«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»! Η πιο γνωστή παροιμία, ίσως η πρώτη που μαθαίναμε από το σπίτι, που έχει να κάνει με την προνοητικότητα που πρέπει να έχουμε για το κάθε τι, πριν ακόμα έρθει η ώρα του. Και FIFA – UEFA το ξέρουν καλά και πήραν τα μέτρα τους εναντίον του μορφώματος […]

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»!

Η πιο γνωστή παροιμία, ίσως η πρώτη που μαθαίναμε από το σπίτι, που έχει να κάνει με την προνοητικότητα που πρέπει να έχουμε για το κάθε τι, πριν ακόμα έρθει η ώρα του. Και FIFA – UEFA το ξέρουν καλά και πήραν τα μέτρα τους εναντίον του μορφώματος που λέγεται Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα. Για να σταματήσουν οι σκέψεις, τα κρυφά σχέδια, και ο εφιάλτης του ποδοσφαίρου μας.

Η FIFA μαζί με τις πέντε συνομοσπονδίες (UEFA, CAF, OFC, CONMEBOL και Concacaf) εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι «μία τέτοια διοργάνωση δε θα αναγνωριστεί είτε από τη FIFA, είτε από καμία άλλη συνομοσπονδία.

Όποια ομάδα ή όποιος παίκτης συμμετάσχει σε αγώνα τέτοιου θεσμού θα χάνει τη δυνατότητα να παίξει σε διοργάνωση της FIFA ή κάποιας άλλης συνομοσπονδίας.

Όπως γίνεται ξεκάθαρο όλες οι διοργανώσεις θα πρέπει να οργανώνονται ή να αναγνωρίζονται από τις την αρμόδια ομοσπονδία σε εγχώριο επίπεδο, από την αντίστοιχη συνομοσπονδία σε ηπειρωτικό επίπεδο και από τη FIFA σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συνομοσπονδίες αναγνωρίζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στην τωρινή του μορφή και η FIFA αναγνωρίζει τις διασυλλογικές διοργανώσεις των συνομοσπονδιών ως τις μοναδικές αυτού του είδους.

Οι αρχές της αθλητικής άμιλλας, τη αλληλεγγύης, των προβιβασμών και των υποβιβασμών είναι η βάση της ποδοσφαιρικής πυραμίδας που εξασφαλίζει την παγκόσμια επιτυχία του αθλήματος. Η συμμετοχή σε παγκόσμιες και ηπειρωτικές διοργανώσεις πρέπει να κερδίζονται στο γήπεδο».

New breakaway European Super League 'to feature five English teams out of 16' - Daily Record

European Super League: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Εδώ και χρόνια ψήνεται η δημιουργία μιας κλειστής λίγκας στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με συμμετοχή των μεγαλύτερων ομάδων, και με στόχο να σκουπίσουν όλο το χρήμα. Και οι μικρότερες ομάδες; Δεν βαριέσαι ρε αδερφέ. Εμείς να πάρουμε το χρήμα και τα άλλα ας τα λύσουν μόνοι τους. Υπάρχει ο χρηματοδότης, η FIFA δεν λέει όχι, δηλαδή είναι σαν να λέει ναι, και η ΟΥΕΦΑ προσπαθεί να κάνει το Τσάμπιονς λιγκ ακόμα πιο κερδοφόρο, μπας και σταματήσει αυτές τις σκέψεις, που πλέον έχουν μπει στο στάδιο σχεδιασμού. Το επόμενο θα είναι η υλοποίηση, και ο θάνατος του ποδοσφαίρου!

Σύμφωνα με το SkySports αλλά και την ισπανική ιστοσελίδα Vozpopuli.com, οι κορυφαίες ομάδες Αγγλίας και Ισπανίας έχουν ξεκινήσει εκ νέου συζητήσεις και επαφές για την ESL, απειλώντας ευθέως τη δομή του Champions League και των εθνικών πρωταθλημάτων. Αν πιστέψουμε το SkySports, οι εκπρόσωποι των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο να συζητήσουν το πλάνο αυτής της σούπερ λίγκας με τη συμμετοχή 18 ομάδων, των ισχυρότερων προφανώς της ‘Γηραιάς Ηπείρου’.

Τα πράγματα τώρα εν έτει 2020 έχουν αλλάξει κατά πολύ. Η πανδημία απο την μία , η μείωση των χορηγιών απο την άλλη και οι επαφές που έχουν οι πέραν του Ατλαντικού άνθρωποι τόσο με τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και με τον Ινφαντίνο ανοίγουν ένα νέο ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας.

Όλες οι ομάδες που έχουν συμφωνήσει

Οι Άγγλοι, μάλιστα, εμπλέκουν τη FIFA στον όλο σχεδιασμό, φέρνοντας την παγκόσμια ομοσπονδία σε κατά μέτωπο σύγκρουση με την UEFA, η οποία διαχειρίζεται το πρότζεκτ Champions League. Εκπρόσωπος της FIFA αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, τονίζοντας ότι η διεθνής ομοσπονδία σέβεται πάντοτε τα ευδιάκριτα όρια μεταξύ εθνικού, ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

The European Premier League sounds terrible, but it only highlights an existing problem in the UCL | by Acampostams | Oct, 2020 | Medium

Το θέμα είναι… μάλλον σοβαρό και δεν είναι τυχαίο ότι βγαίνει στον αφρό, μετά την απόρριψη από την Premier League του σχεδίου διάσωσης που είχαν υποβάλλει Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ. Το περίφημο Big Project, όπως ονομάστηκε, θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Big-6, των 6 μεγαλυτέρων ομάδων της αγγλικής λίγκας, που ουσιαστικά πρότειναν να πάρουν τον έλεγχο της διοργάνωσης. Τώρα, οι δυο “αιώνιοι” αντίπαλοι αλλά όπως φαίνεται “συνέταιροι” στην προσπάθεια να βρουν νέους τρόπους πολλών εσόδων, μέσα στη λαίλαπα του κορωνοϊού (ίσως γιατί κι οι δυο ιστορικοί σύλλογοι έχουν Αμερικανούς ιδιοκτήτες), ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ESL. Το SkySports επισημαίνει ότι έχουν γίνει επαφές με Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ, αν και στην ευρωπαϊκή σουπερ λίγκα δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος πάνω από 5 αγγλικές ομάδες.

Από πίσω, γράφει η ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου, βρίσκεται η JP Morgan, η οποία είναι έτοιμη να επενδύσει 6.000.000.000 δολάρια, ενώ έχει ενημερωθεί και προτίθεται να συμμετάσχει στη μετοχική σύνθεση κι η εταιρεία Providence Equity Partners, που επενδύει στον χώρο του θεάματος, των media και της πληροφορικής. Τα χρήματα ζαλίζουν (αν είναι αλήθεια, βέβαια), αν αναλογιστεί κανείς ότι το συνολικό μπάτζετ του Champions League ανέρχεται σε 2.800.000.000 ευρώ (3.300.000.000 δολάρια). Λεφτά υπάρχουν…

Liverpool and Manchester United in European Premier League talks | Off The Ball

Εγγυημένα συμβόλαια σε πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών

Ουσιαστικές πληροφορίες για τον τρόπο διεξαγωγής της ESL δεν δόθηκαν, αν και τα δυο ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα πρωτάθλημα 18 ομάδων (οι Ισπανοί γράφουν ότι μπορεί να είναι και 20) με 2 γύρους, άρα 34 αγωνιστικές. Στο τέλος της κανονικής περιόδου, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες θέσεις θα παίζουν νοκ-άουτ ματς, για να φτάσουμε στην ανάδειξη του πρωταθλητή, μέσω του τελικού των δυο καλύτερων της σεζόν.

Το προ διετίας σχέδιο της Μπάγερν προέβλεπε 11 ιδρυτικά μέλη-βασικούς μετόχους (στα πρότυπα της Ευρωλίγκας, δηλαδή) που θα έχουν 20ετή εγγυημένη παρουσία στη διοργάνωση και 7 κλαμπ που θα κερδίζουν την είσοδό τους από τις εθνικές διοργανώσεις ή το Champions League. Μια ιδέα για το πού θα μπορούσε να γίνει η ESL έδωσε το Yahoo! Sports:

✘ Οι 18 ομάδες αποχωρούν από τα εθνικά πρωταθλήματα και το Champions League και δημιουργούν την ESL

✘ Οι 34 αγωνιστικές διεξάγονται κάθε εβδομάδα από Πέμπτη μέχρι Δευτέρα, ώστε να διευκολύνουν τις τηλεοράσεις. Οι πρώτοι 4 προκρίνονται στα ημιτελικά και οι νικητές στον μεγάλο τελικό

✘ Οι δυο τελευταίοι της βαθμολογίας επιστρέφουν στις εθνικές λίγκες και στο Champions League της επόμενης σεζόν

✘ Οι εθνικές λίγκες συνεχίζουν όπως τώρα, χωρίς τις ομάδες της ESL. Οι νικητές των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία ας πούμε) παίζουν μεταξύ τους πλέι-οφ, ώστε ο νικητής να κερδίσει την είσοδό του στην επόμενη ESL

✘ Στην ευρωπαϊκή σούπερ λίγκα προκρίνεται και ο νικητής του Champions League

✘ Τα πρωταθλήματα των μεγάλων χωρών διεξάγονται με 18 ομάδες, αλλά εξαρτώνται από τις προσθαφαιρέσεις που θα γίνονται με βάση τη ESL

✘ Άλλες διοργανώσεις (κύπελλα, λιγκ καπ κλπ.) εξακολουθούν να υφίστανται και γίνονται οι εγχώριες σημαντικές υποχρεώσεις των ομάδων της European Super League. Για να υπάρξουν παραδοσιακά ντέρμπι (Έβερτον-Λίβερπουλ, Ίντερ-Μίλαν), τα οποία δεν θα διεξάγονται στα εθνικά πρωταθλήματα, θα προβλέπονται βάσει προγράμματος σε αυτές τις διοργανώσεις

✘ Τα έσοδα από τη διοργάνωση δεν θα μοιράζονται ακριβώς ισόποσα, ωστόσο θα γίνεται προσπάθεια να μην υφίσταται μεγάλη απόκλιση

✘ Κάθε ομάδα θα έχει μάξιμουμ 23 ποδοσφαιριστές

Για να γίνουν όλα αυτά, η βασική προϋπόθεση είναι να συμφωνήσει κι η UEFA, κάτι που προς το παρόν δεν υπάρχει στον ορίζοντα, ακόμη και σαν μακρινή πιθανότητα. Η βασική ιδέα, άλλωστε, είναι η ευρωπαϊκή σούπερ λίγκα να αντικαταστήσει στο βασικό μενού του ενδιαφέροντος τα εθνικά πρωταθλήματα και το Champions League. Σύμφωνα με τους πάντοτε υπερβολικούς Ισπανούς, ο νικητής της ESL θα μπορούσε να έχει έσοδα 1.000.000.000 ευρώ, πολλά περισσότερα δηλαδή από τα 111.000.000 που εισέπραξε το 2019 η Λίβερπουλ, όταν κατέκτησε το Champions League.

Στις συζητήσεις λέγεται ότι πρωτοστατεί (καμιά έκπληξη) ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, που έχει συναντηθεί με τον Τζιάνι Ινφαντίνο (πρόεδρος της FIFA), συζητώντας το σχέδιο της ESL να τρέξει παράλληλα με εκείνο του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων, θεσμό που η διεθνής ομοσπονδία θέλει να αναβαθμίσει με τη συμμετοχή 24 ομάδων (από 6 που συμμετέχουν μέχρι τώρα)! Από ισπανικής πλευράς, στην ESL έχουν συζητήσει να πάρουν μέρος Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο, ενώ σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται η Μπάγερν από τη Γερμανία, η Γιουβέντους από την Ιταλία και η Παρί από τη Γαλλία. Τη Ρεάλ, όπως λένε, συμβουλεύει για το όλο σχέδιο η επενδυτική εταιρεία Key Capitals.

UEFA President Aleksander Čeferin: 'Purpose over profit. That is the key' | Inside UEFA | UEFA.com

Σφοδρές αντιδράσεις

Το όλο σχέδιο αντιμετωπίστηκε με περισσή δυσπιστία στην Αγγλία, όπου έτσι κι αλλιώς κάθε καινοτομία προσκρούει στην παράδοση. Μόνο που εδώ δεν μιλάμε μόνο για την προσήλωση στο παρελθόν. Με τις περισσότερες ομάδες να ασφυκτιούν οικονομικά, πολύ κόσμο που εργάζεται στα κλαμπ ή στα γήπεδα να έχει χάσει τη δουλειά του, το να γίνεται συζήτηση πώς θα πλουτίσουν οι… πλουσιότεροι σύλλογοι μοιάζει με ανέκδοτο. Εκπρόσωπος της UEFA δήλωσε ότι πρόκειται για μια γνωστή συζήτηση, την οποία η ευρωπαϊκή ομοσπονδία απορρίπτει εδώ και καιρό, καθώς θεωρεί όλο το σχέδιο πολύ βαρετό και μακριά από τις αρχές της οποίες υπηρετεί. “Δεν νοείται ποδόσφαιρο χωρίς αλληλεγγύη, αλλά και χωρίς υποβιβασμό ή άνοδο”, είπε στο SkySports, παράγοντας της UEFA.

Ο Κέβιν Μάιλς εκπρόσωπος της συνομοσπονδίας φιλάθλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, απλά “καταρρίπτει το μύθο ότι οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες ασχολούνται με την οργάνωση του αγγλικού ποδοσφαίρου”, αφού η αληθινή έννοιά τους είναι “οτιδήποτε εξυπηρετεί την απληστία τους. Αν ισχύουν όλα αυτά που διαβάσαμε, τότε μπαίνει η ταφόπλακα στην ιδέα ότι το σπορ μπορεί να αυτοδιοικηθεί. Οι πλούσιοι ιδιοκτήτες απλά βρίσκονται εκτός ελέγχου”.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ και νυν ακτιβιστής (μέλος της οργάνωσης Δημοκρατία, που αντιτίθεται στη Μοναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο) Σταν Κόλιμορ, σχολίασε καυστικά το όλο θέμα: “Σε οποιοδήποτε κλαμπ δεχθεί να συμμετάσχει στη ESL, πρέπει να του απαγορευθεί να επιστρέψει και να εξοστρακιστεί από τη συνείδηση των αληθινών φιλάθλων. Γα….. στε τους και θυμίστε τους τι ήταν το βούτυρο στο ψωμί τους για εκατό και πλέον χρόνια”.

Ανάλογο ήταν και το tweet του Μαρκ Γκόλντμπριτζ (διάσημος youtuber στην Αγγλία και δεδηλωμένος οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ): “Αν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι η Λίβερπουλ αγωνιστούν στη ESL, θα μου άρεσε πολύ οι οπαδοί και των δυο να μποϊκοτάρουν τους αγώνες, αφήνοντας το χρήμα στους τρελούς ιδιοκτήτες τους. Δεν θα γίνει όμως, γιατί γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιστοί”.

Ο Γκάρι Νέβιλ, που θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της αγγλικής ομοσπονδίας, επίσης εναντιώθηκε στη σκέψη: “Πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τη στιγμή που εν μέσω πανδημίας οι ομάδες αναζητούν έσοδα, γράφεται ότι τα ισχυρά κλαμπ συζητούν να πάρουν μέρος σε μια ευρωπαϊκή σούπερ λίγκα με έσοδα 6.000.000 δολάρια. Αν υπάρχουν τόσα χρήματα, τότε γιατί δεν δίνουν 100-200 εκατομμύρια να σώσουν το ποδόσφαιρο στις χώρες τους;”

Εναντίον μιας τέτοιας ευρωπαϊκής σούπερ λίγκας τάχθηκε και ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας: “Οι εμπνευστές της συγκεκριμένης ιδέας, αν πράγματι υπάρχουν, γιατί δεν βλέπω κανέναν να τους εκπροσωπεί ή να τους υπερασπίζεται, όχι μόνο αγνοούν παντελώς την οργάνωση και τις συνήθειες του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά μάλλον δεν έχουν ιδέα και για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Μια τέτοια διοργάνωση πλήττει πρώτα και κύρια τους οργανωτές κι εκείνους που θα επενδύσουν, επαναλαμβάνω αν είναι όλα αυτά αληθινά, γιατί δεν υπάρχει τίποτε το επίσημο. Αυτά τα υπόγεια σχέδια δείχνουν ωραία, μόνο όταν συζητιούνται σε ένα μπαρ, στις πέντε τα ξημερώματα”.

UEFA forced to consider new Champions League plan after first proposal rejected — AGONAsport.com

Το νέο Champions League

Το SkySports έγραψε ότι η ESL θα ξεκινήσει από το 2022. Δύσκολο φαίνεται να οργανωθεί τόσο γρήγορα μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, αν και ο στόχος όπως φαίνεται είναι να προλάβουν την αναδιάρθρωση του Champions League, η οποία οριοθετείται το 2024. Ένα σχέδιο της UEFA που είδε το φως της δημοσιότητας πέρσι (αλλά βρήκε αντίθετες όλες τις εθνικές λίγκες) αφορούσε μια κατηγορία ελίτ 32 ομάδων, σε μια δομή που συμπεριλαμβάνει 64 κλαμπ, χωρισμένες σε Champions League και Europa League. Μην ξεχνάμε ότι ήδη έχει ετοιμαστεί το Europa Conference League..

Πόσο πιθανό είναι να δούμε την Ευρωλίγκα στο ποδόσφαιρο (με περισσότερα χρήματα, ωστόσο, και χωρίς… Τζόρντι Μπερτομέου, θα πρόσθετε ένας κακεντρεχής); Το δημοσίευμα του SkySports μπορεί να μην είναι τυχαίο, η συμμετοχή των αμερικανοκίνητων Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι πολύ σημαντική (η προσέγγιση των ιδιοκτητών τους δείχνει ξεκάθαρα το μοντέλο του επαγγελματικού αθλητισμού που ακολουθείται στις ΗΠΑ), ωστόσο μέχρι να (κι αν ποτέ) φτάσουμε στη European Super League, θα πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο και να ξεπεράσουμε δεκάδες εμπόδια.

Σίγουρα, όμως, τα ισχυρά κλαμπ πιέζουν διαρκώς για περισσότερα έσοδα. Ειδικά τώρα, που χάνουν χρήμα. Κι αν οι μικροί υποφέρουν περισσότερο; Εδώ μπορεί εύκολα κανείς να απαντήσει “είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε”.

FIFA confirms Infantino can remain president despite criminal probe - CGTN

Πρόεδρος FIFA: “Δεν στηρίζω μια ευρωπαϊκή Premier League”

Ο Ινφαντίνο ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να εξελίξει το παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων και όχι να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς επιδιώκει έναν πιο ισότιμο διαγωνισμό, στον οποίο θα μπορούν 50 σύλλογοι να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές:

Ως πρόεδρος της FIFA ενδιαφέρομαι για την εξέλιξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων, με τη συμμετοχή 24 ομάδων, το οποίο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Κίνα το 2022.

Για μένα το θέμα δεν είναι ένα ματς μεταξύ της Λίβερπουλ και της Μπάγερν, αλλά το ματς της Μπάγερν κόντρα στην Μπόκα Τζούνιορς σε ένα κοινό πρωτάθλημα.

Η Λίβερπουλ έχει 180 εκατομμύρια οπαδούς σε όλον τον κόσμο και η Φλαμένγκο 40. Όμως, από τα 40 εκατομμύρια της Φλαμένγκο τα 39 βρίσκονται στη Βραζιλία, ενώ στη Λίβερπουλ ίσως μόνο τα 5 βρίσκονται στην Αγγλία και τα υπόλοιπα 175 στον υπόλοιπο κόσμο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Ο σχέση του Ολυμπιακού

Ο  Ολυμπιακός αν δεν είναι στην πρώτη φάση, 18 θα μπει στην φάση των 24. Η εν γένει παρουσία του τα τελευταία 20 χρόνια, τον έχει φέρει στα ψηλά επίπεδα του διεθνούς ποδοσφαίρου. Όμως θα δοθεί μάχη με τον  Άγιαξ, ο οποίος παραμένει ισχυρή δύναμη. Αν λοιπόν ο Ολυμπιακός δεν είναι στην πρώτη φάση των 18 συλλόγων θα είναι σίγουρα σε αυτή των 24.

Οι 18 ομάδες της πρώτης φάσης θα είναι οι:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Λίβερπουλ

Μάντσεστερ Σίτυ

Τσέλσι ή Άρσεναλ

Τότεναμ

Ρεάλ Μαδρίτης

Μπαρσελόνα,

Ατλέτικο Μαδρίτης

Ιντερ

Μίλαν

Γιουβέντους,

Ρόμα

Μπάγερν

Ντόρτμουντ

Παρί Ζερμέν

Λιόν

Πόρτο

Αγιαξ ή Ολυμπιακός

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Europa League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διοργανώσεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ