Γιοχαν Κροιφ: Σαν σήμερα το παγκόσμιο, ποδόσφαιρο έχασε ένα από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της ιστορίας. Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ΘΡΥΛΟΥ Γιόχαν Κρόιφ. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» έφυγε για το μεγάλο ταξίδι του στις 24 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 68 ετών. Μας λείπεις Γιόχαν!

Ακόμα και νεκρός, ο Κρόιφ πέτυχε και θα πετυχαίνει πάντα τον σκοπό του, μέσα απ’ τις αρχές του και τους ανθρώπους που τις ακολουθούν. Θα διδάσκει στον κόσμο το ωραιότερο άθλημα. Το ποδόσφαιρο όπως εκείνος το είχε στο μυαλό του. Μνημειώδης η φράση του: “κάθε μειονέκτημα, έχει το πλεονέκτημα του”, αλλά και η παραδοχή του πως «ο Πελε ειναι ο μοναδικος ποδοσφαιριστης που ξεπερνά τα ορια της λογικης».

Ο «θρύλος» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θεωρείται η επιτομή στο «Ολοκληρωτικό Ποδόσφαιρο» (σ.σ.:Τotal Football) του αείμνηστου Ρίνους Μίχελς, αλλά και ο πρόδρομος του «Tiki-Taka» στιλ παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα. Άλλωστε, το όραμα αλλά και το πλάνο για τις περίφημες ακαδημίες της «Μασία» ανήκαν σε εκείνον.