Η νίκη επί της Βορείου Ιρλανδίας και οι 15 βαθμοί σε 6 ματς για τη χώρα μας στο θεσμό, μας προσφέρουν ένα "μαξιλαράκι ασφαλείας" για πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας, εφόσον -κάτι που είναι δύσκολο- δεν τα καταφέρουμε μέσω των προκριματικών του θεσμού...

Η… EURO-σημασία του Nations για την Ελλάδα! Το 5 στα 6 της Εθνικής του Γκουστάβο Πογέτ στον θεσμό των “Εθνών”, είχε πολλαπλές σημασίες. ‘Εκλεισε πολλά στόματα, εδραίωσε τον Ουρουγουανό στον πάγκο, αλλά και δικαίωσε όσους αποφάσισαν την επιλογή του, όπως, επίσης, έδωσε και ευκαιρίες σε πολλούς παίκτες να δείξουν πράγματα. Η Ελλάδα δεν ήταν χωρίς αδυναμίες στο τουρνουά, έδειξε όμως ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο να φτιάξει σύνολο που παίζει με πάθος και αγάπη για το εθνόσημο.

Παράλληλα, ωστόσο, υπάρχει και μια πιο… “πεζή” σημασία σε όλα τα πιο πάνω. Η Εθνική μας, με 15 βαθμούς είναι στην κορυφή του 2ου Ομίλου στη Γ’ Κατηγορία, με μοναδική ομάδα με καλύτερο ρεκόρ τη Γεωργία, των 16 βαθμών. Μ’ αυτόν τον απολογισμό, δεν ανεβαίνει, απλώς, στη Β’ Κατηγορία του θεσμού, αλλά αποκτά και μια δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο EURO 2024, εφόσον δεν τα καταφέρει μέσω προκριματικών.



Δύσκολη η πρόκριση στο EURO μέσω των προκριματικών

Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι σ’ αυτά τα προκριματικά η Ελλάδα, στο Νο 34 της ειδικής κατάταξης της ΟΥΕΦΑ καθώς είναι, θα μπει στην κλήρωση, στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας. Όση τύχη κι αν έχει με το μέρος της, δηλαδή, οι αντίπαλοί της θα είναι από δυνατά έως… εκφοβιστικά ονόματα. Αναλυτικά, τα γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της 9ης Οκτωβρίου είναι τα εξής:

 

1ο γκρουπ: Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία, και Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία (ως ομάδες του Final Four του Nations League)
2ο γκρουπ: Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Ισραήλ, Βοσνία, Σερβία, Σκωτία, Φινλανδία
3ο γκρουπ: Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία, Αρμενία
4ο γκρουπ: Γεωργία, Ελλάδα, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία
5ο γκρουπ: Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα
6ο γκρουπ: Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν

Η “δεύτερη ευκαιρία” μέσω των μπαράζ του Nations

Από τους 10 Ομίλους, οι 7 θα είναι των 5 ομάδων και οι 3 των 6 ομάδων. Οι φιναλίστ του Nations League θα μπουν σε ομίλους των 5, προκειμένου να έχουν χρόνο και για το φάιναλ φορ του θεσμού. Από κάθε όμιλο περνούν στα τελικά οι δύο πρώτοι, καθώς και 3 ομάδες από τα μπαράζ των τριών κατηγοριών του Nations League. Μια ματιά στις Εθνικές πάνω από εμάς, λοιπόν, δείχνει ξεκάθαρα ότι EURO μέσω προκριματικών, μάλλον θα πρέπει να κάνουμε υπέρβαση για να δούμε. Και, συνεπώς, εδώ είναι που έρχεται το “ατού” του Nations.

Συγκεκριμένα, μέσω των μπαράζ μεταξύ των τεσάρων πρώτων ομάδων στους Ομίλους της Γ’ Κατηγορίας. Αυτές είναι η Ελλάδα, η Γεωργία, η Τουρκία και το Καζακστάν. Η Εθνική μας, επιπλέον, έχει πλεονέκτημα έδρας στον ημιτελικό της 24ης Μαρτίου του 2024, όπου, πιθανότατα θα βρει την Τουρκία. (Όπως κι εμείς είναι στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση του EURO και επίσης θα έχει πολύ δύσκολο έργο στους προκριματικούς Ομίλους).
Η Ελλάδα κέρδισε αυτό το πλεονέκτημα μετά τη νίκη επί της Β. Ιρλανδίας, αφού συγκέντρωσε 15 βαθμούς έναντι 13 της Τουρκίας και του Καζακστάν. Το τελευταίο, επειδή είχε χειρότερη επίθεση από την Τουρκία, είναι 4ο στην κατάταξη και, συνεπώς θα παίξει με μειονέκτημα έδρας κατά της Γεωργίας, στον άλλο ημιτελικό).

Οι ημερομηνίες των προκριματικών του EURO 2024 είναι:

1η αγωνιστική: 23-25 Μαρτίου 2023
2η αγωνιστική: 26-28 Μαρτίου 2023
3η αγωνιστική: 16-17 Ιουνίου 2023
4η αγωνιστική: 19-20 Ιουνίου 2023
5η αγωνιστική: 7-9 Σεπτεμβρίου 2023
6η αγωνιστική: 10-12 Σεπτεμβρίου 2023
7η αγωνιστική: 12-14 Οκτωβρίου 2023
8η αγωνιστική: 15-17 Οκτωβρίου 2023
9η αγωνιστική: 16-18 Νοεμβρίου 2023
10η αγωνιστική: 19-21 Νοεμβρίου 2023

Τα παιχνίδια-δεύτερη ευκαιρία για το EURO μέσω Nations League, δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα Ελλάδα-Τουρκία, Γεωργία-Καζακστάν και, μετά, Νικητής 1 – Νικητής 2, είναι προγραμματισμένα για τον Μάρτιο του 2024.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για EURO

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Εθνική Ελλάδος

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ