιλέτο της Αθήνας. 

Η λύση λοιπόν αναμένεται να βρεθεί κάπου στη μέση, με όρους συμφέροντες για τον Παναθηναϊκό που φυσικά μόνο έτσι θα υπογράψει για το έργο.

 Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό,τα πρώτα έργα θα μπορούν να δημοπρατηθούν μέσα στο 2021, με στόχο την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος μέσα στο 2023 (άλλωστε αυτό είναι και ένας από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης).

Πηγή; SDNA

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Super League 2

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι