Στο μείζον ζήτημα της διακοπής της Superleague 2 αναφέρθηκε ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης από το βήμα της Βουλής.

Στο μείζον ζήτημα της διακοπής της Superleague 2 αναφέρθηκε ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης από το βήμα της Βουλής.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε σε Επίκαιρες Ερωτήσεις των Βουλευτών Ευαγγελίας Λιακούλη και Κώστα Μάρκου, εξαπολύοντας πυρά κατά της SL2, μιλώντας για εκβιαστική και ατελέσφορη στάση αναφορικά με την απόφασή της για αποχή, ενώ κάλεσε τις ομάδες να επιστρέψουν στα γήπεδα ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος!

Αναλυτικά όσα είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης για τη Super League 2:

Στις 23 Ιανουαρίου κάναμε την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ. Ήταν μια πρώτη συζήτηση εν όψει της κατανομής των χρημάτων που θα αναλογούσαν στον επαγγελματικό αθλητισμό και των σκέψεών μας για επιπλέον κριτήρια και παράμετρους, όπως ότι:

> Δεν θα δικαιούνται χρηματοδότησης οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες που δεν έχουν π.χ. καταθέσει την απαραίτητη Εγγυητική Επιστολή και δεν έχουν εξασφαλίσει από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το απαραίτητο Πιστοποιητικό Συμμετοχής στο πρωτάθλημα τους (όπως ο Απόλλων Λάρισας και ο Ηρόδοτος στην SL2).

> Δεν θα καταβληθεί χρηματοδότηση στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες που εμπλέκονται σε Αναφορές προς την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, για πιθανή συμμετοχή τους σε χειραγωγημένους αγώνες, έως ότου η ΕΠΑΘΛΑ να εκδώσει Πόρισμα.

Εφόσον το Πόρισμα αποσταλεί στις αθλητικές Αρχές για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, η αναστολή χρηματοδότησης παραμένει έως ότου τα αρμόδια όργανα να αποφανθούν.

Σε εκείνη τη συνάντηση, που όλοι βρήκαν λογικότατα τα παραπάνω κριτήρια, δεν ήταν η Super League 1, η οποία προσήλθε κανονικά στην αμέσως επόμενη συνάντηση.

Στις 31 Ιανουαρίου, λοιπόν, πριν από δύο εβδομάδες, παρέστησαν άπαντες: οι Κάτια Κοξένογλου (αναπληρώτρια πρόεδρος SL1), Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος SL2), Βαγγέλης Γαλατσόπουλος (πρόεδρος ΕΣΑΚΕ) και Παντελής Ταρνατόρος (πρόεδρος ΕΣΑΠ).

Σκοπός της 2ης συνάντησης ήταν η συμφωνία σε μία δίκαιη κατανομή των χρημάτων που αναλογούν στον επαγγελματικό αθλητισμό και για τον σκοπό αυτό αναλύθηκαν πλέον σε όλους τα κριτήρια και οι παράμετροι κατανομής, όπως αυτά συγκεντρώνονται πια από τους μηχανισμούς που έχουμε αναπτύξει στο Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Ενδεικτικά τους αναφέραμε:

> Τα στοιχεία συμμετοχής τους στον τζίρο των στοιχηματικών εταιριών.

> Τις Αναφορές προς την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) για πιθανή χειραγώγηση αγώνων, κυρίως από την Sport Radar, την διεθνή εταιρία που συνεργάζεται με την UEFA και σκοπός της είναι να ανιχνεύει ύποπτες στοιχηματικές δραστηριότητες σε αγώνες. Ενημερώθηκαν, λοιπόν, ότι για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο η ΕΠΑΘΛΑ εξετάζει ήδη 13 αναφορές για πιθανή χειραγώγηση αγώνων στην SL2 και μία για αγώνα της Basket League.

* Σε αυτές τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν, ήδη αξιολογήθηκαν από την ΕΠΑΘΛΑ οι 11 από τις 13 Αναφορές Αγώνων της SL2 και για δύο εξ αυτών των αγώνων προκύπτει Πόρισμα περαιτέρω διερεύνησης από τον Αθλητικό Εισαγγελέα και το Πειθαρχικό Όργανο της ΕΠΟ.

* Ομοίως, Πόρισμα περαιτέρω διερεύνησης από τον Αθλητικό Εισαγγελέα και το Πειθαρχικό Όργανο της ΕΟΚ προέκυψε και για ένα αγώνα μπάσκετ, που προανέφερα.

> Τους αναφέραμε ακόμη την απόφαση 600 της 7ης Οκτωβρίου 2021, που παρατάθηκε και τον Οκτώβριο του 2022, από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για επιβολή ορίων επιτρεπόμενου στοιχηματισμού στην SL2, με πολύ χαμηλά ποσά ανά άτομο.

Η ΕΕΕΠ συμμετέχει στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α. (μαζί με τον Αθλητικό Εισαγγελέα, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την ΕΛ.ΑΣ. και το Υφυπουργείο Αθλητισμού) και έχουν θέσει το «επικίνδυνο» (όπως έχει χαρακτηρισθεί) πρωτάθλημα της SL2 υπό αυστηρή επιτήρηση.

> Τους αναφέραμε ως κριτήρια και τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές συμμετοχές, που λαμβάνουν από τις διεθνείς Ομοσπονδίες, αναλόγως το άθλημα, αλλά και τον αριθμό των συμμετεχόντων ομάδων στα πρωταθλήματα, όπου αλλού πλεονάζουν (όπως στην SL2, όπου συμμετέχουν 30 ΠΑΕ) και αλλού υπολείπονται (όπως στη Volley League Ανδρών με μόνο 10 ομάδες).

Σ’ αυτό το σημείο να διευκρινίσω το εξής:

Όταν διαβουλευτήκαμε με την ΕΠΟ, την Super League 2 και την τότε Football League –στα τέλη του 2020- για να ενοποιηθούν οι δύο χαμηλότερες επαγγελματικές κατηγορίες σε μία, κατόπιν αιτήματός τους (κάτι που πράξαμε τον Ιούνιο του 2021), είχε ρητώς συμφωνηθεί ότι η νέα συγχωνευμένη κατηγορία θα είχε περιορισμένο αριθμό ομάδων, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσά Μετοχικού Κεφαλαίου και προσκόμισης Εγγυητικής Επιστολής, ώστε να διασφαλιστεί σε βάθος 3ετίας η βιωσιμότητα και η ποιότητα του νέου πρωταθλήματος.

Η συμφωνία παραβιάστηκε από την ΕΠΟ και τη Super League 2, καλυπτόμενες πίσω από τα άρθρα 97 και 98 του ν. 2725/1999 περί «αρμοδιότητας» τους στην οργάνωση των πρωταθλημάτων τους.

Η «κατηγορία έκτρωμα» που διαβάζω συχνά πυκνά ότι δημιουργήσαμε είναι απολύτως δικό τους κατόρθωμα!

Ή, καλύτερα, δικών τους εξυπηρετήσεων…

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην συνέχεια από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, το απόγευμα της 31ης Ιανουαρίου, «την καταρχήν ικανοποίησή τους (από τη συζήτηση) εξέφρασαν οι SL1, ΕΣΑΚΕ και ΕΣΑΠ, ενώ και οι τέσσερις Λίγκες ζήτησαν 48ώρη διορία για να ενημερώσουν τις ομάδες τους και να επανέλθουν».

Αναμένοντας την επιστροφή όλων στις συζητήσεις για να επέλθει τελική συμφωνία, η Super League 2 αποφάσισε αιφνιδίως στις 2 Φεβρουαρίου, με τη συμπλήρωση του 48ώρου, τη διακοπή του πρωταθλήματος, με έωλες απαιτήσεις και φανταστικούς ισχυρισμούς για οφειλόμενα ποσά που δεν προκύπτουν από πουθενά.

Πιο συγκεκριμένα απαιτούν σε επίσημη ανακοίνωσή τους 8 – 8,5 εκατομμύρια ευρώ! Δυστυχώς, τα ίδια ποσά μνημονεύετε και εσείς χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση.

Αναφέρεται η ΚΥΑ του 2021, που αφορούσε στην τότε κατανομή και η οποία περιγράφει το ΑΝΩΤΑΤΟ ποσό που μπορεί να δοθεί σε κάποια κατηγορία, εφόσον τα έσοδα από το στοίχημα φτάσουν ή ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ!

Γράφει «έως» εκείνη η ΚΥΑ, που δεν αφορά τούτη την κατανομή, την φετινή κι όμως, αυτό τον απίστευτο λαϊκισμό τον υιοθετείτε χωρίς ντροπή!

Προσθέτω, ότι στην παραπλανητική ανακοίνωση της SL2 δεν γίνεται και καμία αναφορά ότι συμφωνούν στις εξαιρέσεις χρηματοδότησης ομάδων που δεν πληρούν τα κριτήρια, όπως αναλύθηκαν παραπάνω.

Την απόφασή τους αυτή για συνέχεια στη διακοπή του πρωταθλήματος της Super League 2, την ανανέωσαν και την περασμένη Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου!

Εμείς δουλέψαμε εντατικά, ώστε τις αμέσως προσεχείς ημέρες να κατανεμηθούν τα 62,7 εκατ. ευρώ, που ανέλυσα νωρίτερα, σε όλο τον ΥΠΟΛΟΙΠΟ επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Από την Super League 2 αναμένουμε την αλλαγή της εκβιαστικής και ατελέσφορης στάσης της, την επιστροφή των ομάδων στην αγωνιστική δραστηριότητα και κατόπιν τη συνέχεια του διαλόγου μας.

Επιπλέον, εξετάζουμε και όλους τους δυνατούς τρόπους μέριμνας και διασφάλισης των δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών και των εργαζομένων στις ΠΑΕ της SL2, εφόσον η παράλογη συμπεριφορά της Super League 2 συνεχιστεί.

Είναι ώρα να πρυτανεύσει η λογική στην Super League 2 και όχι οι ακρότητες και οι τακτικισμοί».

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Super League 2

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι