Μόνο ο… εμβολιασμός με 6-8 δόσεις (μεταγραφικές) σώζει την ΑΕΚ. Παίκτες δηλαδή. Τώρα. Και μπόλικοι. Τελεία και παύλα. Τα υπόλοιπα πολλά λόγια -και δάκρυα- που ακούγονται και τρέχουν τις τελευταίες μέρες απ’ τα μάτια, είναι φτώχεια. Η “Ένωση” αποκλείστηκε στο Κόνφερενς από μια ομάδα που, βάσει υπολογισμών, κατατάσσεται… 806η στη λίστα της ΟΥΕΦΑ! Θεωρητικά, περίπου […]

Μόνο ο… εμβολιασμός με 6-8 δόσεις (μεταγραφικές) σώζει την ΑΕΚ. Παίκτες δηλαδή. Τώρα. Και μπόλικοι. Τελεία και παύλα. Τα υπόλοιπα πολλά λόγια -και δάκρυα- που ακούγονται και τρέχουν τις τελευταίες μέρες απ’ τα μάτια, είναι φτώχεια. Η “Ένωση” αποκλείστηκε στο Κόνφερενς από μια ομάδα που, βάσει υπολογισμών, κατατάσσεται… 806η στη λίστα της ΟΥΕΦΑ! Θεωρητικά, περίπου 750 θέσεις πιο κάτω από εκείνην. (Το γεγονός ότι είναι ομάδα από το Μόσταρ, γενέτειρα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, δε βοήθησε επίσης -να το πούμε κι αυτό).

Στο παιχνίδι με τη Βελέζ, η ΑΕΚ έβγαλε όλα αυτά για τα οποία γκρινιάζουν οι οπαδοί της πολύ καιρό τώρα. Μια μυρωδιά “παλιοκαιρισμένου”. Μια ακεφιά. Τα ίδια, απαράλλαχτα πρόσωπα -σε βαθμό που να κουράζουν πια, ακόμη κι αν παίζουν φιλότιμα. Αναποτελεσματικότητα μπροστά. Δυσκολία στην ανάπτυξη. Αστάθεια πίσω. Όταν παρουσιάζεις τέτοια συμπτώματα, λίγο να κλείσει τα μάτια της και η τύχη, την πατάς. Η ΑΕΚ, την πάτησε (vid).

Πάρα πολλοί είναι όσοι εδώ και καιρό επισημαίνουν αγωνιστικές αδυναμίες, αλλά και αδυναμίες στη νοοτροπία της ομάδας. Λαμβάνουν ως απάντηση, δύο πράγματα:

Μελισσανίδης και “Αγιά Σοφιά”…

1. Ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ένας άνθρωπος, για να το πούμε στην πιο light εκδοχή του, “πεισματάρης”. Με άλλα λόγια, ό,τι κι αν ακούει, τις αποφάσεις του τις παίρνει μόνος του. Και η κριτική δεν του αλλάζει άποψη. Κι ας είναι και καλόπιστη. Κι ας είναι και τεκμηριωμένη. Ο “τίγρης” θα κάνει το δικό του. Κι έτσι, προπονητές και τεχνικοί διευθυντές πάνε κι έρχονται, αλλά φιλοσοφία -και ρόστερ- ομάδας top ανταγωνισμού, οι ΑΕΚτζήδες δε βλέπουν.

2. Την.. Αγιά Σοφιά. Να είμαστε δίκαιοι. Πρόκειται για τεράστια παρακαταθήκη. Ένα σύγχρονο γήπεδο-επίκεντρο των δραστηριοτήτων μιας ομάδας είναι το Νο1 “κλειδί” για να μεγαλώσει. Να αλλάξει επίπεδο. Όμως, μεγάλη και η χάρη της, έλεος: δε μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τα πάντα.

Είναι ένα σπουδαίο έργο. Μια μεγάλη προσφορά. Αλλά ούτε θα βάζει μόνο του γκολ το γήπεδο (εκτός αν είναι και θαυματουργή!), ούτε θα παίρνει προκρίσεις. Όπως πάνε τα πράγματα, το γήπεδο θα ετοιμαστεί, θα είναι μια κούκλα και… κόσμος θα πηγαίνει εκεί με το σταγονόμετρο. Επειδή θα έχει απογοητευτεί. Επειδή δε θα έχει κίνητρο. Επειδή θα έχει αποξενωθεί.

αεκ sports365.gr

Υπάρχει λύση; Ασφαλώς και υπάρχει. Απλές είναι, συνήθως, οι λύσεις στο ποδόσφαιρο. Αλλά… κοστίζουν, συνήθως. Ειδικά όταν τα πράγματα έχουν αφεθεί να πάρουν ένα μάλλον κατηφορικό δρόμο εδώ και αρκετό καιρό.

6-8 δόσεις… “μεταγραφικού εμβολίου” είναι η λύση

Το είπαμε και στην αρχή: η λύση για την ΑΕΚ είναι… 6-8 δόσεις “μεταγραφικού” εμβολίου! Αρχίζοντας απ’ τα “εύκολα”:

“Εύκολο” 1: Χρειάζεται τρίτος γκολκίπερ. Στο ματς με τη Βελέζ, ο Στάνκοβιτς έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει, αλλά πρέπει να υπάρχει και τρίτη επιλογή μετά τον Τσιντώτα.

“Εύκολο” 2: Χρειάζεται μια καλή δεύτερη επιλογή του Γκαρσία στη θέση του δεξιού εξτρέμ. Το ταλέντο του Λιβάι δεν αμφισβητείται. Γι’ αυτό και αποτελεί όμως το “στάνταρ” στόχο κάθε αντίπαλης ομάδας. Α, και να μην ξεχνάμε: καμιά φορά στοχοποιεί και ο… ίδιος τον εαυτό του.

“Εύκολο” 3: Χρειάζεται κι ένας επιθετικός που να μπορεί να δείνει διαφορετικές επιλογές, ανάλογα με το ματς, στον Μιλόγεβιτς. Όχι άλλος ένας Αραούχο, ούτε άλλος ένας Καρίμ. Ένας κυνηγός με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που θσ μπορεί να δώσει λύσεις όταν και όποτε χρειαστεί. (Φυσικά, θα πρέπει και να μην είναι… γκρινιάρης όσο ο Ανσαριφάρντ, επειδή δε θα ξεκινάει πάντοτε βασικός).

“Εύκολο” 4: Για να αποδώσει όσα όντως μπορεί η ελπιδοφόρα περίπτωση Μιτάι, χρειάζεται κι ένας αριστερός μπακ. Έτοιμος. “Ψημμένος”. Ο Μάριο μπορεί να είναι σούπερ, αλλά δεν έχει ακόμη -στις 6 Αυγούστου έχει γενέθλια- κλείσει τα 18. Είναι εύκολο να “καεί” και δεν πρέπει. Και μη θεωρούμε λύση για εκεί τον Χατζησαφί. Ο Ιρανός παίζει οτιδήποτε άλλο εκτός από αριστερό μπακ, εδώ και τουλάχιστον δύο σεζόν… Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού: αριστερά στο κέντρο, π.χ. Ή στην επίθεση. Αλλά όχι ως καθαρόαιμος αμυντικός στα 31 του, πλέον.

Αυτά ήταν τα “εύκολα” -και η επαναλαμβανόμενη χρήση εισαγωγικών είναι σκόπιμη. Διότι, στην πραγματικότητα, ούτε αυτά είναι εύκολα. Αλλά δεν είναι τόσο δύσκολα -χωρίς εισαγωγικά- όσο τα πιο κάτω:

Τα πραγματικά δύσκολα -και απαραίτητα:

Χρειάζεται δεξιός μπακ. Τόσο απλά. Ή ο Νταντσένκο είναι, τελικά καλός και θα παίξει ή δεν είναι, οπότε πρέπει να αποκτηθεί άλλος. Πάντως, οσοδήποτε φιλότιμος κι αν είναι ο Μπακάκης, μετά από εφτά χρόνια στην ομάδα, η θέση χρειάζεται νέο πρόσωπο.

Χρειάζεται, είτε να παίξει ο Χρήστος Αλμπάνης, είτε να αποκτηθεί άλλο, κανονικό αριστερό εξτρέμ. Ο Τάνκοβιτς, μάλλον χαραμίζεται εκεί. Μπορεί να προσφέρει, αλλά πιο μέσα από τη γραμμή. Όχι πάνω στον ασβέστη. (Δε θα ήταν έξω από τη λογική να χρησιμοποιηθεί ως ο επιθετικός που λέγαμε πιο πάνω, στο “Εύκολο” 3).

Χρειάζεται έναν “ηγετικό” μεσοεπιθετικό. Κάποιον που να μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες σ’ ένα ματς με την εμπειρία και το ταλέντο του, έστω κι αν δε βγάζει 90λεπτο. Κάποιον που και να σκοράρει και να μοιράζει ασίστ. Πάνω απ’ όλα, κάποιον που, στα δύσκολα, να παίρνει την ομάδα στις πλάτες του. (Αν σας έρχεται στο μυαλό ένας Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, καλώς σας έρχεται…)

 Και λίγες σκέψεις για το μεθαύριο…

Ο πιο πάνω παίκτης δε θα είναι ο αντί-Μάνταλος. Για τη θέση αυτή, κάποιοι θα έλεγαν ότι απαιτείται από τώρα κάποιος. Αλλά γνώμη μας είναι πως αυτή είναι μια συζήτηση για το μεθαύριο, όχι για το αύριο.

Ο Πέτρος είναι, πια, μετά από 7 χρόνια μια εμβληματική μορφή για την ΑΕΚ. Σε ακριβώς ένα μήνα, όμως, τριανταρίζει. Θα πρέπει να έλθει η στιγμή που δε θα πρέπει, ούτε θα μπορεί να είναι ο “μπαλαντέρ” στο κέντρο -λίγο “οκτάρι”, λίγο “δεκάρι”, πότε στα δεξιά, πότε “κρυφός” επιθετικός.

Το να υπάρχει back-up του Μάνταλου σ’ ένα τέτοιο “πασπαρτού” ρόλο είναι σώφρον -έτσι ώστε κι εκείνος να σταθεροποιηθεί σε ένα ρόλο. Δεν είναι όμως επείγον. Και, σίγουρα όχι τόσο επείγον όσο τα πιο πάνω…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Super League 2

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για ΑΕΚ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ