Καταλύτης -θετικών- εξελίξεων ήταν, συνολικά για το γυναικείο αθλητισμό, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που κατέκτησαν το καλοκαίρι οι "Λέαινες". Υπάρχει, ωστόσο, πολύς δρόμος ακόμη για να αμβλυνθούν οι ανισότητες και να επικρατήσουν ίσες ευκαιρίες...

Το EURO εξελίσσεται σε… “γυναικείο κίνημα”! Η φράση “η προσφορά δημιουργεί τη δική της ζήτηση” δεν έχει, οικονομικά, αυτό ακριβώς το νόημα. Ταιριάζει γάντι, ωστόσο, μ’ αυτό που συμβαίνει μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών που κατέκτησε το καλοκαίρι η Αγγλία. Το ποδόσφαιρο ήταν από τα τελευταία -και καταϊδρωμένα…- σπορ που η λέξη “γυνακείο” μπροστά του έμοιαζε παράταιρη. Κι αυτό ήταν κάτι που αποθάρρυνε εκατοντάδες χιλιάδες κοπέλλες από το να παίξουν το παιχνίδι. Η αίγλη και η προβολή του EURO, ωστόσο, άλλαξε ριζικά αυτή τη νοοτροπία. Και ήλθε να προστεθεί στην αντίστοιχη επιρροή που έχει στην κοινή γνώμη το γυναικείο Τσάμπιονς Λιγκ.


Στην έρευνά της, η οργάνωση Women in Sport διαπίστωσε ότι το EURO Γυναικών μεγάλωσε σε μεγάλο βαθμό τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των κοριτσιών που αγαπούν τον αθλητισμό γενικότερα -και όχι μόνο το ποδόσφαιρο. Η οργάνωση διεκδικεί ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στα σπορ και, κυρίως, πιο μεγάλες επενδύσεις στο σχολικό αθλητισμό, έτσι ώστε τα κορίτσια να μπορούν να παίξουν σε ομαδικά αθλήματα.

Πρόοδος μεν, αλλά, ακόμη και μεγάλες ανισότητες…

Η έρευνα έγινε με δείγμα πάνω από 2.500 άτομα, ηλικίας 13-24 ετών. Και τα ευρήματά της είναι σημαντικά. Μεταξύ άλλων δείχνει ότι το 70% των κοριτσιών με αγάπη στα σπορ έχουν πλέον πολύ υψηλότερες φιλοδοξίες να φτάσουν ψηλά, όταν το ποσοστό αυτό πριν από 2 χρόνια ήταν στο 50%. Δείχνει ακόμη ότι σε ποσοστό 17% περισσότερο από τα αγόρια, τα κορίτσια θέλουν να ασχοληθούν με κάποιο σπορ, αλλά δεν έχουν τις αντίστοιχες ευκαιρίες. Αυτό αντικατοπτρίζει και τη διαφορά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών που έχουν στόχο την κορυφή στο άθλημα που αγαπούν (31% έναντι 53%).

Ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα της έρευνας σε ό,τι αφορά την αλλαγή νοοτροπίας γενικά. Πλέον, 10% περισσότερα αγόρια αναγνωρίζουν ότι η σημερινή στήριξη στον γυναικείο αθλητισμό δεν είναι επαρκής. Παρά ταύτα, 40% των κοριτσιών θεωρούν ακόμη ότι ο γυναικείος αθλητισμός δεν έχει ούτε την ισότιμη αναγνώριση, ούτε την ισότιμη προβολή, ούτε την ισότιμη ηθική δικαίωση που απολαμβάνει ο αντρικός.

“Πρέπει να γιίνε προσπάθεια για μια μακροχρόνια αλλαγή…”

Η Στέφανι Χίλμπορν, πάντως, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Women In Sport θεωρεί ότι η επιτυχία των “Λεαινών” στο EURO είχε, συνολικά, πολύ θετικό αποτύπωμα. Επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δρόμος. “Ξαφνικά και τα κορίτσια που αγαπούν τον αθλητισμό μπορούν να κάνουν όνειρα με τον τρόπο που τα αγόρια μπορούσαν πάντα…. Ο γυναικείος αθλητισμός έκανε ένα τεράστιο άλμα αυτό το καλοκαίρι. Όμως, ακόμη, πάρα πολλά κορίτσια θα ήθελαν να παίξουν, αλλά δεν το καταφέρνουν. Λόγω των βαθιά ριζωμένων αρνητικών στάσεων, του φόβου, της κοινωνικής κριτικής και της έλλειψης ευκαιριών. Πρέπει να γίνει προσπάθεια για μια μακροχρόνια αλλαγή…”, ήταν τα λόγια της…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για EURO

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γυναικείος Αθλητισμός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Теннис Cегодня » Лайвскор, Результаты, Ставки И Статистик
mostbet-ru-serg

Теннис Cегодня » Лайвскор, Результаты, Ставки И Статистик