Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε ο έντονος θόρυβος της προσπάθειας των «12» να ιδρύσουν την European Super League. Το βασικό επιχείρημα για αυτήν την προσπάθεια ήταν τα λίγα χρήματα που εισπράττουν οι ομάδες. Έτσι πιστεύουν δηλαδή. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον να γίνει γνωστό τα ποσά που μαζεύει η UEFA κάθε χρόνο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions League, […]

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε ο έντονος θόρυβος της προσπάθειας των «12» να ιδρύσουν την European Super League. Το βασικό επιχείρημα για αυτήν την προσπάθεια ήταν τα λίγα χρήματα που εισπράττουν οι ομάδες. Έτσι πιστεύουν δηλαδή.

Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον να γίνει γνωστό τα ποσά που μαζεύει η UEFA κάθε χρόνο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions League, Europa League), αλλά και τον τρόπο που διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα. Όπως επίσης το τι κρατάει η ίδια και πώς μοιράζει τα χρήματα που δίνει στις ομάδες.

Λίγα χρήματα δεν είναι σίγουρα, όπως επίσης σίγουρο είναι πως ευνοούνται αρκετά οι «μεγάλοι» από τη μοιρασιά. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν αδιαφορεί για τους «μικρούς». Ακόμη και για όσες ομάδες δεν καταφέρνουν να φτάσουν στους ομίλους κάποιας διοργάνωσης.

Πόσα βγάζει η UEFA;

Η UEFA από τις δύο διοργανώσεις συγκεντρώνει το σημαντικότατο ποσό των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτός είναι ο συνολικός τζίρος της από τις συμφωνίες με τα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο. Καθώς επίσης και από τις χορηγίες των δύο διοργανώσεων, για μία χρονιά! Φυσικά, κάθε χρόνο το ποσό γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Πόσα διατηρεί η UEFA;

Εδώ και κάποια χρόνια, η συμφωνία της UEFA με τις ομάδες είναι πως θα κρατάει ένα στάνταρ ποσοστό από τον συνολικό τζίρο. Όχι ένα στάνταρ ποσό! Ο διοργανωτής κρατάει περίπου το 6,5%. Πιο απλά, σε νούμερα από τα 3,3 δις, η UEFA κρατάει περίπου 200 εκατ. ευρώ!

Εν συνεχεία, η UEFA αφαιρεί από το συνολικό ποσό, το λειτουργικό κόστος των διοργανώσεων, που συναποφασίζεται με τις ομάδες.

Αυτό αφορά το κόστος των διαιτητών και του VAR, έως και όλων των άλλων. Για παράδειγμα αποφασίζουν αν θα υπάρχει VAR στο Europa League ή από ποια φάση της διοργάνωσης και μετά θα υπάρχει. Και αναλόγως αυξάνεται ή μειώνεται το κόστος.

Κατά τη φετινή χρονιά, το συνολικό λειτουργικό κόστος θα φτάσει τα 284 εκατ. ευρώ. Ποσό που επίσης θα αφαιρεθεί από τα 3,3 δις. Τα υπόλοιπα 2,75 δις ευρώ μοιράζονται στις ομάδες.

Πώς γίνεται η μοιρασιά από την UEFA;

Ο τρόπος μοιρασιάς των χρημάτων είναι κι ο λόγος διαφωνίας των «μεγάλων». Οι ομάδες θεωρούν πως εκείνες φέρνουν τα χρήματα στις διοργανώσεις, λόγω του brand name τους. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι μεγάλοι θα εισπράξουν περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αναφερόμαστε στους «12» επαναστάτες.

Τα 700 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στο Europa League, ενώ άλλα 230 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στις ομάδες που αποκλείστηκαν νωρίς το καλοκαίρι, παίζοντας ουσιαστικά έναν ή δύο προκριματικούς γύρους.

Ο Άρης κι ο ΟΦΗ πχ. που έπαιξαν έναν προκριματικό γύρο, θα πάρουν περίπου 200.000 ευρώ η κάθε ομάδα. Σημαντικά ποσά παίζουν και στο Champions League έως και τα πλέι οφ. Μετέπειτα, γνωρίζετε πώς πάνε τα χρήματα σχετικά με τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η συμμετοχή στους ομίλους πληρώνεται με 15,4 εκατ. ευρώ για κάθε μια από τις 32 ομάδες. Μετέπειτα υπάρχει μπόνους νικών, ισοπαλιών, προκρίσεων, αλλά και μπόνους βάσει της κατάταξης στο ranking της UEFA.

Η νικήτρια του τροπαίου θα λάβει ένα ποσό κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Περίπου 10 εκατ. ευρώ πηγαίνει ο κάθε γύρος. Δηλαδή, η φιναλίστ θα λάβει 90 εκατ. ευρώ, οι ομάδες των ημιτελικών από 80 εκατ. κι αυτές που θα φτάσουν ως τα προημιτελικά 70 εκατ. ευρώ.

Το Europa League Conference πληρώνει;

Αυτή η διοργάνωση αφορά αρκετά τις Ελληνικές ομάδες, τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Όμως, οικονομικά αν το δει κάποιος, δε μιλάμε για μεγάλες διαφορές μεταξύ Europa League και Conference. Τουναντίον.

Μειώνεται ο αριθμός των ομάδων, από 48 σε 32, με την UEFA να μοιράζει ικανοποιητικά χρήματα και στους 32 που θα φτάσουν στους ομίλους.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Europa League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διοργανώσεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ